UF

ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА

Категориясы: Тағам


Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді. Ол 30 минут салқын жерге қойылады. Май езіліп, қалған ұнмен араластырылады да оның іртіктеніп қалмауы қадағаланады. Май араластырылған ұн төрт бұрышты етіп жайылады.

Қамыр стол үстіне жайылып, төрт бұрышты формаға келтіріледі. Үстіне ұнға араластырылып төрт бұрышты етілген май қойылып, конверт сияқты бүктеледі де қайтадан жайылады. Қамырдың қабаты 1 сантиметрге жеткенде ол төрт бүктеліп қайтадан жайылады да, тағы да сол 1 сантиметр қалыңдыққа жеткенде төрт бүктеп, әрі қарай жаю керек. Осылайша 4-6 рет қайталанады. Қамырды кезекті жаю алдында 15-20 минут салқында ұстап алған жөн.

Қабатталған қамырды дайындау белгілі бір дағдыны керек ететіндіктен, әрі еңбек те көп жұмсалатын болғандықтан бұл үшін қабатталған жартылай фабрикат пайдалануға да болады.

Дайын қамырдың қалыңдығы 0,5 сантиметрге жеткізіліп жайылады да тұтас алманы орауға жететіндей мөлшерде төрт бұрыштап кесіледі. Ішіне қабығы аршылған және дәні мен өзегі алынған алма, ал алманың дәні алынған орындарына құм шекер салынып, алма жайылған қамырдың ішінде «түйіншек» болып қалатындай етіп, шеттері жабыстырылады. Қамырға оралған алманың сыртына жұмыртқа жағылады. Сөйтіп бір-біріне тиіп тұрмайтындай етіп, жұқа табаға салынады да, пеш температурасы 220-250 градусқа жеткізіліп пісіріледі.

Қамыр жақсы жетілуі үшін оған эфир майы (лимон, қалампыр, запыран, зире, т. б.) қосылады.

Дастарқанға қойылар алдында оралған алманың үстіне қант ұлпасы себіледі.

Бұған 270 грамм ұн, 180 грамм сарымай, 2 грамм тұз, 0,3 грамм лимон қышқылы, 600 грамм алма, 100 грамм құм шекер, 40 грамм жұмыртқа және 50 грамм қант ұлпасы жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-05 15:48:37     Қаралды-214

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚАЗІРГІ КЕЗДЕ ҰМЫТЫЛА БАСТАҒАН ДӘСТҮРЛІ ТАҒАМДАР

...

Қазақ халқының ұлттық дастарқанында бар, бірақ қазіргі кезде ұмыт бола бастаған мынандай да дәстүрлі тағамдарына тоқтала кеткеннің артықтығы жоқ.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КУЛТЕГІН ЕСКЕРТКІШІ

...

Күлтегін ескерткіші 1889 жылы орыс археологиялық-экспедициясының басшылығымен Көкшін-Орхон өзенінің оң жағалауынан Кіші-Цайдам деген жерден табылған. Бұл ескерткіш Түрік империясының тарихы жайлы әңгімелейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҢҚУРАЙ – БЕЗЕУДІ ЕМДЕЙДІ

...

Таңқурай таулы беткейлерде, бұталардың арасында, тасты жерлерде, сирек ормандардың арасында өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҮТ ҚАЙНАТПАСЫ

...

Сүт қайнатылып, үстіне қант қосылады да ваниль ұнтағы салынады. Оның үстіне бөктірілген желатин салынып, қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТМҰРЫН ҚАЙНАТПАСЫ

...

Итмұрынның кепкен жемістері іріктелінеді. Тазаланып жұылып, ұсақтап тұрайды да үстіне қайнаған су құйылып, ыдыстың қақпағы жабылып

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАРЫЛЫСТЫҢ ЭПИЦЕНТРІ

...

Жарылыстың эпицентрі - жарылыс орталығының жер үстіндегі (акваториядағы) проекциясы. Жарылыс орталығы жарқыл шығатын немесе ядролық жарылыстың от шарының орталығы тұратын нүкте.

ТОЛЫҒЫРАҚ »