ЛИМОН ДОМАЛАҚТАРЫ
Категориясы: Тағам
Бірінші варианты. Ет тартатын машинкадан қуырма мен тазартылған жаңғақ жеке-жеке өткізіледі. Ет тартатын машина табылмаса оқтаумен ұнтақтауға да болады. Ұнтақталған қуырмаға ром немесе коньяк құйылады. Сарымай мен қант ұлпасы қосылып көпіршітіп шайқалады, үстіне цедра (лимонның немесе апельсиннің қабығы немесе оның үгіндісі) салынып, қуырмамен араластырылады. Барлығы жақсылап араластырылады да домалақтанады, содан соң олар ұнтақталған жаңғақ дәндеріне аунатып алынып, шай дастарқанына қойылады.
Бұл тағамды жасауға 300 грамм қуырма (печенье), 125 грамм сарымай, 200 грамм қант, 80 грамм, цедра, 100 грамм жаңғақ, 20 грамм коньяк жұмсалады.
Екінші вариант. Сүт қайнатылып, оған қант салып ерітіледі, сарымай, цедра, түйілген немесе ұнтақталған кепкен нан, жаңғақ және ет тартатын машинадан өткізілген жүзім, асхана шарабы қосылады. Бәрі мұқият араластырылып, домалақтанады. Әрбір домалақ қант қосылған кепкен нан ұнтағына аунатылып алынады. Шай дастарқанына қоюға таптырмайтын тағам.
Бұл тағамды жасау үшін 400 грамм кепкен нан (сухари), 150 грамм сарымай, 200 грамм қант, 200 грамм сүт, 80 грамм цедра, 40 грамм шарап, 90 грамнан жаңғақ пен жүзім жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-15 17:29:34 Қаралды-1520
ЖАҚЫП АҚБАЕВ

Акбаев Жақып (Ақпаев) (1876-1934) «Алаш» партиясын және «Алашорда» үкіметін кұруға белсене катысқан, Алашорда үкіметінің мүшесі болған. Қазакстандағы ұлт-азаттық козғалыстың көрнекті өкілі, қоғам қайраткері, заңгер, кұқық магистрі.
ГЕРОДОТ

Скифтердің тұрмыс-тіршілігімен етене жакын танысқан - тарих атасы Геродот. Грекияның Галикарнасынан шыққан Геродот біздің заманымызға дейінгі 455-445 жылдар шамасында Эгей теңізіне, Парсы еліне, Мысырға, Италияға, Скифияға, Македонияға саяхат жасайды.
МЕЙІЗ ҚОСЫП, ЖҮГЕРІ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ТОҚАШ

Салқын белок шайқалып, әбден көпіршітіледі. Оған аз-аздан қант себіледі (қантқа алдын-ала ванилин қосылады).
КАНИКУЛ СӨЗГЕ СҮМБІЛЕ ҚАНДАЙ ҚАТЫСЫ БАР?

Біздің әрқайсысымызға сонша үйреншікті осынау сөздің түп негізі...
ШҰБАТТЫҢ ДӘРУЛІК, ШИПАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ

Шұбат та қазақ халқының дәстүрлі сусындарының бірі. Сонымен қатар бұл сусынның дәрулік, шипалық қасиеті де бар.