UF

ЖОЛБАРЫС НЕГЕ ШҰБАР, ЖИРАФ НЕГЕ ТЕҢБІЛ?

Категориясы: Жануарлар


Мұндай түстер аң, құстардың жауынан қорғану үшін ғана емес, аң аулауы үшін де қажет.

Егер көздеген аңы қасына таяу тұрса, бас салар-ақ едік. Бірақ ешбір аңның қасына жақындай алар ма екен? Аппақ жолбарыс алыстан көзге түсіп, аң біткен қашып кетеді ғой. Джунглиде бұралып аш күйінде жүре бергеннен басқа қолынан ештеңе келмес еді. Ал кәдімгі тарғыл жолбарыс қандай аңды болса да оңай ұстап жеп, тоқ жүреді. Неліктен? Себебі, оның үсті тарғыл. Зәулім бамбуктердің жіп-жіңішке сабақтарының көлеңкесі ыстық жерге жолақ-жолақ болып түседі. Ол жолақтардың арасына күн нұры құйылып тұрады. Ондай жерде жасырынып жатқан жолбарыстың ең қырағы деген көз де бірден шала алмайды. Күнде жүретін үйреншікті жолымен су ішуге бара жатқан сақ құлақ бұғы да, өте сақ бөкен де жолындағы қауіпті байқай бермейді. Қасына таяп қалғанда, жолбарыс оларды тарпа бас салады.

Қабыланның да жасырынуы жолбарыстан кем емес. Оның терісі сұрғылт та сарғыш, қапқара теңбілді келеді. Ағаш басында немесе жерде жасырынып тұрған теңбіл аңшыны ешкім байқай алмайды. Үстіндегі қара дақтарын жапырақтардың көлеңкесі екен деп ойлайды.

Аңды бір жерде жасырынып, аңдып жатып немесе бұғып келіп аулайтын жыртқыштарға үстеріндегі түрлі түсті бояулап осылай көмектеседі.

Ондай бояулардың аңдарды сақтап қалатын кездері де аз емес. Мәселен, жирафты алайык. Жирафтар Африкада шөптері биік өскен жазықтарда, кіші-гірім тоғайлардың арасында тіршілік етеді. Ағаш жапырақтарын жеп қоректенеді. Күн нұрына малынған ағаш жапырақтарынан жирафты айыру қиын. Есесіне, ол жан-жағына биіктен қарап, көз ұшындағыны көріп тұрады. Қауіпті сезсе болғаны, жүйтки жөнеледі. Содан соң жетіп көр. Жасырынып келген жыртқыштар онын тегеурінді тұяғынан таяқ жейді.

  Жарияланған-2016-09-16 20:30:03     Қаралды-1717

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ЖЕНТТЕН ҚАНДАЙ ТӘТТІ ТАҒАМДАР ІСТЕУГЕ БОЛАДЫ?

...

Бұл - қыста да, жазда да бұзылмайтын, әрқашан өзінің нәрлілігі мен дәмділігін сақтайтын, сондықтан да көшпелі халықтың дастарқанынан тиесілі орын алған ұлттық тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Медицинада итбүлдірген жапырақтарын ұнтақ немесе қайнатып алынған тұнба турінде қызылшамен ауырған адамның қызуын түсіруге және асқазан сөлінің қышқылын баяулатуға қолданады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БӘЙШЕШЕК - ДЕНЕНІҢ ҚЫЗУЫН ТӨМЕНДЕТЕДІ

...

Бәйшешек – биіктігі 35 сантиметрге жететін қоңырқай түсті, қысқа, тамыр сабағы жіңішке, қосалқы тамырлары бар көп жылдық, шөп тектес өсімдік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ПЫШАҚТЫҢ ЖҮЗІ ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ?

...

Дүкенге жіберер алдында жұмысшы пышақ жүзін тегістегіш станокпен айнадай ғып жалтыратыпты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Кин-дза-дза!

...

«Кин-дза-дза!» фильмі түсіріліп жатқанда КСРО бассекретары Константин Устинович Черненко болды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШҰЖЫҚ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?

...

Шұжық дайындауға арналған жылқы еті 12 күн салқын жерге (34 градус) қойып сорғытылады, Бұл кезде шұжық тығылатын ішек те тұзды суға салынып қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »