UF

ЖАЛАҢҚАТ

Категориясы: Тарих


Жалаңқат - бір қабат қалың металдан тұтас етіп соғылатын сауыт. Кеуделік және арқалық бөліктен тұрады. Пішіні жеңсіз кеудеше тәріздес, белден сәл ғана түсіп тұратын қысқа болады. Бұл екі бөлік бір бүйірінен топсалар арқылы, екінші бүйірінен және иықтары тұсынан бау, ілгектер арқылы байланады. Жалаңқаттың кеуделік бөлігі әр түрлі бейнелермен, суреттермен әшекейленуі де мүмкін.

Жалаңқаттар кейде қалың теріден де сомдап жасалған. Теріден жасалған сауыттың кеуде және арқа тұстары темір айналармен күшейтіледі.

Жалаңқат жеңсіз және етегі өте қысқа болғандықтан, оған тері, металл тіліктерінен жең және беліне белдемшелер жалғанған. Олардың ұзындықтары әр түрлі жасалына береді. Түркі-қыпшақ жалаңкаттарының мойынды қорғайтын жағалары да болған.

Темірден тұтастай етіп соғылғандықтан, бұл сауыт оқ өткізбес берік болады. Мұндай сауыт түрі көшпелілер арасында моңғолдар шапқыншылығынан кейін жоғалып кеткен.

  Жарияланған-2015-11-18 15:25:45     Қаралды-764

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

СҮТ СІЛІКПЕСІ

...

Сүт қайнатылып, оған құм шекер мен ванилин салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҰЛЫ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ҚУЫРМА

...

Май қантқа қосылып, хош иіс беретін заттармен бірге кастрюльге салынады, ағаш қалақшамен күңгірт тартқанша араластырылып, бірте-бірте бір жұмыртқадан қосып отырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙМАҚ НЕМЕСЕ КІЛЕГЕЙ ҚОСЫП, ЖАҢҒАҚ САЛЫНҒАН ІНЖІР

...

Інжір мұқият жуылып тазаланады, азғантай су құйылып, лимон қышқылы қосылады. Содан соң қайнағанша қыздырылады да 20 минут ұсталады. Қаймақ пен қант ұлпасы араластырылып шайқалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МИЯМПҰР

...

Інжірден жасалып, арасына грек жаңғағы салынған тағамды шығыста осылай атайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕХИ ДУЛМА (ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН АЙВА)

...

Піскен айва жемісінің түктері алынып тасталып, ортасы дәнімен алынады да салқын сумен шайылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚОЙБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Қойбүлдіргеннің жидегі - бағалы тағамның бірі. Оның құрамында адам денсаулығына қажетті заттар көп. Жидегінің хош иісі, тәтті дәмі болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »