UF

САУЫСҚАН

Категориясы: Жануарлар


Республикамыздың барлық аймағында басқа кұстармен қатар сауысқан да тіршілік етеді. Олар басқа құстардан жекеленіп, өздері ғана топтасып жүреді.

Сауысқандардың бір ерекшелігі - елді мекендерге үйір келеді. Әсіресе, қысты күндері ауылдың маңынан кетпейді. Ал кейде олардың тіпті үлкен қалаларда да ұшып жүргенін көруге болады. Қыстап қалған сауысқандар таңертең оянып, ұсақ топ құрып немесе жекеленіп қала маңындағы қоқыстарға, жуынды-шайынды төгілген жерлерге барып, қорек іздестіреді. Кешке қарай ауыл маңына, қалаға ұшып келіп, түнейді.

Сауысқан қорек талғамайды. Негізгі қорегі - жәндіктер. Кейде ұсақ құстардың жұмыртқасымен, қызылшақа балапандарымен де қоректенеді.

Оның жылтыраған әдемі заттарды ұясына тасып жинайтын әдеті бар.

 

  Жарияланған-2015-11-25 23:09:22     Қаралды-4210

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ТБИЛИСИ ПАХЛАВАСЫ

...

Арасына жаңғақ салып, майға және балға малынған қамырды қабаттап жасаған тағам осылай деп аталады. Формасы қиғаш төрт бұрышты. Ылғалдылығы 11,5-14,5 пайыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БІЛГЕ ҚАҒАН ЕСКЕРТКІШІ

...

Көне түркі жазулары ішінде көлемі мен мазмұны жағынан ең үлкен ескерткіш Түрік қағандығының атақты ханы Білге қағанға арналған. Арам ойлы жақын адамдары зұлымдык жасап, оны у беріп өлтірген. Қағанның құрметіне 735 жылы Орхон өзенінің жанына Кіші-Цайдам де

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЗОТ ҚЫШҚЫЛЫ

...

Азот қышқылы - түссіз сұйық. Азот қышқылы барлық металдарға әсер етеді, күшті тотықтандырғыш.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҰМЫРТҚА МЕН СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН СІЛІКПЕ

...

Қантқа қосып араластырылған жұмыртқаның сары уызы қайнатылған жылы сүтпен бірте-бірте ерітіліп, ыстың суға қойылады да, ұдайы араластырыла отырып, аздап қоюландырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАУ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?

...

Бәрінің сыры - жер қыртысында. Ол ешуақытта да тыныш жатпайды: кейде дір-дір сілкініп, бетіндегінің бәрін бір шайқап өтеді; кейде төмен ойысып, ал кейде қатпар-қатпар жиырыла қалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҢҒЫ АСҚА АРНАЛҒАН 30 РЕЦЕПТ БУТЕРБРОДТАР

...

Таңғы асқа арналған 30 рецепт бутербродтарды ұсынамыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »