UF

ТАСШӨП – КӨКЖӨТЕЛДІ ЕМДЕЙДІ

Категориясы: Өсімдікті


ТАСШӨП – ЧАБРЕЦ, ТИМЬЯН ПОЛЗУЧИЙ

Тасшөп – биіктігі 10-15 сантиметрге жуық, мәңгі көгеріп тұратын, бұталы өсімдік. Сабағы қатайып кеткен, одан өсіп шығатын төрт қырлы жіңішке бұтақтары бар. Жапырақтары майда, эллипс тәрізді, қарама-қарсы орналасқан, сағақтары қысқа, шеттері тұтас. Гүлдері майда, қос ерінді, ашық қызыл түсті, бұтақтарының ұш жағында шоғырланын тұрады. Маусым-шілде айларында гүлдейді. Құмды жерлерде, тастақты беткейлерде, далалы аймақтарда, төбелердің басында, бұталардың арасында, орманды алқаптарда өседі. Дәрі жасау үшін өсімдіктің жоғарғы жағын - гүлдеп тұрған бөлігін пайдаланады. Ал оның құрамында эфир майлары, ащы және илік заттар, камедь, флавоноидтар, урсоль және олеаноль қышқылдары, майлар, минералды тұздар бар.

Тасшөптен жасалған дәрілердің микробтарды жоятын, ауырған жерлерді және нерв жүйесін тыныштандыратын, қақырық түсіретін қасиеттері бар. Осыған байланысты өкпе және тыныс жолдары жәпе шонданай нервісі қабынғанда қолданылады. Сонымен қатар шөппен көкжөтелді, бүйрек ауруларыи, құрқұлақты да емдейді. Асқазап және ішек түймеп ауырғанда, ұйқы қашқанда да бұл өсімдіктің тигізетін шипалық қасиеті мол. Буындар сырқырағанда тасшөптің спиртті тұнбасын жағуға болады. Өсімдіктің тұнбасымен дене сыртындағы жарақаттарды да емдейді. Маскүнемдікті емдеу үшін мынадай қоспа жасап пайдаланады: тасшөптің 4 ас қасығына жусанның бір ас қасығын, толғақшөптің 1 ас қасығын қосып араластырады да, осы қоспаның 1 ас қасығын қайнап тұрған 1 стакан суға жарты сағат тұндырады. Даяр болған дәріден күніне 1 ас қасықтан 3 мезгіл ішеді. Емдеу мерзімі – 2-3 ай.

Кейбір ғалымдар тасшөпті гипертония, атеросклероз, асқазан және ішек ауруларын емдеу үшін пайдаланады (Н.Г.Ковалева).


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Өсімдіктің 15 грамм ұнтағын қайнап тұрған 1 стакан суға салып жарты сағат тұндырады да, 1 ас қасықтан күніне үш рет ішеді. Өсімдіктің 10 грамм ұнтағын 100 мл спиртке салып 8-10 күн тұндырады да, осы спиртті тұнбаны 15 тамшыдан күніне 3 мезгіл ішеді.

  Жарияланған-2016-07-15 00:36:11     Қаралды-2992

Мәлімет сізге көмек берді ма

БАРЫС

...

Барыс - биік тауда мекендейтін ерекше сымбатты жыртқыш аң. Ол өте айлакер, күшті әрі шапшаң. Жемін биік тасты жерден, кейде кұз арасынан аңдып отырып, 15 метрге дейінгі биіктіктен секіріп, аса ептілікпен ұстай алады. Ұсак жануарлар мен кұстардан басқа, ке

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЗЫЛ ІРІМШІК – КӨШПЕЛІЛЕРДІҢ ТАҒАМДАРЫНЫҢ БІРІ

...

Сүттен жасалатын тағамдардың ішінде жасалуы оңай, тамақтық қуаты мол, берекелі, ұзаққа сақталатын тамақтың бірі - ірімшік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КАМЧАТКА

...

Азияның солтүстік-шығыс бөлігіндегі түбек, Ресей жерінде. Батысы - Охота теңізі, шығысы - Тынық мұхит және Беринг теңізі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГОТИКА – ГОТТАРДЫҢ АТЫНАН ШЫҚҚАН

...

ПАРИЖДІҢ қақ ортасында ауыз аштырып, көз жұмғызатын көркем ғимарат тұр. Көкке самғаған асқақ мұнаралар; қабырғадағы ойықтарда - мәрмәр мүсіндер; шатырдын, бұрыш-бұрышына химера деп аталатын құбыжықтар бейнеленген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҢҚҰРАЙДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Таңқурай жидегінде қант, пектин, илік, бояу заттары, лимон, алма, құмырсқа және салиция қышқылдары, фосфор, калий тұздары, С1, Р витаминдері және А провитамині болады. Жабайы өсетін таңқурай - адам организміне керекті тағамның бірі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАҚЫЛДАҚ

...

Сүт, жұмыртқа, май, ұн, құм шекер араластырылып, тұз салынады да тұщы қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »