UF

СУДЫ ЕКІ РЕТ ҚАЙНАТУ ЗИЯНДЫ ЕКЕНІ РАС ПА?

Категориясы: Денсаулық


Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.

Қайнау процесі туралы айтпас бұрын, кәдімгі кран суының құрамын қарастырайық. Оның құрамында көп мөлшерде:

• станцияларда сұйықтықтарды тазарту үшін қолданылатын хлор;

• қақ түзетін кальций мен магний;

• қорғасын, мырыш, стронций – денсаулыққа теріс әсер ететін ауыр металдар;

• вирустар мен бактериялар.

Қайнаған су вирустар мен бактерияларды өлтіреді. Қайнау процесі неғұрлым ұзақ болса, соғұрлым адам денсаулығына теріс әсер ететін хлор қосылыстарының көлемі мен концентрациясы артады.

Қайнаған кезде ауыр металдардың тұздары көбірек шоғырланады. Тиісінше, бір сұйықтық неғұрлым жиі қызады, соғұрлым ол адамға зиянды болады.

Денсаулыққа зиян келтірмеу үшін бөтелкедегі суды қайнатқан дұрыс. Ол қазірдің өзінде тазалау жүйесінен өтті - оның құрамында адам ағзасына теріс әсер ететін вирустар, бактериялар, ауыр металл тұздары, хлор және басқа да қоспалар жоқ. Мұндай суды қайнаған күйде ішкенде де ағзаға зияны тимейді.

Бірақ тіпті бұл суды бірнеше рет қайнату ұсынылмайды. Өйткені, қалыпты жағдайда ағзаға жақсы сіңетін магний мен кальций 80-90°С-қа жеткенде ерімейтін қосылысқа айналады. Бұл пішінде олар бүйрекке әсер етіп, артрит пен артрозды тудыруы мүмкін. Кішкентай балалардың мұндай сұйықтықты ішуі әсіресе қауіпті - олардың жүйке жүйесі зардап шегеді және иммунитеті зардап шегеді.

Бір суды бірнеше рет пайдаланбаудың тағы бір себебі - дәмнің жоғалуы. Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.

  Жарияланған-2024-04-08 17:28:13     Қаралды-51

Мәлімет сізге көмек берді ма

МИ ТУРАЛЫ НЕ БІЛЕМІЗ?

...

Мидың ең маңызды бөліктерінің бірі және оның ең жетілген бөлігі – үлкен жарты шарлар қабығы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КИРИЛЛ ЭЛІПБИІ

...

Кирилл әліпбиі (кириллица) - славян ағартушысы Кириллдің атымен аталған әліпби. Кирилл 827 жыл шамасында Фессалоники (Солунь) қаласында туылған. Кирилл славян елдеріне христиан дінін уағыздау үшін славян әліпбиін жасайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАНАМЕН ҚҰЛДИЛАУ СПОРТ ТАРИХЫНАН

...

Шана тебу спортының отаны Ресей екендігін дәлелдейтіннақты дәлелдердің бірі, Нижний Тагил қаласынан табылған ескі шана біздің дәуірімізден 6000 жыл бұрын жасалған екен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАБАНБАЙДЫҢ ТУЫ

...

1864 жылы қытай басқыншылары бүкіл Шығыс Түркістан аймағына шабуыл жасайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАНР

...

Суретшілер әр қилы шығармалар тудырады. Біреуі табиғатты, екіншісі адамды бейнелесе, үшіншісі күнде көріп жүрғен қарапайым заттарды кескіндейді. Міне, шығармаларды сол нені бейнелегеніне қаран, жанрға бөлетін болған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АНИМАЛИСТ ДЕГЕН КІМ?

...

ЖИДЕК іздеп орманды шарлап-шарлап әбден шаршаған кішкене қонжық кенет отыра кетті. Суретшінің шебер қолы қонжықтың ұйпа-тұйпа мамық жүнін, таңғала қараған аңғал көзін айнытпай жеткізген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »