UF

ТАСШӨП – КӨКЖӨТЕЛДІ ЕМДЕЙДІ

Категориясы: Өсімдікті


ТАСШӨП – ЧАБРЕЦ, ТИМЬЯН ПОЛЗУЧИЙ

Тасшөп – биіктігі 10-15 сантиметрге жуық, мәңгі көгеріп тұратын, бұталы өсімдік. Сабағы қатайып кеткен, одан өсіп шығатын төрт қырлы жіңішке бұтақтары бар. Жапырақтары майда, эллипс тәрізді, қарама-қарсы орналасқан, сағақтары қысқа, шеттері тұтас. Гүлдері майда, қос ерінді, ашық қызыл түсті, бұтақтарының ұш жағында шоғырланын тұрады. Маусым-шілде айларында гүлдейді. Құмды жерлерде, тастақты беткейлерде, далалы аймақтарда, төбелердің басында, бұталардың арасында, орманды алқаптарда өседі. Дәрі жасау үшін өсімдіктің жоғарғы жағын - гүлдеп тұрған бөлігін пайдаланады. Ал оның құрамында эфир майлары, ащы және илік заттар, камедь, флавоноидтар, урсоль және олеаноль қышқылдары, майлар, минералды тұздар бар.

Тасшөптен жасалған дәрілердің микробтарды жоятын, ауырған жерлерді және нерв жүйесін тыныштандыратын, қақырық түсіретін қасиеттері бар. Осыған байланысты өкпе және тыныс жолдары жәпе шонданай нервісі қабынғанда қолданылады. Сонымен қатар шөппен көкжөтелді, бүйрек ауруларыи, құрқұлақты да емдейді. Асқазап және ішек түймеп ауырғанда, ұйқы қашқанда да бұл өсімдіктің тигізетін шипалық қасиеті мол. Буындар сырқырағанда тасшөптің спиртті тұнбасын жағуға болады. Өсімдіктің тұнбасымен дене сыртындағы жарақаттарды да емдейді. Маскүнемдікті емдеу үшін мынадай қоспа жасап пайдаланады: тасшөптің 4 ас қасығына жусанның бір ас қасығын, толғақшөптің 1 ас қасығын қосып араластырады да, осы қоспаның 1 ас қасығын қайнап тұрған 1 стакан суға жарты сағат тұндырады. Даяр болған дәріден күніне 1 ас қасықтан 3 мезгіл ішеді. Емдеу мерзімі – 2-3 ай.

Кейбір ғалымдар тасшөпті гипертония, атеросклероз, асқазан және ішек ауруларын емдеу үшін пайдаланады (Н.Г.Ковалева).


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Өсімдіктің 15 грамм ұнтағын қайнап тұрған 1 стакан суға салып жарты сағат тұндырады да, 1 ас қасықтан күніне үш рет ішеді. Өсімдіктің 10 грамм ұнтағын 100 мл спиртке салып 8-10 күн тұндырады да, осы спиртті тұнбаны 15 тамшыдан күніне 3 мезгіл ішеді.

  Жарияланған-2016-07-15 00:36:11     Қаралды-1491

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ТУДЫ ҚАСТЕРЛЕУ

...

Сап түзеп тұрған қалың әскердің алдына ту сән-салтанатпен әкелінген. Керней- сырнайлар тартылып, барабан, дабыл соғылып, бас колбасшы туға қымыз бүріккен. Қымыз - ежелден келе жатқан көшпелілердің сусыны. «Туға қарап қымыз бүрку» көшпелілердің ат жалын та

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҮСТІРТ ҚОРЫҒЫ

...

Үстірт қорығы 1984 жылы 12 шілдеде ұйымдастырылды. Үстірт қорығы Маңғыстау өңіріндегі Үстірттің шөлді табиғатын қорғау мақсатында құрылған. Үстірт қорығы көлемі жағынан үлкен шөлді аймақты қамтиды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРША - ӨСІМДІКТІҢ ДӘРІЛІК ҚАСИЕТТЕРІ

...

Арша – биіктігі 4 метрге жуық, қысы-жазы көгеріп тұратын, бұталы өсімдік. Бұталары сұлап та жатады, кейде түзу өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТБИЛИСИ ПАХЛАВАСЫ

...

Арасына жаңғақ салып, майға және балға малынған қамырды қабаттап жасаған тағам осылай деп аталады. Формасы қиғаш төрт бұрышты. Ылғалдылығы 11,5-14,5 пайыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДҰРЫС ТҮСТЕРДІ БІР-БІРІНЕ ҮЙЛЕСТІРУ. АҚТАН ҚАРАҒА ДЕЙІН 30 ТҮРЛЕРІ

...

Дұрыс түстерді бір-біріне үйлестіру. Ақтан қараға дейін 30 түрлері

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Адамдар тұрмайтын тамаша қалалар

...

Заманауи адамы көп әлемде тұрып, планетаның адамдар тұрмайтын қалаларының бар екендігіне сену өте қиын. Бірақ, естігенге таңқаларлықтай болғанымен, шын мәнісінде осындай қалалар бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »