ШЕКЕР-НОХУТ
Категориясы: Тағам
Құлпынай түрінде жасалып, үстіне қант себілетін мармелад-пата осылай аталады.
Алы дайындаған кездегідей жеміс массасы қантпен қосып қайнатылады. Масса құмшекердің үстіне құлпынай түрінде жасалатын тесіктерге құйылады. Дайын өнім алдын ала қағаз төселген жәшікке үш қабат етіп салынады.
Бір килогрәмм шекер-нохутқа 845,3 грамм қант, 37,6 - сірне, 438,3 – өрік ботқасы, 62,6 - алма ботқасы, 3,1 - лимон қышқылы және 2,4 грамм өрік эссенциясы жұмсалады.
Шекер-нохуттың бір килограмында кемінде 130 данасы болады. Ылғалдылығы - 12 процент. Ыдысқа салғандағы салмағы - 3 килограмм. Ең ұзақ сақталатын мерзімі - 1 ай.
Жарияланған-2016-02-29 14:32:02 Қаралды-1907
ЖАС ЖЕМІС НЕМЕСЕ ЖИДЕК АРАЛАСТЫРЫП ШАЙҚАЛҒАН ҚАЙМАҚ
Рецептіде көрсетілген жемістер жақсылап жуылып, үстіне шайқалған кілегей құйылады. Дастарқанға қант ұлпасы қоса әкелінеді.
БҰРЫШ ЖАЛБЫЗ - БРОНХ ҚАБЫНҒАНДА ЕМ
Бұрыш жалбыз – биіктігі 1 метрге жететін көп жылдық шөп тектес өсімдік.
ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ
Терең табаға қант салынып, жақсы жанып жатқан отқа қойылады. Ол ашық қоңыр түске енгенше қыздырылып, жаңғақ дәндері қосылады да бәрі жақсылап тез-тез араластырылады.
МОНУМЕНТТІК БЕЙНЕЛЕУ ӨНЕРІ
Белгілі бір архитектуралық құрылысты ішкі жағынан не сыртңы жағынан безендіріп тұратын орасан зор көлемді шығармаларды монументтік бейнелеу өнері туындысына жатқызамыз.
ТАҢҚУРАЙ – БЕЗЕУДІ ЕМДЕЙДІ
Таңқурай таулы беткейлерде, бұталардың арасында, тасты жерлерде, сирек ормандардың арасында өседі.
ШЫРМАУЫҚ БУДРА - ЖАЛПЫ ҚАБЫНУҒА ҚАРСЫ
Шырмауық будра бақтардың, ормандардың ішінде, бұталардың арасында, егістік жерлер мен шабындықтарда, өзен жағаларында өседі.