UF

ШОКОЛАД НУГАСЫ

Категориясы: Тағам


Шайқалған кәмпит массасына жаңғақ пен какао қосылған тағам осылай аталады.

Жаңғақ дәні жақсылап іріктеліп, бөгде қоспалардан, қабықтарынан, бұзылған дәндерінен тазартылады да соңынан жаңғақ жармалағышқа салынып жармаланады. Какао ұнтағы еленеді.

Құм шекер мен сірнеден шырын дайындалады. Ол үшін шырын 10-15 минут бойы температурасы 118-125 градусқа жеткізіліп, әлсіз карамель массасының белгілері көрінгенше қайнатылады.

Дайын шырынның үштен бір бөлігі құйып алынып, температурасы 80-90 градусқа жеткенше салқындатылады. Шырынды қайнатумен қоса жұмыртқаның белогы ақ көбік пайда болғанша шайқалады да оған жіңішкелеп қант-сірне шырынының үштен бірі құйылып отырады. Бұл кезде ол қатты-қатты араластырылады. Бұдан соң біртіндеп қалған шырын құйылады. Содан кейін бәрі универсалды шайқағыш машинаға құйылып, 15-20 минут бойы ақ көбігі атқанша шайқалады. Шайқап бола бергенде массаға жаңғақ дәндері, какао ұнтағы қосылады. Бәрі мұқият араластырылады да алдын ала ұн себіліп қойылған столдың үстіне төгіледі. Салқындатылады.

Дайын масса әрқайсысы 2-3 килограмм келетіндей етіліп бөлінеді де 10-13 милиметр қалыңдықта жайылған массаның ұзына бойына сызықтар жүргізіледі. 2-3 сағат кептіргеннен кейін мөлшері шамамен 35 х 35 миллиметрден келетіндей етіліп кесіледі. Содан соң 40-60 минут бойы кептіріледі. Дайын болған нуга түбіне қағаз төселген астаушаларға салынады.

Бір килограмм нуга жасауға 584,1 грамм құм шекер, 292,0 грамм сірне, 35,0 грамм жұмыртқаның ақ уызы 81,8 грамм кептірілген жаңғақ (бұл 84,5 грамм кептірілмеген жаңғаққа пара-пар), 58,4 грамм какао ұнтағы және бөлген кезде себу үшін 23,4 грамм жоғары сортты ұн жұмсалады.

Тағам төрт бұрышты болып келеді. Түсі қоңыр. Беті қыртысты, арасынан жаңғақ дәндері керініп тұрады. Ылғалдылығы 8-10 процент.

  Жарияланған-2016-03-01 12:00:03     Қаралды-1868

Мәлімет сізге көмек берді ма

КУН – БІЗДІҢ ЕҢ ҮЛКЕН ЖҰЛДЫЗ

...

Бұлт жаппаған, түтін баспаған кезде Күннің жарықтығы, өткірлігі сондай, оған тура қарай алмайсың.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЛИМОН ДОМАЛАҚТАРЫ

...

Ет тартатын машинкадан қуырма мен тазартылған жаңғақ жеке-жеке өткізіледі. Ет тартатын машина табылмаса оқтаумен ұнтақтауға да болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРАТАУ

...

Қазақ жерінде Қаратау атты таулар бірнешеу. Ең көлемдісі - Оңтүстік Қазақстан мен Жамбыл облыстарының орталығындағы орташа тау. Алыстан қарайып көрінетіндіктен Қаратау деп аталған. Ең биік жері - Мыңжылқыдағы Бессаз шыңы. Өзендерге, көлдерге тапшы. Негізг

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРАҚАТ ЖИДЕКТЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Қарақаттың жидегінде, буршігінде, жапырағында, гүлінде С, В1, Р витаминдері және А витамині (каротин) көп болады. Сонымен қатар жидегінде қант, лимон, алма қышқылдары, илік заты және бояу бар, бүршігінде және жапырағында эфир майы болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҮЙРЕУ ҚАРУЫ

...

Түйреу қаруының негізгі екі түрі бар. Сауытсыз жауынгерге қарсы найза, ал темір сауытпен жарақтанған адамға ұзын сапты, қырланган, бір немесе екі үшкір басы бар сүңгі қолданылған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЕКЕР-ЛУКУМ

...

Бұл - тоқаш жасалатын қамырдан қиғаштап туралып, бетіне қант ұлпасы себіліп дайындалатын тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »