UF

АРХЕОЛОГИЯ МҰРАЖАЙЫ

Категориясы: Тарих


Археология мұражайы Қазақстандағы археологиялық қазбалар кезінде табылған көне заман мұраларын сақтап, зерттейтін мекеме болып табылады. Бұл мұражай 1973 жылы Тарих, археология және этнография институтының жанынан ашылған. Мұражайдың негізгі мақсаты - Қазақстан жеріндегі адамзат қоғамының ежелгі дәуірінен бастап, кейінгі орта ғасырға дейінгі аралықтағы даму жолын заттай деректер арқылы көрсету. Мұражайда Қазақстанда жүргізілген қазба жұмыстары кезінде және кездейсоқ табылған көптеген ескерткіштер сақталған.

Мұражай бұйымдары үлкен төрт бөлімге бөлінген. Олар өз ішінде кезеңдер мен аудандарға жіктеледі. Көрменің бірінші бөлімі «Алғашқы қауымдық қоғам мен оның ыдырауы» тақырыбына арналған. Мұнда Қазақстан аумағында тас дәуірінде пайдаланылған тастан жасалған құралдар мен қарулар, сәндік бұйымдар қойылған. Қола дәуірінің ескерткіштеріне арналған екінші бөлімде Андрон мәдениетінің, Беғазы-Дәндібай мәдениетінің бұйымдары қойылған. Мұражайдың келесі бөлімі ерте темір ғасырына (б.з.б. VIII ғасыр - б.з. V ғасыры) арналған. Бұл бөлімнен қаруларды, ат әбзелдерін, сүйектен жасалған бұйымдар мен қоладан құйылған аңдардың бейнелерін, т.б. құнды ескерткіштерді көруге болады. Орта ғасырлардағы алуан түрлі ескерткіштер мұражайдың төртінші бөліміне жинақталған. Бұл бөлімнен қазақ жеріндегі ортағасырлық қалалардың орындарына жүргізілген археологиялық зерттеулер кезінде табылған көптеген бұйымдарды тамашалауға болады.

  Жарияланған-2015-11-24 16:18:39     Қаралды-286

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ПИЛИТА

...

Бұл тағамды жасау үшін қатты етіліп қамыр иленеді де, 20 тең бөлікке бөлінеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕР СІЛКІНЕДІ, АЛ ТЕҢІЗ СІЛКІНЕ МЕ?

...

Теңіз дауылы мен теңіздің сілкінуі бір нәрсе емес. Теңіздегі ең биік әрі ең қауіпті толқындар теңіз астындағы жер сілкінісі салдарынан пайда болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҮМӘЛЛӘК

...

Бидайды су себелеп дымқылдап, үш күндей жауып қойып өндіру керек. Сол аздап өнген бидайдың 2-3 сантиметрдей көгі кесіліп тасталады да, қалған ақ түсті дәні жиналып алынып үстіне су салып езіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ІНЖІР ОЙЛАСЫ

...

Жеміс массасы мен жаңғақты қант-сірне шырынына қосып қайнатып, бадам және грек жаңғағымен әшекейлеген тағам осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЙВА САМБУГЫ

...

Жуылған айва 2-4 бөлікке бөлініп, табаға немесе жұқа табаға салынады. Үстіне аздап су құйылып пісіріледі де үккішпен үгіледі. Қалған сығындыға су құйылып, 8-10 минут бойы қайнатылады

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТЕҢІЗДЕГІ ТЕЛЕГЕЙ СУ ҚАЙДАН КЕЛГЕН?

...

Егер глобусты шыр айналдырсақ, ол тек қана - көгілдір түсті болып көрінеді. Олай болатын себебі - оның бетіндегі сары, ақ, жасыл, қоңыр түске қарағанда көгілдір бояудың басымдығы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »