КҮНЖІТ НУГАСЫ
Категориясы: Тағам
Бұл - шайқалған кәмпит массасына күнжіт қосылған тағам.
Күнжіт дәні алдымен бөгде қоспаларынан мұқият тазаланады. Қант-сірне шырынына белок қосып шайқап, үстіне күнжіт дәні себіледі. Дайын болған масса алдын ала сарымаймен майланып қойылған столдың үстіне төгіліп салқындатылады, содан соң ол әрбір бөлегі 2-3 килограмнан келетіндей етіліп бөлінеді де диаметрі 25-30 миллиметрдей етіліп, аздап қуырылған күнжіт дәнінің үстіне батон сияқты немесе төрт бұрышты жолақ етіп жайылады. Содан соң оларды дөңгелектеп, төрт бұрыштап кесу керек. Олардың әрқайсысының салмағы 35-40 грамнан келуге тиіс.
Салқындаған соң тағам алдын-ала қағаз төселіп қойылған кондитер астаушаларына салынады.
Бір килограмм күнжіт нугасын жасауға 447,8 грамм құм шекер, 268,7 грамм сірне, массаға салатын 304,5 грамм қуырылған күнжіт дәні, 35,8 грамм үстіне себетін қуырылған күнжіт дәні, 40,3 грамм белок, 0,2 грамм ванилин және столды майлауға кететін 1,6 грамм сарымай жұмсалады.
Тағамның түсі ақ, дөңгелек, төрт бұрышты немесе таяқша формалы, арасынан қуырылған күнжіт дәндері көрініп тұрады. Бетіне де күнжіт дәні себілген. Дәмі қуырылған күнжіт дәнінің дәміндей. Ылғалдылығы - 5,5-7,5 процент.
Жарияланған-2016-03-01 11:55:30 Қаралды-2922
КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ЭСКИЗ

Біз бұрын суретші болашақ шығармасына керек кейбір нәрселердің тездетіп сырт нобайын түсіріп алатынын білетінбіз. Ондай суреттер әлгіндей нәрсені көріп тұрып, көз бе көз салынатын.
ЖАҢҒАҚ ДӘНІ САЛЫНҒАН ҚУЫРМА

Өсімдік майынан, қанттан, жаңғақтан, ұннан және цедра мен жарты лимонның шырыны қосылып қамыр иленеді.
ЖҮЗІМ НУГАСЫ

Туралған курага мен жүзімнен қайнатып жасалған төрт қырлы ұзыншалау кәмпит жүзім нугасы деп аталады.
АРАБ ӘЛІПБИІ ЖӘНЕ «ТӨТЕ ЖАЗУ»

Ислам мәдениетінің таралуына байланысты көптеген түркі халықтары араб әліпбиін сайдалана бастаған. Соның ішінде қазақ халқы да сан ғасыр бойы араб әліпбиін пайдаланып келді. Қазақ жазба мұраларының көпшілігі араб әліпбиі арқылы біздің заманымызға жетті.
ҚАРАҚАТ ЖИДЕКТЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Қарақаттың жидегінде, буршігінде, жапырағында, гүлінде С, В1, Р витаминдері және А витамині (каротин) көп болады. Сонымен қатар жидегінде қант, лимон, алма қышқылдары, илік заты және бояу бар, бүршігінде және жапырағында эфир майы болады.
ӘУЕДЕГІ ЯДРОЛЫҚ ЖАРЫЛЫС

Әуедегі ядролық жарылыс - жарқыл аймағы барынша жарқыраған сәтте жер бетіне (суға) жетпейтін жарылыс. Әуедегі ядролық жарылыс биіктігі ядролық қарудың қуатына байланысты жүздеген метрден бірнеше километрге дейіңгі аралықта болуы мүмкін.