БАЛЫҚТАР НЕ ЖЕЙДІ?
Категориясы: Жануарлар
Қоректену тәсілі бойынша балықтар шөпқоректілер (фитофагтар), жануарлармен қоректенетіндер (зоофагтар), етқоректілер (балықпен қоректенетіндер) болып бөлінеді. Бірақ мұндай бөлу шартты болып табылады. Көптеген балықтар, мысалы, торта, мөңке, тұқы, өсімдік тағамдарымен бірге жануарлардан алынатын тағамдарды тұтынады. Ал жас кезінде барлық балықтар, тіпті жыртқыштар да планктонмен қоректенеді. Балықтардың қоректену үлгісі маусымның өзінде өзгеруі мүмкін. Мысалы, көктемде тортаның рационында жәндіктердің дернәсілдері, жазда балдырлар, ал күзге жақын - ұсақ моллюскалар басым болады.
Жыртқыштарға акулалар, барракудалар, мурендер, тунецтер және басқа да көптеген түрлер жатады.
Балықтың тәулігіне жейтін тағамының мөлшері әртүрлі балық түрлеріне байланысты өзгереді. Бұл тағамның сапасына, балықтың физиологиялық күйіне және жасына, сондай-ақ судың температурасы мен оттегінің мөлшері сияқты факторларға байланысты. Мысалы, жақсы қоректенетін балықтар сарқылған балықтарға қарағанда белсенді түрде аз қоректенеді. Құртшабақтың күнделікті рационы ересек балықтарға қарағанда жоғары.
Жарияланған-2024-04-12 16:44:27 Қаралды-715
ШЫРМАУЫҚ – УЛЫ, СЫРТҚЫ ЖАРАЛАРҒА ЖАҒУ
Шырмауық – сабағы шырмалып өсетін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік.
ІЛЕ АЛАТАУЫ ҰЛТТЫҚ ТАБИҒАТ САЯБАҒЫ
Іле Алатауы ұлттық табиғат саябағы - Алматы қаласы іргесіндегі Алматы тау жотасында орналасқан. Саябақ табиғи кешендерді, жануарлар мен өсімдіктердің сирек кездесетін түрлерін қорғау мақсатында 1996 жылы құрылған.
БЕТПАҚДАЛА
Бетпақдала - Қазақстанның орталық бөлігінде орналасқан кең-байтақ шөлді өңір. Ол Қарағанды, Жамбыл, Оңтүстік Қазақстан облыстарының жерлерін қамтиды. Батысында Сарысу өзенінің төменгі ағысымен, шығысында Балқаш көлімен, оңтүстігінде Шу өзені аңғарымен, со
КЕНДІ ҚАЛАЙ ӨНДІРЕДІ
Біз әуелі кен байлығы, яғни қазба байлық дегеніміз не екенін білейік. Біз өмір сүріп жатқан Жер, оның қыртысы алуан түрлі топырақтардан, тастардан, т.б. нәрселерден тұратынын білеміз. Олардың барлығы кен байлығына жатпайды.
ҚҰЛАҒЫҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...
Құлағыңның құрылысы мен қызметін біл. Құлақ бастың екі самай сүйектерінің ішінде орналасқан.
ШҰЖЫҚ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?
Шұжық дайындауға арналған жылқы еті 12 күн салқын жерге (34 градус) қойып сорғытылады, Бұл кезде шұжық тығылатын ішек те тұзды суға салынып қойылады.