UF

АЛХОРЫДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Алхорының жемістерінде алма, лимон қышқылдары, илік және бояу заттары, пектин, А және С витамині болады. Алхоры - өте дәмді тамақ болатын сапасы бар, бағалы жеміс. Оны жас және кептірілген күйінде, компот, тосап, джем, повидло, пастила, мармелад, маринад күйінде жеуге болады. Сонымен қатар шырынынан сусындар жасалады, шарап дайындауға болады.

Алхоры жемісі медицинада атеросклероз, құяң, бүйрек, бауыр, асқазан, ішек ауруларын емдеуге қолданылады.

Алхорыдан шырын алу әдісі. Піскен алхоры жемісін сүйегінен арылтқаннан кейін 60°-70°-та 7-10 минут қыздырады. Сонан соң ағаш тоқпақшамен жемістерді езіп, екі қабат дәкеден тіккен дорбаға салып, салқын жерге іліп қойып шырынын ағызып алады. Мезгіл сайын дорбаны сыртынан қысады. Немесе, дорбаны екі таза тақтай, болмаса тегіс тарелка арасына қояды. Үстіңгі тарелкені ауыр затпен бастырады. Екі тарелкені үлкен ыдыс үстіне қояды. Сонда шырын астыңғы тарелкеден ыдысқа төгіледі. Шыққан шырынды шөлмектерге құйып алып стерилизациялайды.

Алхорыдан сироп жасау. Жемісті тазалап жуады, сүйегін алып банкаларға салады. Үстіне құмшекер (қант) себіледі. Қант ерігеннен қейің, шырынын ағызып, шөлмектерге құяды да, аузын жауып, тығын үстіне смола құйып, салқын жерге қояды.

  Жарияланған-2016-04-07 16:42:41     Қаралды-2050

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

МИПАЛАУ - ҚҰРМЕТТІ ҚОНАҚТАРҒА ТАРТЫЛАДЫ

...

Мипалау көбінесе құрметті қонақтарға қазақша еттен кейін тартылады. Сол кісілердің рұқсатымен бүкіл дастарқан басындағылар ауыз тиеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРША - ӨСІМДІКТІҢ ДӘРІЛІК ҚАСИЕТТЕРІ

...

Арша – биіктігі 4 метрге жуық, қысы-жазы көгеріп тұратын, бұталы өсімдік. Бұталары сұлап та жатады, кейде түзу өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«АҒАШТАР КҮНІ» («ЖЕР КҮНІ»)

...

1872 жылы Небраска штатының (АҚШ) ауылшаруашылық басқармасында Джон Стерлинг Мортонның тікелей ұйтқы болуымен жыл сайын қоршаған ортаны көгалдандыру мақсатында бір күнді белгілеу туралы ұсыныс жасалды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЛИМОН ЖӘНЕ МАНДАРИН НУГАСЫ (II түрі)

...

Бұл - шайқалып көпіршітілген белокты кейіннен көбік түзгіште қант-сірне шырынымен қосып тағы көпіршітілген, жаңғақ және хош иісті заттар салынған тағам. Өндіріс кезінде қалған кесінділерінің шикізаты үшін өз салмағының 15-20 процентінен аспайтын мөлшерде

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

...

Піскен алмалар жуылып, шағын бөліктерге бөлінеді, кастрюльге салынып, үстіне аздап су құйылады да үздіксіз араластырыла отырып, қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ОШАҒАН - ҚУЫҚ АУРУЛАРЫН ЕМДЕЙДІ

...

Орта Азия халықтары медицинасында жас өсімдіктің сөлін алып, бронх демікпесін, геморройды емдейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »