UF

ЕРЕВАН КЯТАСЫ

Категориясы: Тағам


Ашытылған қамырдан қабатталып жасалатын тағам осылай аталады.

Бұл тағам қамырды ашытпай жасалады. Температурасы 28-30 градус азғана суға ашытқы салып ерітіледі, содан соң ол тұзбен, ерітілген маймен, ұнмен біркелкі масса болғанша араластырылады.

Иленген қамырдың температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 30-35 процент болу керек. Дайын болғаннан кейін 35-40 минут өткен соң қамырды бөле беруге болады.

Бұл процеспен бір мезгілде ішіне салынатын заттар да дайындалады. 8-10 градусқа дейін салқындатылып, езілген майға қант ұлпасы қосылып мұқият араластырылады, содан кейін ұн қосылады. Соның бәрі біркелкі үгілгіш масса болғанша араластырылады.

Дайын қамыр 4-5 килограмнан бөлінеді де үстіне ұн себіліп, 4-5 миллиметр қалыңдықта жайылады, еріген май жағылып, рулет секілді оралады да 200 грамнан бөлінеді. Ол бөліктердің әрқайсысы бұранда сияқты бұралып, үстінен төмен қарай жапырылады да дөңгелек нан сияқты етіп жайылады. Оның үстіне ішіне салатын заттан 175 грамм салынып, шеттері қосылады да тағы да 1,5-2 сантиметр қалыңдықта жайылады. Содан кейін алдын-ала маймен майланған табақшаларға салынып, жұмыртқаның сары уызы жағылады, сөйтіп температурасы 200-220 градусқа жеткізілген пешке 25-30 минут бойы пісіріледі. Салқындаған тағам түбіне қағаз төселген астаушаларға қырынан салынады.

Бір килограмм ереван кятасын жасауға 411,7 грамм жоғары сортты ун, ішіне салатын затқа кететін 244,0 грамм ұн (жоғары сортты), ішіне салатын 125,0 грамм қант улпасы. 122,0 грамм ерітілген сарымай, ішіне салатын затқа кететін 91,5 грамм ерітілген сарымай, арасына жағатын 30,4 грамм ерітілген сарымай, 1,5 грамм ашытқы, сыртына жағатын 15,2 грамм жұмыртқаның сары уызы және 1,5 грамм туз жұмсалады.

Шай дастарқанына таптырмайтын тағам. Балалар да сүйсініп жейді.

Дайын тағам - арасына тәттілер салынып қабатталған дөңгелек нан.

Түсі сап-сары болады. Беті жылтырап тұрады. Дәмі сол тағамның өзіне ғана тән. Ылғалдылығы 11-13 процент.

  Жарияланған-2016-03-02 12:53:29     Қаралды-1004

Мәлімет сізге көмек берді ма

БАСКЕТБОЛ ТАРИХЫНАН

...

Баскетбол алыптар ойыны - ден те атайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БҮЛДІРГЕН ТҮРЛЕРІН ЕГУ ЖӘНЕ ОЛАРДАН ӨНІМ АЛУ

...

Бүлдірген өзінің тегі жағынан алғанда орманда шығатын өсімдік, қар қалың жауатын, жазда оншалықты ыстық болмайтын, ылғалды салқын ауалы аймақтарда өседі. Бүлдірген шөп пен ағаштың аралық формасындағы жартылай жатық бағытта, әрдайым көк қалпында болатын кө

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ВАНИЛЬДІ ШЕКЕР-ПЕНДЕР

...

Құмшекер мен сірнеден шырын дайындалады да, 135-145 градусқа дейін қайнатылады. Дайын карамель массасын арнаулы столда 80-90 градусқа дейін салқындатып, аз-аздап ванилин қосылады. Содан соң илеп, машинамен не қолмен ақ жібектей болғанша тартылады, оның ше

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҢҒЫ АСҚА АРНАЛҒАН 30 РЕЦЕПТ БУТЕРБРОДТАР

...

Таңғы асқа арналған 30 рецепт бутербродтарды ұсынамыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТӘУЕКЕЛ ХАН

...

Тәуекел хан (т.ж.б. - 1598 ж.) Қазақ хандығын құрушы Жәнібек ханның ұрпағы болып келеді. Ол - Хақназар ханнан соң аз ғана уақыт хан болған Шығай ханның ұлы. Тәуекел он жылдан астам (1586-98 жж.) хан тағында отырды. Оның билігі кезінде Қазақ хандығы Сібір

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАЙТАНКӨЛ

...

Қазақстанның ең әдемі, көрікті жерлерінің бірі - Қарқаралы. Қарқаралы сілеміндегі көлдер мен өзендер, таулар мен қайыңды-қарағайлы ормандар ерекше сұлулықтарымен көз тартады. Бұғылы, Шаңкөз, Мәтен, Әулие, Қызыларай таулары ғажап көрінісімен көңіліңді баур

ТОЛЫҒЫРАҚ »