UF

ТҰЗ ҚОСЫЛҒАН ШАЙ? АМЕРИКАЛЫҚТАР ТАҢ ҚАЛДЫ

Категориясы: Көңіл көтеру


 

Авторы, Джеймс Грегори

 

Британдықтарға шай жасауды үйрету - бұл ризашылықсыз және тіпті қауіпті міндет, әсіресе кеңес американдық болса. Алайда Пенсильваниядағы Брин Мар колледжінің химия профессоры Мишель Франкл олармен тамаша шайдың құпиясымен бөлісуді ұйғарды. Ол тек тұз қосу керек деп мәлімдейді.

Біз, әрине, эксцентриктердің халықпыз, дейді британдықтар, бірақ шайдағы тұз абсурд! Күн сайын бұл сусынды шамамен жүз миллион кесе ішетін елде көптеген адамдар американдық профессордың ұсыныстарын мәдени құндылықтарға шабуыл ретінде қабылдады.

Олар сондай-ақ 1773 жылы отаршыл Массачусетс тұрғындары британдық салыққа қарсы наразылық шеруін 300 жәшік шайды шығанаққа лақтырып, ақыры революциямен және Американың тәуелсіздігін жариялауымен аяқтаған кездегі Бостон шай кешін еске алды.

Бұл мәселе саяси бетбұрыс жасай бастады, сондықтан Лондондағы Америка елшілігі араласуды өзінің міндеті деп санады. «Біз Ұлыбританияның қайырымды халқын дәстүрлі британдық сусынға тұз қосу туралы ойға келмейтін ұсыныс АҚШ-тың ресми саясаты емес және ешқашан болмайды деп сендіруге асығамыз», - делінген елшіліктің әлеуметтік желідегі жазбасында.

"Мен, әрине, дипломатиялық жанжал шығарғым келмеді", — деп мойындады профессор BBC-ге берген сұхбатында Франкл. "Мені электронды хабарламалар басып қалды, мен таңертең оянып, барлығы тек шайдағы тұз туралы айтып жатқанын білемін деп ойламадым".

Ендеше шайға неге тұз қосу керек?

Идея, әрине, жаңа емес. Керемет рецептпен жұмыс істеу кезінде профессор Франкл көптеген тарихи әдебиеттерді, соның ішінде 8 ғасырдағы қытай қолжазбаларын зерттеді, онда тұз жақсы қайнатылған шайдың маңызды ингредиенті ретінде аталды. Шайға тұз салу дәстүрін моңғолдар қытайлардан, ал олардан қырғыздар мен қалмақтар қабылдаған болса керек: Ресейде 17 ғасырдан бастап тұз бен сүтпен қайнатылған қалмақ шайы кең тараған.

Профессордың айтуынша, жаңалық - химиялық процестерді түсіну. Өйткені, тұз шайдың ащылығын сезінетін дәм бүршіктерінің блокаторы ретінде әрекет етеді, әсіресе ол қатты тұндырылған болса. Бұл жағымсыз дәмді бейтараптандыру үшін бір шымшым тұз жеткілікті.

Профессор Франкл өзінің кітабында Steeped: The Chemistry of Tea» (қайнатылған нәрсе: шайдың химиясы) көптеген адамдар шайға тұз салуға қорқатынын, жағымсыз тұзды дәмді күтетінін айтады, бірақ іс жүзінде ол қанттан мүлдем басқаша әрекет етеді. Ол оқырмандарды бейтаныс немесе экзотикалық тағамдармен әдеттегідей тәжірибе жасаудан қорықпай, оның ұсыныстарын қабылдауға шақырады.

Франкл әркімнің өзінің «шай рәсімі» бар екенін және олардан бас тартуды талап етпейтінін, тек өз қалауларымен бөлісетінін оңай мойындайды. Сонымен, ол сөмкелерден гөрі жапырақтарды қайнатуға кеңес береді және сонымен бірге сусынды суға немесе сүтке жақсырақ және біркелкі тарататын етіп мұқият араластыруға кеңес береді, егер біреу (көптеген британдықтар сияқты) оны осы пішінде қосқысы келсе.

Лимон шырынын бірнеше тамшысын тамызу да зиян тигізбейді, өйткені ол жаңа қайнатылған шайдың бетінде жиі пайда болатын жағымсыз пленканы кетіреді дейді.

Франкл дегенмен, стақандарды немесе әсем фарфор шыныаяқтарды емес, шайды ұзағырақ ыстық ұстау үшін қалың қабырғалары бар еңкейген шыныаяқтарды пайдалануды ұсынады. Шайды қайнатпас бұрын, кружканы, сондай-ақ сүтті, егер сіз оны қосқыңыз келсе, жылытудың мағынасы бар. Және, әрине, сүт соңғы құйылады.

Бірақ профессордың басты кеңесі - ешқашан микротолқынды пеште шайға арналған суды қыздырмау (бұндай да болады екен, оның үстіне Америкада бұл норма болып саналады), өйткені «бұл өте пайдалы емес және өте дәмді емес».

«Американдықтардың шай қайнату кезінде қорқынышты әдеттері бар», - дейді профессор. «Ирландияда мен американдық мейрамханаларға қарағанда жанармай құю станцияларында әлдеқайда жақсы шай таптым».

"Менің ойымша, біздің адамдар жақсы шайды қалай жасау керектігін білмейді. Егер сіз әдетте өзіңіз шай ішпесеңіз, онда сіз қандай жағымсыз қайнатқаныңызды және біреудің көңіл-күйін қалай бұзғаныңызды түсінбейсіз ", — дейді Франкл және ол Ұлыбританияға баруды жақсы көретінін мойындайды, онда ол әрқашан бір шыны лайықты шайға сене алады.

Өзімізден осы бөшке балға бір қасық шайыр қосайық, дәлірек айтсақ, жаңа қайнатылған шайға тұз қосамыз: иә, жалпы британдықтар және әсіресе ағылшындар дәмді шайды жақсы көреді, олар бұл туралы көп нәрсені түсінеді, қайнатуды біледі. Ол, кәдімгі супермаркеттерде, мамандандырылған дүкендерді айтпағанда, ондаған сорттар мен қоспаларды сатады, бірақ...

Ел тұрғындарының басым көпшілігі қандай да бір шаң дорбасын дәстүрлі бес-о-клокқа лақтырған кезде, қашықтан біреудің ұнтағына немесе күліне ұқсайды, картонға (соңғы уақытқа дейін пластик болуы мүмкін) кесе, сүтті тікелей осы қапқа құйыңыз (жартылай майлы, ал қазір жиі және майсыз), қантты сол жерге тастайды, содан кейін оның барлығын қайнаған суға құяды (және қоғамдық тамақтандыру орындарында қайнаған су емес, тұтынушы күйіп қалмас үшін, Құдай сақтасын, сотқа шағым түсірмеңіз), содан кейін оны атаңыз тіл шаймен бұрылмайды және мұндай сусын тұздан міндетті түрде жоғалмайды.

Ал, американдық-британдық шай қарым-қатынасына келетін болсақ, екі тарап та мәртебені сақтау туралы статус-кво қабылдады. Америка елшілігі профессордың ұсыныстарын орындау Франкл ниеті жоқ және шайды микротолқынды пеште "лайықты түрде" қайнатуды жалғастыратынын мәлімдейді, ал британдық билік дәл осы мақсатта олар шәйнекті пайдалануды жалғастырмақ.

Екі жақтың да сөмкелері ешқандай қарсылық білдірмейді.

  Жарияланған-2024-04-03 13:15:49     Қаралды-80

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҰСТАУҒА БАЛҒА НЕГЕ КЕРЕК?

...

Мына жарық дүниеде бір адам өмір сүріпті. Нар көтергендей күшті екен. Ертеңнен қара кешке дейін қап-қара түтін қаптаған ұстаханада ұсталық етіпті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ХАЛЕЛ ДОСМҰХАМЕДОВ

...

Досмұхамедов Халел (1883-1939 жж.) - қоғам және мемлекет қайраткері. Х.Досмұхамедов - тарихшы, табиғаттанушы, тілтанушы, әдебиетші, ауыз әдебиетін жинап, насихаттаушы, аудармашы, дәрігер, ұстаз. Туған жері - казіргі Атырау облысының Қызылқоға ауданы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАПШАҒАЙ БӨГЕНІ

...

Іле өзені бойында, Алматы облысы жерінде Қапшағай су электр стансасын салуға байланысты Қапшағай бөгені жасалынған. Қапшағай атауы көне түркі тілінде «тар шатқал, қысыңқы жер» деген мағынаны береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕКІРЕ

...

Бекіре (осётр) - аузы кіші, тұмсығы сүйір, дене тұрқы 2 м-ге, салмағы 12- 24, кейде 80 кг-ға дейін баратын көшпелі балық. Теңізде және оған құятын өзендерде өседі. Олар уылдырықтарын сәуір-мамыр айларында өзенге шашқаннан кейін теңізге қайта оралады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮН НЕГЕ ЖАРҚЫРАЙДЫ?

...

Күн Жер сияқты қатты дене емес.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАРҚАКӨЛ ҚОРЫҒЫ

...

1976 жылы 4 тамызда Марқакөл қорығы ашылды. Марқакөл қорығы Оңтүстік Алтай алқабы мен Марқакөл табиғатын қорғау үшін құрылған. Негізгі мақсаты - ормандарды, өзендер мен сұлу көлдерді табиғи қалпында сақтап қалып, онда өмір сүретін терісі бағалы жануарлард

ТОЛЫҒЫРАҚ »