UF

БӨЛШЕКТЕР ҚАШАН ПАЙДА БОЛДЫ?

Категориясы: Тарих


Адамзат қоғамының дамуының нәтижесінде ұзындықты, ауданды, салмақты және т.б. өлшеу қажеттілігі туындады. Бұл мәселеде адамдар бөлшекті тек бүтін сандарды қолдануға болмайды.

Алдымен бұлар «жай бөлшектер» деп аталды. Олардың негізгі ыңғайсыздығы бірліктің бөлшектері (бөлгіштер) кез келген сандар болуы мүмкін еді. Ал санау барысында бөлшектерді бір бөлгішке келтіру керек болды. Содан кейін бірлік әрқашан бірдей бөліктерге ие болатын жүйелі фракцияларды құру идеясы пайда болды.

Ең алғашқы жүйелі бөлшектер біздің дәуірімізге дейінгі 2 мың жыл бұрын Вавилонда пайда болды. Оларда бірлік алпыс бөлікке бөлінген, өйткені вавилондықтар «дөңгелек» санды 10 емес, 60 деп санаған. Вавилондық бөлшектерді, бүкіл алпыстық санау жүйесінен айырмашылығы, ежелгі гректер, ал олардан еуропалықтар алған. Бұл жүйені Батыс Еуропада, негізінен астрономдар 16 ғасырдың соңына дейін қолданды.

Ежелгі Римде бөлшектің он екілік жүйесі болған (бірлік он екі бөлікке бөлінген). Бұл ежелгі римдіктердің ақша бірлігі (сондай-ақ салмақ бірлігі) он екі унцияға бөлінуіне байланысты болды. Унция тек шағын монета ғана емес, сонымен қатар ұзындықты өлшеу үшін қолданылса да, біз оны «он екіден бір» деп атайтын бөлшек деп аталды.

Біздің қарапайым бөлшектерді ежелгі гректер мен үндістер кеңінен қолданған. Үнді ғалымы Брамагупта белгілеген бөлшекпен жұмыс істеу ережелері 9 ғасырда Хорезмдік Мұхаммедтің арқасында мұсылман елдеріне тарады. Оларды Батыс Еуропаға 13 ғасырда Пизадан итальяндық көпес және ғалым Леонардо Фибоначчи әкелген.

Ақырында, көрнекті Самарқанд математигі Ғиаседдин Жамшид әл-Каши (XIV-XV ғғ.) ондық бөлшектерді енгізді, оны біз әлі де қолданамыз. Нидерландтық көпес және инженер Саймон Стевин оларды 16 ғасырда Еуропаға енгізген кезде, олар ауыр сексуалды фракцияларды толығымен ауыстырды.

  Жарияланған-2024-04-19 17:20:04     Қаралды-89

Мәлімет сізге көмек берді ма

КҮН ЖҮЙЕСІНДЕГІ ЕҢ ҮЛКЕН ПЛАНЕТА ҚАЙСЫ?

...

Күн жүйесіндегі ең үлкен планета - Юпитер.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ВАНИЛЬДІ ШЕКЕР-ПЕНДЕР

...

Құмшекер мен сірнеден шырын дайындалады да, 135-145 градусқа дейін қайнатылады. Дайын карамель массасын арнаулы столда 80-90 градусқа дейін салқындатып, аз-аздап ванилин қосылады. Содан соң илеп, машинамен не қолмен ақ жібектей болғанша тартылады, оның ше

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НЕЛІКТЕН САТУРННЫҢ АЙНАЛАСЫНДА САҚИНАЛАР БАР?

...

Сатурн планетасының таңғажайып сақиналары бар

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НЕЛІКТЕН СТАКАН СЫҢҒЫРЛАП, МАСА ЫЗЫҢДАЙДЫ, АРА ГУІЛДЕЙДІ?

...

Шынында да, стаканға қасық ақырын ғана тиіп кетсе, дереу зың ете түседі. Неге зыңылдайды? Ол зыңыл қайдан шықты?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЗАҚ ДАЛАСЫНДА КӨНЕ МЕТАЛЛУРГИЯ ӨНДІРІСІ

...

Қазақ даласында көне заманның өзінде-ақ металлургия өндірісінің кеңінен дамуы осынау байтақ көшпелілер өңірінде кең тараған жануарлар стиліндегі өнер туындыларының дүниеге келуіне де себепші болды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮНЖІТ НУГАСЫ

...

Бұл - шайқалған кәмпит массасына күнжіт қосылған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »