UF

БӨТЕЛКЕЛЕРДЕН ІШУ ҚАУІПСІЗ БЕ?

Категориясы: Денсаулық


Дүкенде суды таңдағанда, оның әртүрлі бөтелкелерде сатылатынын байқайсыз. Пластикалық бөтелкелердегі су - ақша үнемдеудің бір жолы, өйткені шыны ыдыстар әлдеқайда қымбат. Сонымен қатар, ол әсерлі салмаққа ие және өте қауіпсіз емес. Бірақ пластик шынымен қауіпсіз бе? Тұтынушылар крандағы суды, компоттарды, шырындарды және басқа да сусындарды сақтау үшін жиі пластик бөтелкелерді қайта пайдаланады. Бұл шын мәнінде ыңғайлы контейнер, бірақ ең қауіпсіз емес.

Пластикалық бөтелкелерді қайта пайдалану бактериялардың көбеюіне қауіп төндіреді. Олар пластмассаның ішкі бетінде көбейіп, қалдық өнімдерін су мен сусындарға шығарады. Бактериялар адамға қауіп төндіреді, олар ішкі ағзалардың ауруларын қоздырады және тамақтанудың ауыр бұзылуына әкеледі. Зауытта шығарылатын пластик бөтелке таза, өйткені ол күрделі өңдеуден өтеді. Сондықтан сусындар ұзақ уақыт бойы сақталады - бірнеше жылға дейін. Бірақ қайта толтырылған су бірнеше күннен кейін жарамсыз болып қалады. Тағы бір-екі күннен кейін бөтелкенің түбінде зең пайда бола бастайды, бастапқыда көзге көрінбейтін, бірақ денеге оңай енеді. Тағы 2-3 күннен кейін ол көрінеді, бірақ бөтелкенің түсі мен оның қисаюына байланысты қауіпті тұнбаның пайда болуын байқамауымыз мүмкін. Бір ғана қорытынды бар - бір рет қолданғаннан кейін ПЭТ бөтелкесін тастау керек. Өкінішке орай, бұл күнделікті ішу үшін шығарылатын кейбір қайта пайдалануға болатын бөтелкелерге де қатысты.

Зең мен бактериялардан басқа, пластикалық бөтелкелерді қайта пайдалану суға қауіпті Бисфенол А затын шығару қаупін тудырады. Бұл пластмасса үшін қатайтқыш ретінде қолданылатын ацетон мен фенол туындысы. Бисфенол қауіпті деп танылды, бірақ ол әлі де пластикалық бөтелкелер өндірісінде қолданылады. Оның суға бөлінуін бастау үшін, мысалы, бөтелкеге ыстық су құйсаңыз, аздап қыздыру жеткілікті. Ол тіндерде жиналып, семіздік тудырады, ұрпақты болу жүйесінде проблемалар тудырады, сонымен қатар эндокриндік жүйенің жұмысындағы бұзылуларға әкеледі.

Пластикалық бөтелкелерді қайта өңдеу жағымсыз иіске әкеледі. Олардан сусын ішу мүмкін емес. Ыстық сумен жуғанда да иіс кетпейді. Ал, біз білетініміздей, су астында жуылған кезде пластикалық бөтелке Бисфенол А - тұйық шеңберді шығара бастайды. Бір ғана қорытынды бар - ПЭТ бөтелкелерін денсаулығыңызға зиян келтіргіңіз келмесе, тек бір рет қолдануға болады. Сондай-ақ оларда өсімдіктерді суару үшін суды сақтаудың және оны күнге қыздырудың қажеті жоқ.

Контейнерлердің кейбір түрлері бар - бұл стандартты бір реттік ПЭТ бөтелкелер және көп рет қолданылатын поликарбонат бөтелкелері (ДК). Біріншісі ұсынылғандай жойылуы немесе қоқыс жәшігіне лақтырылуы керек. Поликарбонат бөтелкелері қауіпсіз және қайта өңдеуге жарамды. Арнайы зауыттық жуу технологияларының арқасында барлық патогенді бактериялар жойылады. Зең жоқ, иіс жоқ, BPA бөлінбейді - тек салқындатқыштарға арналған таза ауыз су.

  Жарияланған-2024-04-09 13:40:28     Қаралды-237

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЕҢ ҮЛКЕН ЕГІС ДАЛАСЫ ҚАЙСЫ?

...

Бүкіл алқап жайылған алтын кілем секілді. Бұл - бидай, еліміздің астығы. Жел тұрса болды, теңіз суы шайқалғандай, даланы алтын түсті, сарыала толқын басады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АТ САЙЫСЫ

...

Қазақ халқында Ат сайысына жататын бәйге, ат омарластыру, аударыспақ, жорға жарыс, көкпар, күміс алу, қыз қуу, қыз жарыс, сайысу т.б. ойындар бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЫРҒАЙ – ҚУЫҚТЫҢ ҚАБЫНУЫНА ЕМ

...

Гүлдерінен жасалған дәрілер бронх қабынғанда, подагра және ревматизм ауруларына қарсы, буындар сырқырағанда, бүйрекке тас байланғанда пайдаланылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ЖАРЫҚ ПЕН КӨЛЕҢКЕ

...

Мынау Рембрандтың «Әулие әулет» атты картинасының көшірмесі. Жартылай қараңғы шағын бөлме. Сол жақта төбеде әлде бір мүйістен күн көзінің сәулесі түсіп тұр. Ол жас әйелдің беті мен құндақтағы сәбиге шашырапты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕЖЕЛДЕН УАҚЫТ ҚАЛАЙ АНЫҚТАҒАН?

...

Бағзы замандарда қазіргідей сағаттар болмаған ғой. Бірақ уақытты біліп отыру адамдар үшін міндетті түрде қажет еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АҚМИЯ, УТАСПА ШӨП

...

Ол да биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, сабағы түзу, көп жылдық, шөп тектес өсімдік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »