ҚАРБЫЗ ҚАЙНАТПАСЫ
Категориясы: Тағам
Қарбыз етінің бүкіл шырыны сығылып алынады. Оған қант пен лимон қышқылы қосылып, қайнағанша қыздырылады да алдын-ала суға салып бөктірілген желатин ерітіледі. Алынған масса 30-35 градусқа дейін салқындатып алынады да жақсылап шайқалады. Содан соң ыдысқа құйылып, тағы да салқындатылады.
Бұған 900 грамм қарбыз еті, 100 грамм құм шекер, 1 грамм лимон қышқылы және 1 грамм желатин жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-09 16:57:20 Қаралды-1972
ИТМҰРЫННАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ
![...](https://i.postimg.cc/02gRH50S/1.jpg)
Итмұрын жемістері жуылып, дәнінен тазаланады да, кастрюльге салынып, үстіне су құйылады. Сөйтіп бәсең отқа қойылып, жұмсарғанша қайнатылады.
ҚАРА АЛХОРЫ САМБУГЫ
![...](https://i.postimg.cc/4N0nsjVY/1.jpg)
Әбден жуылған қара алхорының үстіне салқын су қуйылып, бір-екі сағат қойылады да сол суға салынған күйінде бұқтырылып, қайнатылады.
КЕСУ ҚАРУЫ
![...](https://i.postimg.cc/rFmcxWcN/1.jpg)
Кесу қаруының ертеде қолданылған екі жүзді, түзу келген түрі - «семсер». Ал сыртына қарай иіліп, кайқы келген бір жүзді кару «кылыш» деп аталады. Қылыштың өте қайқы болып келетін «наркескен», ұшы екіге айырылатын «зұлпықар», шапқанда ауыр болу үшін басы ү
ШОКОЛАДТАЛҒАН ҚАРА АЛХОРЫ (қараөрік)
![...](https://i.postimg.cc/4458Hz1g/1.jpg)
Қара алхоры жылы суға жақсылап жуылып, қант шырынына жібітіледі де, елекке салып суы сорғытылады.
АУА ӨЛШЕУГЕ БОЛА МА?
![...](https://i.postimg.cc/cLLgwSbN/1.jpg)
Әйгілі ғалым Галилео Галилей бұдан 300 жылдай бұрын көпшілікті таң қалдырып... ауаны өлшепті.