КҮНЖІТ НУГАСЫ
Категориясы: Тағам
Бұл - шайқалған кәмпит массасына күнжіт қосылған тағам.
Күнжіт дәні алдымен бөгде қоспаларынан мұқият тазаланады. Қант-сірне шырынына белок қосып шайқап, үстіне күнжіт дәні себіледі. Дайын болған масса алдын ала сарымаймен майланып қойылған столдың үстіне төгіліп салқындатылады, содан соң ол әрбір бөлегі 2-3 килограмнан келетіндей етіліп бөлінеді де диаметрі 25-30 миллиметрдей етіліп, аздап қуырылған күнжіт дәнінің үстіне батон сияқты немесе төрт бұрышты жолақ етіп жайылады. Содан соң оларды дөңгелектеп, төрт бұрыштап кесу керек. Олардың әрқайсысының салмағы 35-40 грамнан келуге тиіс.
Салқындаған соң тағам алдын-ала қағаз төселіп қойылған кондитер астаушаларына салынады.
Бір килограмм күнжіт нугасын жасауға 447,8 грамм құм шекер, 268,7 грамм сірне, массаға салатын 304,5 грамм қуырылған күнжіт дәні, 35,8 грамм үстіне себетін қуырылған күнжіт дәні, 40,3 грамм белок, 0,2 грамм ванилин және столды майлауға кететін 1,6 грамм сарымай жұмсалады.
Тағамның түсі ақ, дөңгелек, төрт бұрышты немесе таяқша формалы, арасынан қуырылған күнжіт дәндері көрініп тұрады. Бетіне де күнжіт дәні себілген. Дәмі қуырылған күнжіт дәнінің дәміндей. Ылғалдылығы - 5,5-7,5 процент.
Жарияланған-2016-03-01 11:55:30 Қаралды-3910
ШЫҢҒЫС ХАН
Шыңғыс хан - Орта Азияда бүкіл моңғол тайпаларын бір қолға біріктірген ұлы әмірші, Шыңғыс хан империясының негізін қалаушы, атақты қолбасшы. Ол 1162 жылы Дилпун-Болдан (Дилунь-Булдак) шатқалында Онон өзені жағалауында дүниеге келген.
ЖУГЕРІ ҚУЫРМАСЫ
Жұмыртқа мен қантты 40-50 градусқа дейін қыздырып, шайқау керек. Оны шайқай отырып бөлме температурасына дейін салқындатады.
БАЛ ҚОСЫЛҒАН ІРІМШІК
Шикі жұмыртқаның сары уызы, қант, ұнтақталған жаңғақ дәні және бал қосылып үгіледі. Осы қоспа ерітілген сарымайға салынып көпіргенше араластырылады.
8 ТҮРЛІ ПАЛАУ ДАЙЫНДАҢЫЗ
Шағындау қазан отқа қойылады да, май салып қыздырылады. Май қайнай бастағанда сақиналап, ірілеу етіп туралған...
ЖАҢҒАҚ БӨЛКЕСІ
Жаңғақ бөлкесін жасау үшін жылытылған сүтке ашытқы қосылып, ол әбден еріп кеткенше араластырылады. Оның үстіне кагор шарабы құйылып, қант, жұмыртқа, тұз, какао, ұн, ұнтақталған жаңғақ салынады.