СУЛАРДЫҢ КЛАССИФИКАЦИЯСЫ
Категориясы: Денсаулық
Әртүрлі агрегаттық күйдегі су бізді барлық жерде қоршап алады, тіпті біз оны әрдайым байқамаймыз. Тіпті шөлде, стратосферада немесе терең жер астында су бөлшектері бар.
Олар суды өмір дейді, бірақ бәрі бірдей гейзердің аузында немесе полярлық мұздықта өмір сүре алмайды, бірақ ол жерде су көп сияқты. Бұл тек экстремалды температура емес - судың химиялық құрамы бірдей маңызды. Бұл сөз жүзінде аман қалу мәселесі.
Жер бетінде тұщы су көп пе?
Жер бетіндегі барлық су қорының тек 3%-ы ғана тұщы, ал одан да азы ішуге жарамды, ал оның мөлшері халық санының өсуі мен өнеркәсіптің дамуына қарай азаяды.
Ауыз су көздері:
• жердегі сулар (өзендер, көлдер, су қоймалары және басқа да су объектілері);
• жер асты көздерінен су (құдықтар, құдықтар және т.б.);
• жаңбыр мен еріген су;
• тұзсыздандырылған теңіз суы;
• айсбергтер мен мұздықтардың суы.
Әртүрлі елдерде ауыз судың негізгі көзі жерүсті су қоймаларынан алынатын су болып табылады. Тұрғын үйлерге су құбыры арқылы келетін және ішуге жарамды су көп сатылы фильтрация мен хлорлау арқылы залалсыздандыруды қоса алғанда, тазартудың бірнеше сатысынан өтеді.
Дұрыс өңделген кезде мұндай су адамдар үшін қауіпсіз, бірақ оны сау деп атауға болмайды. Ол өзінің табиғи минералдық тепе-теңдігін жоғалтады және үйлерге кіретін құбырлардың күйі кейде көп нәрсені қаламайды.
Жер асты сулары тіршілік көзі
Жер асты сулары ауыз судың маңызды көзі болып табылады. Пайда болу жағдайларына байланысты оларды бірнеше түрге бөлуге болады:
• Топырақ суы бөлшектерінің арасын толтырады. Олар негізінен өсімдіктерді қоректендіру үшін қызмет етеді және су қоймаларын құрмайды.
• Жер асты сулары – топырақ пен су өткізгіш жыныстардың беткі қабаттары арқылы сіңген атмосфералық жауын-шашын және су қоймаларының суы. Олар жер бетінен бірінші су өткізбейтін қабатта сулы горизонт түзеді. Жер асты суларының деңгейі маусымға және жауын-шашын мөлшеріне байланысты өзгереді, ал суық қыста ол қатып қалуы мүмкін. Олардың химиялық құрамы тікелей көздерге байланысты, сондықтан ластану ықтималдығы жоғары. Жер асты сулары жер бетіне бұлақ және бұлақ түрінде шығуы мүмкін.
• Қабатаралық немесе артезиандық сулар жер асты суларына қарағанда тереңірек – тау жыныстарының суға төзімді қабаттарының арасында жатыр. Олардың деңгейі мен химиялық құрамы тұрақтырақ. Қабатаралық сулар жер бетімен тікелей әрекеттеспейтіндіктен, олар ластануға бейім емес. Артезиан суы терең ұңғымалар мен құдықтар салу арқылы алынады. Қысыммен су ағып кетеді, тіпті фонтан сияқты ағып кетуі мүмкін.
Жалпы минералдануына байланысты минералды сулар келесі түрлерге бөлінеді:
• балғын (минералдану дм³ қоса алғанда 1 г дейін);
• төмен минералданған (минералдану дм³ қоса алғанда 1-2 г артық);
• төмен минералданған (минералдану дм³ қоса алғанда 2-ден 5 г артық);
• орташа минералданған (DM³ қоса алғанда 5-10 г-нан астам);
• жоғары минералданған (10-15 г/дм³ қоса алғанда).
Әдетте судың минералдану дәрежесі оның пайда болу тереңдігіне (сулы горизонт неғұрлым терең болса, минералдану дәрежесі жоғары болады), сондай-ақ су өндірілетін аймақта қандай жыныстардың басым болуына байланысты.
Ішуге және емдеуге арналған су
Экологиялық таза аймақтарда, ірі елді мекендер мен өндіріс орындарынан шалғай орналасқан жер асты сулары өзінің табиғи химиялық құрамын сақтайды, өнеркәсіптік және ауылшаруашылық қалдықтарымен ластанбайды, ағынды сулармен араласпайды. Мұндай жерлерде ішуге және емдеуге арналған минералды суды алуға болады.
Минералды сулар минералдану дәрежесіне және химиялық құрамына қарай ішуге немесе сыртқы пайдалануға арналған болуы мүмкін. Соңғылары емдік ванналар мен бассейндерде, ингаляция және шаю үшін қолданылады. Минералды суларды ішуге болады:
• асханалар, яғни дені сау адамдардың күнделікті тұтынуына жарамды;
• ауруларды емдеу және алдын алу үшін қолданылатын медициналық асханалар; олар шектеулі мөлшерде тұтынылуы керек;
• белгілі бір аурулар кезінде дәрігер тағайындайтын дәрілік; олар күнделікті қолдануға жарамайды.
Дәрілік және емдік ас сулары әртүрлі ауруларға көмектеседі, бірақ олар дәрігер ұсынған мөлшерде тұтынылуы керек.
Жарияланған-2024-04-09 14:54:23 Қаралды-214
Болашаққа көзқарас
Тесла шын мәнісінде тамаша адам болды. Міне оның 1908 жылы жазғаны – 60-тан астам жыл бойы компьютерлік желілер дами бастағанға дейін.
ЖЕНТТЕН ҚАНДАЙ ТӘТТІ ТАҒАМДАР ІСТЕУГЕ БОЛАДЫ?
Бұл - қыста да, жазда да бұзылмайтын, әрқашан өзінің нәрлілігі мен дәмділігін сақтайтын, сондықтан да көшпелі халықтың дастарқанынан тиесілі орын алған ұлттық тағам.
АЛТАЙ АЙМАҒЫ
Алтай аймағы, негізінен, Шығыс Қазақстан облысы аумағын алып жатыр. Жер бедерінің басым бөлігі таулы-қыратты келеді. Оның солтүстік-шығыс шекарасы Алтай тауларының Көксу, Қатын, Көкжота, оңтүстігі — Сауыр-Тарбағатай, Сарымсақты, Нарын, Күршім, батысы Қалб
ЖУГЕРІ ҚУЫРМАСЫ
Жұмыртқа мен қантты 40-50 градусқа дейін қыздырып, шайқау керек. Оны шайқай отырып бөлме температурасына дейін салқындатады.
ВАНИЛИН ҚОСЫЛҒАН ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ
Кастрюльге сүт құйылып, қант және сарымай салынады. Бұқтырылған қоспа отқа қойылып түбі күйіп кетпес үшін араластырыла отырып, қоюланғанша пісіріледі.
АТ САЙЫСЫ
Қазақ халқында Ат сайысына жататын бәйге, ат омарластыру, аударыспақ, жорға жарыс, көкпар, күміс алу, қыз қуу, қыз жарыс, сайысу т.б. ойындар бар.