ҚАПШАҒАЙ БӨГЕНІ
Категориясы: Табиғат
Іле өзені бойында, Алматы облысы жерінде Қапшағай су электр стансасын салуға байланысты Қапшағай бөгені жасалынған. Қапшағай атауы көне түркі тілінде «тар шатқал, қысыңқы жер» деген мағынаны береді.
1970 жылдан бастап Қапшағай бөгені суға толтырыла бастады. Қапшағай бөгенінің ұзындығы - 187 км, енді жері - 23 км. Орташа тереңдігі шамамен 15 м, ең терең жері 46 м болады. Жағасының ұзындығы 430 км-ге жуық. Бөгеннің солтүстік жағасы құмды-малта тасты, едәуір бөлігі биік және тік жарлы, оңтүстік жағасы аласа, жайпақ, құмды, саздақты келеді.
Бөгенде балықтың ақмарқа, мөңке, тұқы, табан балық, т.б. көптеген түрлері кездеседі. Қапшағайдан жылына 2 мың тоннадай балық ауланады. Бөген суымен бау-бақша, шабындық және жайылым жерлер суландырылады. Қапшағай бөгенінің оңтүстік-батысында Қапшағай қаласы орналасқан.
Қапшағай бөгенінің жағасы жазғы уакытта демалыс орнына айналып, суға шомылушы адамдарға толады.
Жарияланған-2015-11-25 19:02:57 Қаралды-7867
ҚҰЛАН
Құлан - жылқы тектес тұякты жануарлардың бірі. Құлан «Қызыл кітаптың» қызыл парағынан орын алған. Оның тірілей салмағы 250-300 кг. Етінің дәмділігіне қызыққан аңшылар оны мүлде құртып жібере жаздаған.
Дәм қабық (корица) қосылған крандір
Тоқаш қамырынан жасалатын тағамды шығыс халқы осылай атайды.
ҚАЙМАҚ НЕМЕСЕ КІЛЕГЕЙ ҚОСЫП, ЖАҢҒАҚ САЛЫНҒАН ІНЖІР
Інжір мұқият жуылып тазаланады, азғантай су құйылып, лимон қышқылы қосылады. Содан соң қайнағанша қыздырылады да 20 минут ұсталады. Қаймақ пен қант ұлпасы араластырылып шайқалады.
НЫШАЛДА
Сабын-тамырмен және жұмыртқамен араластырып, көпіршітіп шайқалған қант шырыны осылай аталады. Түсі ақ, қоюлығы кремнің қоюлығындай. Белок ретінде жұмыртқа белогы қолданылады.
ИКОНА ЖАСАУ ӨНЕРІ
Куликов даласында татарлар орыс әскерінің тегеурініне шыдай алмай, тырағайлап қаша жөнелді. Сан ғасырдан бері еңсесін көтере алмай келе жатқан Русь еркіндік алды. Жұрт монғол-татар үстемдіғімің дәурені өткеніне енді-енді көздері жете бастады.