БАДАМДЫ ГРИЛЬЯЖ
Категориясы: Тағам
Жармаланған бадам қосылған, қант-сірне шырынында қайнатылған, жалпақ төрт бұрышты шыны тәрізді қатты тағам.
Бадам қант-сірне шырынына салынып, карамель массасының ылғалдылығындай болғанша, 135-145 градусқа дейін қайнатылады. Салқындатылған плитада массаның температурасы 80-85 градус болғанда ванилин қоса отырып, массасы 2-3 килограмнан бөлінеді. Содан соң қалыңдығын 8-10 миллиметрдей етіп созып, 25х25 мм мөлшерде кесіледі.
Жаңғаң және жер жаңғағы грильяждары да осындай рецептімен, бадам орнына тиісті дән салып жасалады.
Грильяждар қаңылтыр қораптарға салынады да, нығыз қақпақпен жабылып, жолаң қағазбен желімделіп тасталады.
Бір килограмм грильяжға 546,4 грамм қант, 273,2 грамм сірне, 273,2 грамм бадам, 0,22 грамм ванилин жұмсалады.
Бадамды грильяждың 1 килограмында кемінде 143 дана болады. Ылғалдылығы - 3 процент, орағандағы массасы - 5 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 3 ай.
Жарияланған-2016-02-23 14:08:26 Қаралды-2795
ҚҰРҒАҚ ЖЕМІСТЕРДІ АРАЛАСТЫРЫП ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ
Кептірілген алма, алмұрт, сүйегі алынған алхоры, басқа да жемістер жылы сумен жуылып, ыдысқа салынады, қайнаған сумен шарпылып, қақпағы жабылады да, бір сағат ішінде бірнеше рет араластырылады.
ӨРІК КӘМПИТІ (пастила)
Піскен өріктер жуылып, сүйектерінен ажыратылады. Аздаған суға салынып, пісіріледі де ысқылап електен өткізіледі. Ботқа сияқты алынған масса өлшеніп, салмағы сондай қант қосылады.
АВИАЦИЯДА АЛҒАШҚЫ ҰШУ ТАРИХЫ
Атам заманнан бері адам көкке көтерілуді армандап келді. Сұңқардай қалықтап, қырандай самғаса, шіркін!
МҮКЖИДЕКТЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ
Мүкжидектің құрамында қант көп, лимон, бензой және хинин қышқылдары, пектин заттары, бояу заттары, С витамині бар. Халықтық медицинада - мүкжидек экстракты, сиробы, шырыны безгек ауруларымен ауырған адамның температурасын төмендетуге, құрқұлақ ауруын емде
ҚҰСТАР САЙРАЙДЫ!
Құстардың әні — жұмыстары. Көктемде әз үйіне оралған соң, кішкентай әнші бірден бар даусымен: «Мен мұндамын! ...
КӨЗІҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...
Көзің - екі жанарың. Оны сақтаудың қаншалықты қажет екенін көзің ауырып, зақымданғанда немесе қиқым түскенде білерсің. Осыған орай халқымыз «Ішің ауырса - аузыңды тый, көзің ауырса - қолыңды тый» дейді.