UF

ИТМҰРЫННАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

Категориясы: Тағам


Итмұрын жемістері жуылып, дәнінен тазаланады да, кастрюльге салынып, үстіне су құйылады. Сөйтіп бәсең отқа қойылып, жұмсарғанша қайнатылады. Салқындатылып, кепсермен езгіленеді. Алынған массаға қант салынып, қайнатылады. Содан соң қоспа жұмыртқаның ақ уызы қосылып, 40-45 минут бойы шайқалады. Шайқалған массаның көпіршіп тұруы, жұмсақ, арасында ұсақ қуыстары болуы және салқын әйнекке құйғанда жайылып кетпеуі тиіс. Шайқап болысымен оны сол бойда май жағылған қағаз төселген формаларға құю керек те дереу духовкаға қойып кептіру қажет.

Духовканың температурасын 55-60 градустан асырмай, 15-20 сағат бойы кептіріледі.

Салқындағаннан кейін кәмпит қағазынан арылтылып, үстіне қант ұлпасы себіледі. Егер дұрыс дайындалса кәмпиттің піспей қалған тұсы болмайды. Сонымен бірге ол ағаш шанышқымен шанышқанда жабыспауға тиіс.

Бұл тағамды жасауға 500 грамм итмұрын пюресі, 400 грамм қант, жұмыртқаның 5 грамм сары уызы жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-04 18:29:54     Қаралды-4619

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖЕМІС ЧУРЧХЕЛАСЫ

...

Бұл - аршылған грек жаңғағынан жасалып, жеміс-мармелад қабатымен қапталатын тағам. Түтікшелердің диаметрі 35-40 мм, ұзындығы – 250-260 мм.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШОКОЛАД НУГАСЫ

...

Шайқалған кәмпит массасына жаңғақ пен какао қосылған тағам осылай аталады. Жаңғақ дәні жақсылап іріктеліп, бөгде қоспалардан, қабықтарынан, бұзылған дәндерінен тазартылады да соңынан жаңғақ жармалағышқа салынып жармаланады. Какао ұнтағы еленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ

...

Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫНҚАҚ

...

Еті тығыз, құрамында қанты көп қауынның қабығы аршылып, дәні алынып тасталынады да жұқалап тіліктерге тілінеді. Олар таза шыптаның үстіне бір-біріне тигізбей салынып, кептіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САЛЛАМ ӘТ-ТАРДЖУМАН

...

Саллам әт-Тарджуман - араб саяхатшысы. Саллам әт-Тарджуман IX ғасырдың ортасында Қазақстан аймағымен жүріп өткен. Ол Самарадан (Бағдад каласының маңы) шығып, Кавказ арқылы хазарлар елінен өтіп, Еділге (Волга) келген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫМЫЗ - БАТЫРЛАР СУСЫНЫ

...

Қымыз - бабын таппасаң өте кірпияз ас.

ТОЛЫҒЫРАҚ »