ШЕКЕР-НОХУТ
Категориясы: Тағам
Құлпынай түрінде жасалып, үстіне қант себілетін мармелад-пата осылай аталады.
Алы дайындаған кездегідей жеміс массасы қантпен қосып қайнатылады. Масса құмшекердің үстіне құлпынай түрінде жасалатын тесіктерге құйылады. Дайын өнім алдын ала қағаз төселген жәшікке үш қабат етіп салынады.
Бір килогрәмм шекер-нохутқа 845,3 грамм қант, 37,6 - сірне, 438,3 – өрік ботқасы, 62,6 - алма ботқасы, 3,1 - лимон қышқылы және 2,4 грамм өрік эссенциясы жұмсалады.
Шекер-нохуттың бір килограмында кемінде 130 данасы болады. Ылғалдылығы - 12 процент. Ыдысқа салғандағы салмағы - 3 килограмм. Ең ұзақ сақталатын мерзімі - 1 ай.
Жарияланған-2016-02-29 14:32:02 Қаралды-2199
МАТАҒА СУРЕТ САЛАДЫ МА?

Суретшілер өз шығармаларын көбіне-көп майлы бояумен зығыр талшығынан тоқылған кенеп матаға («холст») салады.
СУ - ӘЛЕМДЕГІ ӨЗЕКТІ МӘСЕЛЕНІҢ БІРІ

Су туралы көп жазылып та, айтылып та жүр. Қазіргі су проблемасы аса өзекті мәселенің бірі.
ЖУГЕРІ ҚУЫРМАСЫ

Жұмыртқа мен қантты 40-50 градусқа дейін қыздырып, шайқау керек. Оны шайқай отырып бөлме температурасына дейін салқындатады.
МАҢҒЫСТАУ

Байлық тұнған түбек атанған ғажап өңір Маңғыстау Қазакстан Республикасының оңтүстік-батыс бөлігінде орналасқан. Ол «мың қыстау» сөзінен шыққан. Картадан қарағанда әйел адамның сүлбасы көз алдыңа елестейді.
ЖАҢҒАҚ ЖӘНЕ БАЛ ҚОСЫЛҒАН СҮЗБЕ

Үгілген сүзбеге бал және жаңғақтың ұнталған дәні қосылып, жақсылап араластырылады.