UF

ИТМҰРЫННАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

Категориясы: Тағам


Итмұрын жемістері жуылып, дәнінен тазаланады да, кастрюльге салынып, үстіне су құйылады. Сөйтіп бәсең отқа қойылып, жұмсарғанша қайнатылады. Салқындатылып, кепсермен езгіленеді. Алынған массаға қант салынып, қайнатылады. Содан соң қоспа жұмыртқаның ақ уызы қосылып, 40-45 минут бойы шайқалады. Шайқалған массаның көпіршіп тұруы, жұмсақ, арасында ұсақ қуыстары болуы және салқын әйнекке құйғанда жайылып кетпеуі тиіс. Шайқап болысымен оны сол бойда май жағылған қағаз төселген формаларға құю керек те дереу духовкаға қойып кептіру қажет.

Духовканың температурасын 55-60 градустан асырмай, 15-20 сағат бойы кептіріледі.

Салқындағаннан кейін кәмпит қағазынан арылтылып, үстіне қант ұлпасы себіледі. Егер дұрыс дайындалса кәмпиттің піспей қалған тұсы болмайды. Сонымен бірге ол ағаш шанышқымен шанышқанда жабыспауға тиіс.

Бұл тағамды жасауға 500 грамм итмұрын пюресі, 400 грамм қант, жұмыртқаның 5 грамм сары уызы жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-04 18:29:54     Қаралды-2573

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚЫМЫЗ - БАТЫРЛАР СУСЫНЫ

...

Қымыз - бабын таппасаң өте кірпияз ас.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТЫНЫСЫҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...

...

Дем алғанда аузың әрдайым жабулы болсын.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРША - ӨСІМДІКТІҢ ДӘРІЛІК ҚАСИЕТТЕРІ

...

Арша – биіктігі 4 метрге жуық, қысы-жазы көгеріп тұратын, бұталы өсімдік. Бұталары сұлап та жатады, кейде түзу өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«АВЕСТА» КІТАБЫНДА КӨШПЕНДІЛЕР ТУРАЛЫ АҚПАРАТ

...

Түркі этнонимі сөз болғанда, біздің заманымыздан бұрынғы I мың жылдықта жазылды делінетін зороастризімнің қасиетті «Авеста» кітабында шығысқа қарай қанатты атпен көшетін елдің «тур» деп аталуы

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЛИМОН ЖӘНЕ МАНДАРИН НУГАСЫ

...

Жүзім немесе курага мен бадам салынып, бұлғанған кәмпит массасы, яғни белокпен шайқалған қант-сірне шырыны осылай аталады. Өлшенетін етіп шығарылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМАДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Алма жемісінің адам организмінде пайдасы мол. Онда қант, алма, лимон қышқылдары, илік және пектин заттары, А1,В1, С витаминдері бар. Жемісінен повидло, пастила, желе, мармелад, квас, компот, кофе жасалады және шырын алынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »