НАУАТ (кинза шекері)
Категориясы: Тағам
Жіпке ілінген ірі, жылтыр, мөлдір келетін қанттың бір түрі. Оны жасау үшін құмшекер және қосымша материал ретінде ақ жіп пайдаланылады. Ашық қазанға құмшекер салып, су (қанттың 40 процентіндей) құйылады да әбден араластырып, қант ерітіндісі шамадан аса қаныққанша қайнатылады. Содан соң отты басып, көбігі алынады. Шырынды қант емес заттардан көбігі арқылы жақсырақ тазарту үшін жұмыртқа (суға алдын ала әбден езілген) қосылады. Содан соң қоспаны қайнатып, көбігін тағы да алып тастайды.
Арнаулы қазанға 3-4 қатар етіп параллель жіп керіледі. Оның ұштары арнаулы желіммен желімделіп тасталады. Қайнаған шырын осы қазанға құйылады, сөйтіп беті кебірсігенше бір сағаттай ұстап, содан соң арнайы қақпақпен жауып, үш тәулік қоя тұру керек. Осы уақыт ішінде жіптің бойына кристалдар түзіледі.
Үш тәуліктен соң қазанның қақпағын ашып, оның түбінде қалған шырынды (сиропты) жайлап құйып алады. Ол ұннан кондитерлік тағамдар жасауға пайдаланылады.
Содан соң сахароза кристалдарынан жіп алынып тасталады да, науат столға жайылып кептіріледі.
Бұндай бір килограмм науат жасау үшін 2,474 грамм қант, 2,36 грамм жіп керек.
Жарияланған-2016-02-22 17:45:17 Қаралды-7239
МАЛДАРДЫ ЖӘНЕ ӨСІМДІКТЕРДІ ЖАППАЙ ЗАҚЫМДАУШЫ ҚАРУЛАРДАН ҚОРҒАУ.
Малдарды жаппай зақымдаушы қарудан топтап қорғау үшін бірінші кезекте мал қоралары пайдаланылады. Мал қораларын дайындау ең алдымен оларды ауа өткізбейтіндей етіп бітеу: төбесіне шлак немесе құм төгіп қалыңдату, төбесін лаймен, известьпен және басқа еріті
ЖҰМЫРТҚА МЕН СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН СІЛІКПЕ
Қантқа қосып араластырылған жұмыртқаның сары уызы қайнатылған жылы сүтпен бірте-бірте ерітіліп, ыстың суға қойылады да, ұдайы араластырыла отырып, аздап қоюландырылады.
ХАҚНАЗАР ХАН
Хақназар, Ақназар (шамамен 1510/20-1580 жж.) - қазақ халқын біріктіруге, мемлекеттігін нығайтуға айрықша еңбек сіңірген мемлекет қайраткері, қолбасшы, Қасым ханның кіші ұлы.
ЖҰЛДЫЗДЫҢ ҚҰЙРЫҒЫ БОЛА МА?
Кейде аспан әлемінде өзгеше бітімді «құйрықты» жұлдыздар пайда болады. Оларды ғылым тілінде комета деп атайды.
МЕЙІЗ ШӘРБӘТІ
Кастрюльге қойытылған сүт, қант және су құйылып, қыздырылады да үздіксіз араластырыла отырып қайнатылады.