ЖАҢҒАҚ ТҮТІКШЕЛЕР
Категориясы: Тағам
Бұл - арасына жаңғақ салынған тоқаш қамырынан жасалған тағам.
Қамыр дайындау үшін сарымай мен қаймақ 8-10 градусқа дейін салқындатылады. Бұдан соң май 2-3 минуттай ерітіліп, жақсылап қолмен сығымдалады да қаймақпен араластырылады. Дайын болған массаға ұн араластырылып, қамыр иленеді. Қамырдың илеп болғандағы температурасы 12-15 градус, ылғалдылығы 26-28 процент болуы керек. Оның ішіне салатын заттар былайша әзірленеді. Жармаланған грек жаңғағы микс-машинада құм шекермен және балмен (бал тек сұйық күйінде ғана алынады) араластырылады да содан соң дәм қабық қосып, бәрін әбден араластыра отырып иленеді. Ішіне салатын заттардың ылғалдылығы 8-11 процент болуға тиіс. Дайын болған қамырдың әрбір бөлігінің салмағы 40 грамнан келетіндей етіліп бөлінеді. Әр бөлік бір жағы жалпақтау, екінші жағы жіңішкелеу етіліп жайылады. Қамырдың жалпақтау жағына ішіне салатын заттардың 30 грамы салынып, түтікше сияқты етіп оралады. Түтікшеге жұмыртқаның сары уызы жағылып, маймен майланған қаңылтыр табақшаларға салынып, температурасы 200-230 градус пеште 25-35 минут бойы пісіріледі.
Піскеннен кейін салқындатылады. Салқындаған түтікшелер қағаз төселген астаушаларға салынады.
Бір килограмм түтікшеге 431,9 грамм жоғары сортты ұн, 196,3 грамм қаймақ, 123,7 грамм сарымай, 196,3 грамм грек жаңғағының дәні, 157,1 грамм құм шекер, 39,3 грамм бал, 2,4 грамм дәм қабық және жағу үшін 39,3 грамм жұмыртқаның сары уызы жұмсалады.
Түтікшенің формасы өз атына сай, ішінде міндетті түрде грек жаңғағы бар, екі ұшы жабық, сырты жылтыр, күңгірт сары түсті, дәмі осы тағамның өзіне тән болуға, дәм қабық иісі шығып тұруға тиіс. Ылғалдылығы - 9 процент.
Жарияланған-2016-03-01 15:34:10 Қаралды-2579
ЖАЯ – ЖЫЛҚЫНЫҢ САУЫР ЕТІ.

Оны сүрлеуге, қақтап кептіруге, сондай–ақ ыстауға да болады. Әуелі жая 10 сантиметр қалыңдықта сылынып алынады.
ҚАЗІРГІ КЕЗДЕ ҰМЫТЫЛА БАСТАҒАН ДӘСТҮРЛІ ТАҒАМДАР

Қазақ халқының ұлттық дастарқанында бар, бірақ қазіргі кезде ұмыт бола бастаған мынандай да дәстүрлі тағамдарына тоқтала кеткеннің артықтығы жоқ.
СУРЕТ ЖӘНЕ СУРЕТТЕМЕ

Суретшінің қыл қаламмен бояу жағып емес, қарындаш, көмір, сангина, қаламұш арқылы сызып салған шығармасын сурет деп атаймыз.
СОЛТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН ОБЛЫСЫ

Солтүстік Қазақстан облысы Қазақстанның қиыр солтүстігінде орналасқан. Облыс 1936 жылы 29 шілдеде құрылды. 1997 жылы кұрамына Көкшетау облысы қосылып, 1999 жылы оның үш ауданы мен Көкшетау қаласы Ақмола облысына берілді. Солтүстік Қазақстан облысының құра
ШАХТА ІШІНДЕ НЕ БАР?

Міне, мынау - шахта. Оның көтергішінің төбесінде жұлдызшасы бар мұнарасы мен мұндалап алыстан көрінеді.
КАРАМЕЛЬ МАССАСЫ ЖАҒЫЛҒАН ІНЖІР ЖӘНЕ АЛХОРЫ

Інжірден жасалып, ішіне грек жаңғағы толтырылған, сыртына карамель массасы жағылған тағам - карамель массасы жағылған інжір деп аталады.