UF

ЖАЛАҢҚАТ

Категориясы: Тарих


Жалаңқат - бір қабат қалың металдан тұтас етіп соғылатын сауыт. Кеуделік және арқалық бөліктен тұрады. Пішіні жеңсіз кеудеше тәріздес, белден сәл ғана түсіп тұратын қысқа болады. Бұл екі бөлік бір бүйірінен топсалар арқылы, екінші бүйірінен және иықтары тұсынан бау, ілгектер арқылы байланады. Жалаңқаттың кеуделік бөлігі әр түрлі бейнелермен, суреттермен әшекейленуі де мүмкін.

Жалаңқаттар кейде қалың теріден де сомдап жасалған. Теріден жасалған сауыттың кеуде және арқа тұстары темір айналармен күшейтіледі.

Жалаңқат жеңсіз және етегі өте қысқа болғандықтан, оған тері, металл тіліктерінен жең және беліне белдемшелер жалғанған. Олардың ұзындықтары әр түрлі жасалына береді. Түркі-қыпшақ жалаңкаттарының мойынды қорғайтын жағалары да болған.

Темірден тұтастай етіп соғылғандықтан, бұл сауыт оқ өткізбес берік болады. Мұндай сауыт түрі көшпелілер арасында моңғолдар шапқыншылығынан кейін жоғалып кеткен.

  Жарияланған-2015-11-18 15:25:45     Қаралды-2885

Мәлімет сізге көмек берді ма

ОРЫНБОР

...

1920 жылы Кеңес Үкіметінің басшысы В.И.Лениннің жарлығы бойынша Орынбор қаласында съезд өтті. Онда Қазақстанның жеке автономиялы мемлекет болғандығы жарияланды. Автономиялы республика деп үлкен федеративті мемлекеттің құрамындағы елді айтады. Сөйтіп, қаза

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛЫҚШЫЛЫҚ

...

Балықшылық бұрындары қазақта кең тарамаған, тек үлкен, балығы мол сулардың -жағасында жұт немесе басқа себептермен көшу-қонуға шамасы келмей қалған қазақтардың ғана айналысатын кәсібінің түрі еді. Балық табиғат-ананың сыйы болғандықтан, Атырау, Арал, Балқ

ТОЛЫҒЫРАҚ »

17 ТҮРЛІ БАЛЫҚ ТАҒАМДАРЫ

...

Тағамдық құнарлылығы жағынан балықтың еттен айырмасы шамалы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ШӘРБӘТІ

...

Бұл - грек жаңғағының дәні мен цукат қосылған сүт-помада-кәмпит массасы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТСИГЕК

...

Итсигек – биіктігі 90 сантиметрге жуық, көп жылдық, жартылай бұталы өсімдік. Тамыры жуан, 6-7 метр тереңдікке дейін кетеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫН ҚАЙНАТПАСЫ

...

Піскен қауынның қабығы аршылып, дәнінен тазартылады да жұмсақ етіп әбден езіледі. Суға салып қант шырыны дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »