UF

ЕРЕВАН КЯТАСЫ

Категориясы: Тағам


Ашытылған қамырдан қабатталып жасалатын тағам осылай аталады.

Бұл тағам қамырды ашытпай жасалады. Температурасы 28-30 градус азғана суға ашытқы салып ерітіледі, содан соң ол тұзбен, ерітілген маймен, ұнмен біркелкі масса болғанша араластырылады.

Иленген қамырдың температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 30-35 процент болу керек. Дайын болғаннан кейін 35-40 минут өткен соң қамырды бөле беруге болады.

Бұл процеспен бір мезгілде ішіне салынатын заттар да дайындалады. 8-10 градусқа дейін салқындатылып, езілген майға қант ұлпасы қосылып мұқият араластырылады, содан кейін ұн қосылады. Соның бәрі біркелкі үгілгіш масса болғанша араластырылады.

Дайын қамыр 4-5 килограмнан бөлінеді де үстіне ұн себіліп, 4-5 миллиметр қалыңдықта жайылады, еріген май жағылып, рулет секілді оралады да 200 грамнан бөлінеді. Ол бөліктердің әрқайсысы бұранда сияқты бұралып, үстінен төмен қарай жапырылады да дөңгелек нан сияқты етіп жайылады. Оның үстіне ішіне салатын заттан 175 грамм салынып, шеттері қосылады да тағы да 1,5-2 сантиметр қалыңдықта жайылады. Содан кейін алдын-ала маймен майланған табақшаларға салынып, жұмыртқаның сары уызы жағылады, сөйтіп температурасы 200-220 градусқа жеткізілген пешке 25-30 минут бойы пісіріледі. Салқындаған тағам түбіне қағаз төселген астаушаларға қырынан салынады.

Бір килограмм ереван кятасын жасауға 411,7 грамм жоғары сортты ун, ішіне салатын затқа кететін 244,0 грамм ұн (жоғары сортты), ішіне салатын 125,0 грамм қант улпасы. 122,0 грамм ерітілген сарымай, ішіне салатын затқа кететін 91,5 грамм ерітілген сарымай, арасына жағатын 30,4 грамм ерітілген сарымай, 1,5 грамм ашытқы, сыртына жағатын 15,2 грамм жұмыртқаның сары уызы және 1,5 грамм туз жұмсалады.

Шай дастарқанына таптырмайтын тағам. Балалар да сүйсініп жейді.

Дайын тағам - арасына тәттілер салынып қабатталған дөңгелек нан.

Түсі сап-сары болады. Беті жылтырап тұрады. Дәмі сол тағамның өзіне ғана тән. Ылғалдылығы 11-13 процент.

  Жарияланған-2016-03-02 12:53:29     Қаралды-694

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚАЙМАҚ ТҰЗДЫҒЫНА ПІСІРІЛГЕН АЙВА

...

Жуып тазартылған және ірі етіп, қиықшалап кесілген айва жұмсарғанша қайнатылады. Тағам дайындаудан бірнеше күн бұрын апельсин қабықтары салқын суға салынып қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МОНУМЕНТТІК БЕЙНЕЛЕУ ӨНЕРІ

...

Белгілі бір архитектуралық құрылысты ішкі жағынан не сыртңы жағынан безендіріп тұратын орасан зор көлемді шығармаларды монументтік бейнелеу өнері туындысына жатқызамыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ ЧУРЧХЕЛАСЫ

...

Қант сірне мен агарға қосылып, ылғалдылығы 20 процентке жеткенше қайнатылады да сілікпе массасы дайындалады. Оған жүгері крахмалы қосылады. Ром эссенциясы мен ванилин қосылып, хош иіс береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДӘПТЕР НЕГЕ ДӘПТЕР ДЕП АТАЛАДЫ?

...

Бір кезде «еріп кететін дәптерге» ешкім де таңданбайтын.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУХУМИ ПАХЛАВАСЫ

...

Ашытқы қосылған, ішіне бадам және алма салынып, қабатталған қант-бал шырыны сіңірілген тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРПА - ДӘРІЛІК ӨСІМДІК

...

Арпа – биіктігі жарты метрге жететін, көпшілікке белгілі, бір жылдық, шөп тектес дақыл.

ТОЛЫҒЫРАҚ »