UF

АРАБ ЖЫЛҚЫСЫ

Категориясы: Жануарлар


АРАБ ЖЫЛҚЫСЫ - байырғы жылқы тұқымдарының бірі. Оның шыққан жері Арабия шөлі мен Африканың солтүстік жағалауы. Бұл жылқы 15 ғасырдан бастап бүкіл Европаға әйгілі болды және жылқының көптеген жаңа тұқымын (орлов желгіші, орыс желгіші, таза мініс жылқысы, тракенен, венгер жылқысы т. б.) шығаруға пайдаланылды. Араб жылқысы онша ірі емес, тұяғы берік, өте сымбатты, орта есеппен шоқтығына дейінгі биіктігі 151,9, тұрқы 149,3, кеуде орамы 175, жіліншігінің орамы 19,2 см. Ұзақ жүріске көнбісті және жүрдек (2400 м-ді 2 мин 41 сек-та, 3200 м-ді 3 мин 41 сек, 1200 м-ді 1 мин 18 сек-та жүрген). Араб жылқысы шөлге төзімді, күй таңдамайды. Бұл жылқы жақсартушы тұқым ретінде Қазақстанда, Азербайжанда, Тәжікстанда, Грузияда, Ставрополь өлкесінде пайдаланылуда, Қазақстанда таза Араб жылқысы өсірілмейді.

  Жарияланған-2021-07-01 17:16:38     Қаралды-268

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚАЗІРГІ КЕЗДЕ ҰМЫТЫЛА БАСТАҒАН ДӘСТҮРЛІ ТАҒАМДАР

...

Қазақ халқының ұлттық дастарқанында бар, бірақ қазіргі кезде ұмыт бола бастаған мынандай да дәстүрлі тағамдарына тоқтала кеткеннің артықтығы жоқ.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Ақ-қара фильмдерді қалай бояйды?

...

Соңғы кездері ескі ақ-қара фильмдерді бояу сәнге айналды. Бүгінгі таңдаақ-қара фильмдерді бояу технологиясы дамып кетті. Баяу процесі былай жүргізіледі: фильм санды форматқа ауыстырылады және бөлек кадрларға бөлінеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ БӨЛКЕСІ

...

Жаңғақ бөлкесін жасау үшін жылытылған сүтке ашытқы қосылып, ол әбден еріп кеткенше араластырылады. Оның үстіне кагор шарабы құйылып, қант, жұмыртқа, тұз, какао, ұн, ұнтақталған жаңғақ салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҰЛТТЫҚ ОЮ-ӨРНЕКТЕР

...

Әдемілік пен әсемдікке құштарлық адамзатқа тән. Көркем бұйымдармен зәулім ғимараттар көңіл-күйді көтеріп, жанды сергітеді. Ежелгі адамдар жын-шайтаннан қорғану және өзін-өзі сәндеу үшін тәндерін нақыштап, киімдерін әшекейлеп, үйлеріне тұмар іліп қойган. О

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕРЕН САУЫТ

...

Берен - мата, теріге темір тақташаларды шегелеп, қатарлап бекіте отырып жасалатын сауыт. Үлкен темір тақташалардан жасалып, иілуге онша келмейтіндіктен бұл сауыт кеудеше тәрізді етегі қысқа, жеңсіз етіп жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГУШИ ФИЛЬ (ТӘЖІКТЕР ӘДІСІМЕН ДАЙЫНДАЛҒАН ҚҰЛАҚШАЛАР)

...

Ұнға жұмыртқа, май, сут, қант қосылып, ашытылмастан қамыр иленеді. Ол «демін алдыру үшін» 30-40 минут қойып қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »