ҚАУЫНҚҰРТ
Категориясы: Тағам
Қауын ортасынан жарылады. Дәні алынып тасталынады. Қабығынан аршылған еті бөлек алынып, жұқалап туралады. Сөйтіп кастрюльге салынады да отқа қойылып, біркелкі масса пайда болғанша қайнатылады. Ал ұн ыдысқа салынып, қоңыр түске айналғанша қуырылады. Содан соң қуырылған ұн әлгі қайнап жатқан қауын сөлінің үстіне салынып, араластырылады да отты басып қойып, тағы да 5-10 минут асылады.
Осылайша дайындалған масса диаметрі 3-4 см етіліп домалатылады немесе кесіледі. Сөйтіп шыптаның үстіне шашылып тастады да күн көзіне кептіріледі.
Қауынқұрт дайындауға 2-3 килограмдық бір қауын, 1 стакан ұн жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-04 12:30:44 Қаралды-5434
Дәм қабық (корица) қосылған крандір
Тоқаш қамырынан жасалатын тағамды шығыс халқы осылай атайды.
АЛХОРЫ САМБУГЫ
Іріктелініп алынған алхоры жуылып, сүйектерінен арылтып, үстіне аздап су құйылады да, 10-12 минут бойы қайнатып пісіріледі.
ШЕКЕР-НОХУТ
Құлпынай түрінде жасалып, үстіне қант себілетін мармелад-пата осылай аталады.
ПИНГ-ПОНГ СПОРТЫ
Алғашқы пинг-понг (стол теннисі) бәсекесі 1900 жылы Англиада өткізілген.
ТОЙ ЕТІ
Қазақ халқы тойға барын салған. Мұндай қуанышқа тіпті жалғыз атын сойып жіберетін болған.