UF

ТАСШӨП – КӨКЖӨТЕЛДІ ЕМДЕЙДІ

Категориясы: Өсімдікті


ТАСШӨП – ЧАБРЕЦ, ТИМЬЯН ПОЛЗУЧИЙ

Тасшөп – биіктігі 10-15 сантиметрге жуық, мәңгі көгеріп тұратын, бұталы өсімдік. Сабағы қатайып кеткен, одан өсіп шығатын төрт қырлы жіңішке бұтақтары бар. Жапырақтары майда, эллипс тәрізді, қарама-қарсы орналасқан, сағақтары қысқа, шеттері тұтас. Гүлдері майда, қос ерінді, ашық қызыл түсті, бұтақтарының ұш жағында шоғырланын тұрады. Маусым-шілде айларында гүлдейді. Құмды жерлерде, тастақты беткейлерде, далалы аймақтарда, төбелердің басында, бұталардың арасында, орманды алқаптарда өседі. Дәрі жасау үшін өсімдіктің жоғарғы жағын - гүлдеп тұрған бөлігін пайдаланады. Ал оның құрамында эфир майлары, ащы және илік заттар, камедь, флавоноидтар, урсоль және олеаноль қышқылдары, майлар, минералды тұздар бар.

Тасшөптен жасалған дәрілердің микробтарды жоятын, ауырған жерлерді және нерв жүйесін тыныштандыратын, қақырық түсіретін қасиеттері бар. Осыған байланысты өкпе және тыныс жолдары жәпе шонданай нервісі қабынғанда қолданылады. Сонымен қатар шөппен көкжөтелді, бүйрек ауруларыи, құрқұлақты да емдейді. Асқазап және ішек түймеп ауырғанда, ұйқы қашқанда да бұл өсімдіктің тигізетін шипалық қасиеті мол. Буындар сырқырағанда тасшөптің спиртті тұнбасын жағуға болады. Өсімдіктің тұнбасымен дене сыртындағы жарақаттарды да емдейді. Маскүнемдікті емдеу үшін мынадай қоспа жасап пайдаланады: тасшөптің 4 ас қасығына жусанның бір ас қасығын, толғақшөптің 1 ас қасығын қосып араластырады да, осы қоспаның 1 ас қасығын қайнап тұрған 1 стакан суға жарты сағат тұндырады. Даяр болған дәріден күніне 1 ас қасықтан 3 мезгіл ішеді. Емдеу мерзімі – 2-3 ай.

Кейбір ғалымдар тасшөпті гипертония, атеросклероз, асқазан және ішек ауруларын емдеу үшін пайдаланады (Н.Г.Ковалева).


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Өсімдіктің 15 грамм ұнтағын қайнап тұрған 1 стакан суға салып жарты сағат тұндырады да, 1 ас қасықтан күніне үш рет ішеді. Өсімдіктің 10 грамм ұнтағын 100 мл спиртке салып 8-10 күн тұндырады да, осы спиртті тұнбаны 15 тамшыдан күніне 3 мезгіл ішеді.

  Жарияланған-2016-07-15 00:36:11     Қаралды-588

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

БҮЙДАШ ХАН

...

Бұйдаш ханның билігі тек Жетісу жеріне ғана жүрген. Өйткені Таһир ханның кезінде- ақ Қазақ хандығының әлсіреуі күшейіп, қазақ жерінде бірнеше хандар пайда бола бастаған. Бұйдаш - Жетісу жеріндегі қазақ хандарының бірі. Ол аз ғана (1533-1534) хандық құрды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТӘТТІЛЕР РЕЦЕПТІЛЕРІ

...

Дастарқанын түрлендіре түскен қыз-келіншектеріне үмітпен тіске басар тәттілер - торт, печенье, пирогтар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СӨКТЕН ЖАСАЛАТЫН ТӘТТІ ТАҒАМДАР

...

Сөк әбден тазартылып, жылы суға салып жуылады. Суын сарқып төккен соң торға салып дегдітіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗДАУ ЖӘНЕ МАРИНАДТАУ ҚАРАПАЙЫМ РЕЦЕПТІЛЕР

...

Негізінде қияр ағаш кеспектерге тұздалады. Тұздалатын қияр үстіне құйылатын тұздық бөлек дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Кейбір сегізаяқтылар басқа организмдердің де көшірмесін жасай алады

...

Thaumoctopus mimicus(лат.) — Octopodidae тұқымдас сегізаяқтылардың бір түрі. Кейбір түрлері 60 см ұзындыққа дейін жетеді. Әдетте денесінің түсі қоңыр және ақ сызықтармен және дақтармен араласа отырып түзіледі. Сыртқы пішінін басқа жыртқыштар тарапынан қа

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АДАМНЫҢ ЖАҒЫМСЫЗ ҚАСИЕТТЕРІ

...

Арамзалық - арамдығы жоғары, ниеті жаман адамның қасиеті. Арамза адам өзгелерді алдасам, олардан пайда тапсам деген ниетпен жүреді. Алайда өзгеге жамандық ойлаған адамның өзінде еш уақытта жақсылық болмайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »