ӘСЕМДЕЛГЕН ЖАҢҒАҚ ҚУЫРМАСЫ (печенье)
Категориясы: Тағам
Кептірілген нан түйіліп, ұнтақталған жаңғақпен және қантпен араластырылады. Үстіне ерітілген сарымай, жұмыртқаның мұқият шайқалған сары уызы, жарты лимон шырыны мен қабығы салынады. Осылайша алынған қоспа иленіп, 1 сантиметр қалыңдықта жайылады. Жұмыртқа ақ уызы қант ұлпасымен араластырылып, әбден қоюланғанша шайқалады да жайылған қамырдың үстіне біркелкі етіп жағылады. Содан соң қамыр төрт бұрышталып кесіліп, бір-бірінен пышақпен еппен ажыратып алынады да май жағылған жұқа табаға салынып, бетіндегі әсемделген бедері қызарғанша қызуы орташа духовкаға қойып пісіріледі.
Бұл тағамды жасауға 200 грамм кепкен нан, 400 грамм жаңғақ, 200 грамм қант, 80 грамм сарымай, бетін жылтырату үшін 2 жұмыртқа ақ уызы және 120 грамм қант ұлпасы жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-16 11:43:18 Қаралды-2881
ӘЛЕМДЕГІ ЕҢ ІРІ ҚАРТОП
2008 жылы ливандық фермер Халил Семхат өз бақшасынан алыл картоп қазып алды. Оның салмағы 11 (он бір) килограмнан асқан. Оны қазып алудың өзі оңайға соқпаған.
ҚАЙМАҚҚА ЕЗІЛІП, ҚҰРҒАҚ ЖЕМІСТЕР НЕМЕСЕ ЦУКАТ ҚОСЫЛҒАН ҚҰРТ
Кептірілген жемістер жақсылап іріктеледі, сортталып, жуылады. Ірілері бөліп туралады. Ыдысқа салынып дайын болғанша қайнатылады.
КҮНЖІТ КӘЗИНЕГІ
Арасында күнжіт дәні көп болатын, карамель сияңты төрт бұрышты немесе қиғаш төрт бұрышты қатты, шыныдай жылтыр тағам. Дайындалуы бадам кәзинегіндей.
ДАУЬІЛ
Дауыл - стихиялық апаттардың қауіпті түрлерінің бірі, ол халық шаруашылығына орасан зор зиян келтіріп, кейде адамдар арасында құрбандықтар тудырады.
ВАНИЛЬДІ ШЕКЕР-ПЕНДЕР
Құмшекер мен сірнеден шырын дайындалады да, 135-145 градусқа дейін қайнатылады. Дайын карамель массасын арнаулы столда 80-90 градусқа дейін салқындатып, аз-аздап ванилин қосылады. Содан соң илеп, машинамен не қолмен ақ жібектей болғанша тартылады, оның ше
ЖАҢҒАҚ ПЕН ЖҮЗІМНЕН ЖАСАЛҒАН ДОМАЛАҚ
Тазартылып, қуырылған грек жаңғағы, іріктеліп, жуылып кептірілген жүзім (сүйегінен арылтылған) және кепкен нан ет тартатын машинадан екі рет өткізіледі.