UF

ТАСШӨП – КӨКЖӨТЕЛДІ ЕМДЕЙДІ

Категориясы: Өсімдікті


ТАСШӨП – ЧАБРЕЦ, ТИМЬЯН ПОЛЗУЧИЙ

Тасшөп – биіктігі 10-15 сантиметрге жуық, мәңгі көгеріп тұратын, бұталы өсімдік. Сабағы қатайып кеткен, одан өсіп шығатын төрт қырлы жіңішке бұтақтары бар. Жапырақтары майда, эллипс тәрізді, қарама-қарсы орналасқан, сағақтары қысқа, шеттері тұтас. Гүлдері майда, қос ерінді, ашық қызыл түсті, бұтақтарының ұш жағында шоғырланын тұрады. Маусым-шілде айларында гүлдейді. Құмды жерлерде, тастақты беткейлерде, далалы аймақтарда, төбелердің басында, бұталардың арасында, орманды алқаптарда өседі. Дәрі жасау үшін өсімдіктің жоғарғы жағын - гүлдеп тұрған бөлігін пайдаланады. Ал оның құрамында эфир майлары, ащы және илік заттар, камедь, флавоноидтар, урсоль және олеаноль қышқылдары, майлар, минералды тұздар бар.

Тасшөптен жасалған дәрілердің микробтарды жоятын, ауырған жерлерді және нерв жүйесін тыныштандыратын, қақырық түсіретін қасиеттері бар. Осыған байланысты өкпе және тыныс жолдары жәпе шонданай нервісі қабынғанда қолданылады. Сонымен қатар шөппен көкжөтелді, бүйрек ауруларыи, құрқұлақты да емдейді. Асқазап және ішек түймеп ауырғанда, ұйқы қашқанда да бұл өсімдіктің тигізетін шипалық қасиеті мол. Буындар сырқырағанда тасшөптің спиртті тұнбасын жағуға болады. Өсімдіктің тұнбасымен дене сыртындағы жарақаттарды да емдейді. Маскүнемдікті емдеу үшін мынадай қоспа жасап пайдаланады: тасшөптің 4 ас қасығына жусанның бір ас қасығын, толғақшөптің 1 ас қасығын қосып араластырады да, осы қоспаның 1 ас қасығын қайнап тұрған 1 стакан суға жарты сағат тұндырады. Даяр болған дәріден күніне 1 ас қасықтан 3 мезгіл ішеді. Емдеу мерзімі – 2-3 ай.

Кейбір ғалымдар тасшөпті гипертония, атеросклероз, асқазан және ішек ауруларын емдеу үшін пайдаланады (Н.Г.Ковалева).


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Өсімдіктің 15 грамм ұнтағын қайнап тұрған 1 стакан суға салып жарты сағат тұндырады да, 1 ас қасықтан күніне үш рет ішеді. Өсімдіктің 10 грамм ұнтағын 100 мл спиртке салып 8-10 күн тұндырады да, осы спиртті тұнбаны 15 тамшыдан күніне 3 мезгіл ішеді.

  Жарияланған-2016-07-15 00:36:11     Қаралды-460

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

АРША

...

Арша - кипарис тұқымдасына жататын, мәңгі жасыл қылқан жапырақты бұта. Қазақстанда жабайы 10 түрі бар. Биіктігі - 1-2 м. Қылқаны қабыршақты, тікенекті болады. Өте сирек кездесетін түрі - Зеравшан аршасы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АБАЙДЫҢ ҚАРА СӨЗДЕРІ

...

«Абайдың қара сөздері» - қазақтың ұлы ақыны Абайдың өмірінің соңғы жылдары жазылған пәлсапалық шығармасы. Барлығы 45 сөзден (тараудан) тұрады. Бұған «Бірер сөз қазақтың түбі қайдан шыққандығы туралы» деген тарихи мақаласы да қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЗЫМЫРАН АСПАНҒА АТЫЛДЫ

...

Зымыран - әзірше Жердегі ең жедел транспорт. Мұның себебі зымыраның двигателі ерекше - реактивті болғандықтан.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЯ – ЖЫЛҚЫНЫҢ САУЫР ЕТІ.

...

Оны сүрлеуге, қақтап кептіруге, сондай–ақ ыстауға да болады. Әуелі жая 10 сантиметр қалыңдықта сылынып алынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТМҰРЫННАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

...

Итмұрын жемістері жуылып, дәнінен тазаланады да, кастрюльге салынып, үстіне су құйылады. Сөйтіп бәсең отқа қойылып, жұмсарғанша қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛ ЖАҢҒАҚТАР

...

Балды жақсылап ерітіп, қантпен, ұнмен, содамен, маймен және ұнтақталған жаңғақтармен араластырып, қатты қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »