UF

ЕРЕВАН КЯТАСЫ

Категориясы: Тағам


Ашытылған қамырдан қабатталып жасалатын тағам осылай аталады.

Бұл тағам қамырды ашытпай жасалады. Температурасы 28-30 градус азғана суға ашытқы салып ерітіледі, содан соң ол тұзбен, ерітілген маймен, ұнмен біркелкі масса болғанша араластырылады.

Иленген қамырдың температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 30-35 процент болу керек. Дайын болғаннан кейін 35-40 минут өткен соң қамырды бөле беруге болады.

Бұл процеспен бір мезгілде ішіне салынатын заттар да дайындалады. 8-10 градусқа дейін салқындатылып, езілген майға қант ұлпасы қосылып мұқият араластырылады, содан кейін ұн қосылады. Соның бәрі біркелкі үгілгіш масса болғанша араластырылады.

Дайын қамыр 4-5 килограмнан бөлінеді де үстіне ұн себіліп, 4-5 миллиметр қалыңдықта жайылады, еріген май жағылып, рулет секілді оралады да 200 грамнан бөлінеді. Ол бөліктердің әрқайсысы бұранда сияқты бұралып, үстінен төмен қарай жапырылады да дөңгелек нан сияқты етіп жайылады. Оның үстіне ішіне салатын заттан 175 грамм салынып, шеттері қосылады да тағы да 1,5-2 сантиметр қалыңдықта жайылады. Содан кейін алдын-ала маймен майланған табақшаларға салынып, жұмыртқаның сары уызы жағылады, сөйтіп температурасы 200-220 градусқа жеткізілген пешке 25-30 минут бойы пісіріледі. Салқындаған тағам түбіне қағаз төселген астаушаларға қырынан салынады.

Бір килограмм ереван кятасын жасауға 411,7 грамм жоғары сортты ун, ішіне салатын затқа кететін 244,0 грамм ұн (жоғары сортты), ішіне салатын 125,0 грамм қант улпасы. 122,0 грамм ерітілген сарымай, ішіне салатын затқа кететін 91,5 грамм ерітілген сарымай, арасына жағатын 30,4 грамм ерітілген сарымай, 1,5 грамм ашытқы, сыртына жағатын 15,2 грамм жұмыртқаның сары уызы және 1,5 грамм туз жұмсалады.

Шай дастарқанына таптырмайтын тағам. Балалар да сүйсініп жейді.

Дайын тағам - арасына тәттілер салынып қабатталған дөңгелек нан.

Түсі сап-сары болады. Беті жылтырап тұрады. Дәмі сол тағамның өзіне ғана тән. Ылғалдылығы 11-13 процент.

  Жарияланған-2016-03-02 12:53:29     Қаралды-210

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚОЙ МЕН ЕШКІНІҢ ҚАДІР-ҚАСИЕТІ

...

Қой мен ешкі көшпелі елдердің, соның ішінде қазақтардың ерте замандардан бері малданған түлігінің бірі һәм бірегейі. Қой түлігін қазақ негізгі байлықтың көзі санап: «Қой - байлық, жылқы сәндік», «Қойлы бай, қорлы бай» деген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘБІЛҚАЙЫР ХАН

...

Тәуке хан қайтыс болғаннан кейін Әбілқайыр қазақ елінің бас хандығына таласады. Бірақ мұрагерлік жолмен таққа Тәукенің ұлы Болат отырады. Ол кейін өзінің күшімен, айласымен, шабуылды ұйымдастыра білетін әскери қолбасшылығымен, батырлығымен, ақылдылығы жән

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Неге қамшы сондай қатты дыбыс шығарады?

...

Қамшының «дыбысы» қамшының ұшы дыбыс жылдамдығының тез қозғалуынан пайда болады, ол аз ғана дыбыстық соққыны құрайды. 1958 жылы бұл дерек 1927 жылы жасалған жоғары жылдамдықтағы көлеңкедегі бірнеше суреттерге талдау жасаған кезде расталған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛТЫН - КҮМІС ТАС ЕКЕН, АРПА - БИДАЙ АС ЕКЕН

...

Қазақтың дәстүрлі дастарқанында күріш, бидай, жүгері, тары сияқты дән азықтарынан дайындалатын тағамдар өте мол, бұл тағамдар витаминге бай, организмге сіңімді келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ПРЕЗИДЕНТТІК МӘДЕНИЕТ ОРТАЛЫҒЫ

...

Астана қаласындағы ғылыми және мәдени-ағарту мекемелерінің бірі - Президенттік мәдениет орталығы. Орталық 2000 жылы 27 қазанда ашылды. Ол жұртшылықты Қазақстан халықтарының тарихи-мәдени жәдігерлік мұраларымен, сондай-ақ дүниежүзілік мәдениет және өнер жа

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕТПАҚДАЛА

...

Бетпақдала - Қазақстанның орталық бөлігінде орналасқан кең-байтақ шөлді өңір. Ол Қарағанды, Жамбыл, Оңтүстік Қазақстан облыстарының жерлерін қамтиды. Батысында Сарысу өзенінің төменгі ағысымен, шығысында Балқаш көлімен, оңтүстігінде Шу өзені аңғарымен, со

ТОЛЫҒЫРАҚ »