КУРАГАДАН ЖАСАЛҒАН САМБУК
Категориясы: Тағам
Іріктелген курага мұқият жуылып, салқын суға салынады. 1-2 сағат бөктіріп алынады да дайын болғанша қайнатылып, содан соң үккішпен үгіледі. Оған жұмыртқаның ақ уызы мен құм шекер, лимон қышқылы қосып араластырылып, үстіне курага қайнатпасына езіліп бөктірілген желатин сыздықтатыла отырып құйылады. Бұл масса мұздың үстіне немесе салқын суға қойылып, әбден шайқалады. Дайын тағам вазаға салынып дастарқанға қойылады.
Мұны жасауға 300 грамм курага, 100 грамм құм шекер, 20 грамм желатин, жұмыртқаның 100 грамм ақ уызы, 1 грамм лимон қышқылы және 500 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-05 15:17:48 Қаралды-1812
ЛИНОГРАВЮРА ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ?

Қазір сендер көріп отырған сурет тек аң және қара бояудан ғана тұрады. Бұл - гравюра. Бірақ ол ағаштан емес, линолеумнен ойылып көшірілген.
ЖАҢҒАҚ ҚОСЫП КЕПТІРІЛГЕН ШАБДАЛ

Шабдал тазаланып, үстіңгі жағынан дөңгелектеліп ойып алынады да қабығы мен сүйегі алып тасталады. Шабдал мен ойып алынған кесегі күннің көзіне немесе пешке қойып кептіріледі.
ҚАРА АЛХОРЫ САМБУГЫ

Әбден жуылған қара алхорының үстіне салқын су қуйылып, бір-екі сағат қойылады да сол суға салынған күйінде бұқтырылып, қайнатылады.
БАДАМ ҚОСЫЛҒАН ДӨҢГЕЛЕК ҚУЫРМА-ҚАТТАМА (печенье)

Бадам іріктеліп алынып, үккішке салынып ұнтақталады. Арнайы бадам үккіш болмаса, бадамды қантпен және екі жұмыртқаның ағымен араластырып, көзі кішкентай ет тартатын машинкадан 2-3 рет өткізу қажет.
ЖҮГЕРІ КЕКСІ

Жүгері және бидай ұнына сода қосылып елекпен еленеді. Жұмыртқа, қант, тұэ, ванильді қант және айран (простокваша) араластырылады.
БЕЙБІТШІЛІК ҚҰСЫ

Адам үшін пайдалы, өте момын кұстардың бірі - кептер. Көптеген адамдар бос уақытында кептер өсірумен шұғылданады. Кептер барлық елде тіршіліктің, бейбітшіліктің, сүйіспеншіліктің белгісіне айналған. Кептер - адамның өте ертеден қолға үйреткен құсының бір