UF

НЕЛІКТЕН ЧИПСЫ ДЕНСАУЛЫҚҚА ЗИЯНДЫ?

Категориясы: Денсаулық


Чипсы, газировкамен бірге, ең зиянды тағамдар тізімінде бірінші орында. Чипсы - бұл тұз, бояғыштар және әртүрлі дәмдегі алмастырғыштар қосылған көмірсулар мен майлардың қоспасынан басқа ештеңе емес. Тұтас картоптан емес, картоп ұнынан жасалған чипстер әсіресе зиянды.

Картоптың өзі пайдалы өнім болғанымен, картоп чипсы өндіру кезінде өтетін күшті өңдеу кезінде барлық пайдалы қасиеттерін жоғалтады және оның орнына зиянды қасиеттерін алады.

Көмірсулардың (крахмалдың) және майдың жоғары болуына байланысты чипсілердің калориялары өте жоғары. 100 г чипстердің құрамында 510 килокалория бар, бұл баланың күнделікті мөлшерінің жартысына жуығы. Сондықтан чипсілер семіздікке ықпал етеді.

Чипсы өте тұзды, ал артық тұз сүйектің қалыпты өсуіне кедергі келтіреді, метаболизмді бұзады және ісіну мен жүрек проблемаларын тудыруы мүмкін. Гипертониямен ауыратын адамдар үшін чипсы әдетте қарсы: чипсілерді қытырлақтағаннан кейін гипертониялық адам қан қысымы көтерілуі мүмкін. Өйткені, тұздың негізгі құрамдас бөлігі – натрий – суды ұстап тұратын қасиетке ие: оның бір молекуласы бірден 400 су молекуласымен қоршалған! Ал жүрекке қан тамырлары арқылы әдеттегіден көбірек сұйықтық айдау қажет болғанда, адамның қан қысымы көтеріледі.

Чипстерге ветчина, аскөк қаймақ немесе асшаянның дәмін беретін түстер мен дәмдер аллергия тудыруы мүмкін.

Ал чипстердің құрамындағы майлар денсаулыққа аса қауіпті, өйткені олардың канцерогендік әсері бар, яғни қатерлі ісік тудыруы мүмкін. Чипстердің құрамындағы майлар гидрленген майлар деп аталады. Мұндай май, мысалы, маргарин. Өйткені, чипсы сау өсімдік майына емес, техникалық майға қуырылады. Мұндай майлар қандағы холестерин деңгейінің жоғарылауына ықпал етеді және атеросклероз, инфаркт және инсульт қаупін жас кезінде де арттырады, дегенмен бұрын бұл аурулар тек жасқа байланысты деп саналған.

Чипсілерде витаминдер мен минералдар (сау талшықтарды айтпағанда) мүлде жоқ.

Сонымен қатар, ғалымдар анықтағандай, чипсы тәуелділік тудыруы мүмкін! Сондықтан қуырылған картоптың жұқа кесектерін татып көрген балалар оны қайта-қайта қытырлақ еткісі келеді.

  Жарияланған-2024-04-10 16:47:52     Қаралды-58

Мәлімет сізге көмек берді ма

АДАМНЫҢ ЖАҒЫМСЫЗ ҚАСИЕТТЕРІ

...

Арамзалық - арамдығы жоғары, ниеті жаман адамның қасиеті. Арамза адам өзгелерді алдасам, олардан пайда тапсам деген ниетпен жүреді. Алайда өзгеге жамандық ойлаған адамның өзінде еш уақытта жақсылық болмайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛШАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ (пастила)

...

Алша жемістері піскенше қайнатылып, қабығы мен дәндерінен тазалау үшін електен өткізіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САУЫСҚАН

...

Республикамыздың барлық аймағында басқа кұстармен қатар сауысқан да тіршілік етеді. Олар басқа құстардан жекеленіп, өздері ғана топтасып жүреді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРХЕОЛОГИЯ МҰРАЖАЙЫ

...

Археология мұражайы Қазақстандағы археологиялық қазбалар кезінде табылған көне заман мұраларын сақтап, зерттейтін мекеме болып табылады. Бұл мұражай 1973 жылы Тарих, археология және этнография институтының жанынан ашылған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ САЛЫНҒАН АЙВА

...

Мұқият жуылып, өзегі алынған айва азғана суға салынып пісіріледі. Оның қайнатпасынан қою шырын жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НЕЛІКТЕН АЛГЕБРА АЛГЕБРАҒА АЙНАЛДЫ?

...

9 ғасырда өмір сүрген Орта Азия математигі әл-Хорезми бірінші дәрежелі...

ТОЛЫҒЫРАҚ »