UF

ЕҢ БЕРІК, ЕҢ ЖҰМСАҚ ҚАЙ МЕТАЛЛ?

Категориясы: Өнертабысты


Әуелі ең берік металл туралы. Оның аты – титан, күміс түсті - ақ, сыртқы түр: болатқа ұқсайды. Өзі алюминийден 12 есе, темір мен мыстан 4 есе қатты. Егер баска металдарды қыздырса, олар бірден өзінің беріктік қасиетін жоғалтады. Ал титанды 500 градусқа қыздыр, сонда да ол бұрынғы берік қалпын сақтайды. Реактивті самолеттердің көптеген сыртқы бөлігінің титаннан жасалуы тегіннен-тегін емес. Оның беріктігі соншалық, тек ең алып балға - машина ғана майыстыра алады.

Оның есесіне натрий (бұл да күміс түсті - ақ), қанша металл санатына жатса да, оны саусақпен сағыздай илеу түкке тұрмайды. Ал магний несімен әйгілі де? Ол жақсы жанады! Иә, ол - металл, бірак жанғанда қандай! Қылдай магний жаңқасына тұтанған сіріңкені жақындатсаң болды – ол лап етіп жанады.

  Жарияланған-2016-09-18 00:07:13     Қаралды-2920

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚАБАТТАЛҒАН ПОМАДА-ЖЕМІС ТОРТЫ

...

Дайын қамырдан көлемі 25 х 25 сантиметр төрт бұрыш формалы тең үш шелпек жайылып, майланған жұқа табаға салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Тауықтар да жарыла алады

...

1950 жылы неміс газеттерінің бірінде жарылғыш тауықтар туралы оқиға болды. Оқиғаны одан әрі оқи отырыңыздар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Бал қандай болуы керек?

...

Шығыстың кейбір тағамдарын жасағанда оларға өзіндік дәм және хош иіс беру үшін бал қолданылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЗООМОРФТЫҚ ОЮ-ӨРНЕКТЕР

...

Олар төрт түліктің, аң мен құстың түр-тұлгасының сұлу бітімін тани біліп, олардың бейне-бедерлерін ежелден-ақ қолөнерде қолдана білген. Зооморфтық өрнектердің ішіндегі ең кең тарағаны мүйіздерді бейнелеу еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Медицинада итбүлдірген жапырақтарын ұнтақ немесе қайнатып алынған тұнба турінде қызылшамен ауырған адамның қызуын түсіруге және асқазан сөлінің қышқылын баяулатуға қолданады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ

...

Терең табаға қант салынып, жақсы жанып жатқан отқа қойылады. Ол ашық қоңыр түске енгенше қыздырылып, жаңғақ дәндері қосылады да бәрі жақсылап тез-тез араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »