UF

НАУАТ (кинза шекері)

Категориясы: Тағам


Жіпке ілінген ірі, жылтыр, мөлдір келетін қанттың бір түрі. Оны жасау үшін құмшекер және қосымша материал ретінде ақ жіп пайдаланылады. Ашық қазанға құмшекер салып, су (қанттың 40 процентіндей) құйылады да әбден араластырып, қант ерітіндісі шамадан аса қаныққанша қайнатылады. Содан соң отты басып, көбігі алынады. Шырынды қант емес заттардан көбігі арқылы жақсырақ тазарту үшін жұмыртқа (суға алдын ала әбден езілген) қосылады. Содан соң қоспаны қайнатып, көбігін тағы да алып тастайды.

Арнаулы қазанға 3-4 қатар етіп параллель жіп керіледі. Оның ұштары арнаулы желіммен желімделіп тасталады. Қайнаған шырын осы қазанға құйылады, сөйтіп беті кебірсігенше бір сағаттай ұстап, содан соң арнайы қақпақпен жауып, үш тәулік қоя тұру керек. Осы уақыт ішінде жіптің бойына кристалдар түзіледі.

Үш тәуліктен соң қазанның қақпағын ашып, оның түбінде қалған шырынды (сиропты) жайлап құйып алады. Ол ұннан кондитерлік тағамдар жасауға пайдаланылады.

Содан соң сахароза кристалдарынан жіп алынып тасталады да, науат столға жайылып кептіріледі.

Бұндай бір килограмм науат жасау үшін 2,474 грамм қант, 2,36 грамм жіп керек.

  Жарияланған-2016-02-22 17:45:17     Қаралды-1838

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

АЛМА АДАМНЫҢ ЖАСЫН ЖАСАРТАДЫ!

...

Соңғы жылдары Улыбританияның Норрич қаласындағы Тағам зерттеу институтының ғалымдары алманы тұрақты турде жеп жүру адам ағзасын жасартып өмірін ұзартатыны туралы өз жаңалықтарын жариялады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

14 ТҮРЛІ ПАЙДАЛЫ ТОСАПТАР (СИРОП)

...

Тосап қайнату үшін мөлшері бірдей, ұсақтау қызыл помидорлар іріктеледі. Ол үшін жарақатталған, езілгендері алынып тасталынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЧИЛИ АРХИПЕЛАГЫ

...

Оңтүстік Чили жағалауын қуалай жатқан аралдар жүйесінің жалпы аты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НҰРҒИСА ТІЛЕНДИЕВ

...

Нұрғиса Тілендиев (1925-1998) - «Қазақстанның халық әртісі», «Халық қаһарманы», профессор, Жетісу күй мектебінің дарынды күйші-сазгері. Нұрғиса Алматы облысында дүниеге келген. Оның әкесі күйші, анасы әнші болған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЛҚАН ЖАПЫРАҚТАРДЫҢ БҰТАҚТА ҰЗАҚ САҚТАЛУЫНЫҢ СЫРЫ НЕДЕ?

...

Қарағай, шырша, самырсын, аршалардың жапырақтары бұтағында түспей 3 жылдан 10 жылға дөйін сақталады. Солай десек те, жапырақтары мүлдем түспейді - деу дурыс емес. Себебі жыл сайын бірді-екілі жапырақтары түсіп, оның орнын жас жапырақтары алмастырып тұрады

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТБИЛИСИ ПАХЛАВАСЫ

...

Арасына жаңғақ салып, майға және балға малынған қамырды қабаттап жасаған тағам осылай деп аталады. Формасы қиғаш төрт бұрышты. Ылғалдылығы 11,5-14,5 пайыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »