АЛМА ҚАЙНАТПАСЫ
Категориясы: Тағам
Қабығы аршылып, өзегінен тазартылған алма салқын суға салынып, дайын болғанша қайнатылады. Қайнатпа сүзіліп, алма езіледі де қайтадан қайнатпаға салынады. Үстіне қант, бөктірілген желатин қосып, қайнағанша қыздырылады да, соңында лимон қышқылы қосылады.
Қоспа 30-35 градусқа дейін салқындатылып, біркелкі көпіршіген масса түзілгенше шайқалады. Дайын болған қайнатпа тез-тез ыдыстарға құйылып алынып, салқын жерге қойылады.
Бұл қайнатпаға 400 грамм алма, 160 грамм шекер, 30 грамм желатин, 2 грамм лимон қышқылы, 650 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-15 18:25:43 Қаралды-2411
БАЛСЫЗ КҮНБАҒЫС КӘЗИНЕГІ
Бұл - күнбағыс дәнінен жасалатын төрт бұрышты немесе қиғаш төрт бұрышты тәтті тағам. Бадамнан жасалатын кәзинек схемасы бойынша дайындалады. Бұйым тығыз жабылатын қақпағы бар қаңылтыр қораптарға салынады.
ВАЛЮТАЛАР ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР
Ақша – бұрыннан ойлап табылған әмбебап айналым құралы.
Мохаммед Али өзінің алтын медалін өзенге тастап жіберді
Өзінің өмірбаянында Али 1975 жылы Рим Олимпиадалық Ойындардан қайта кері оралғанда Огайо өзеніне өзінің алтын медалін тастап жіберді, одан және оның досынан «түсті» болғандықтан ресторандардың бірінде қызмет көрсетулеріне мүмкіндік берді.
БАЛМҰЗДАҚ ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТАР
БАЛМҰЗДАҚ – барлық дерлік балалардың және көптеген ересектердің сүйікті тағамы.
НҰРҒИСА ТІЛЕНДИЕВ
Нұрғиса Тілендиев (1925-1998) - «Қазақстанның халық әртісі», «Халық қаһарманы», профессор, Жетісу күй мектебінің дарынды күйші-сазгері. Нұрғиса Алматы облысында дүниеге келген. Оның әкесі күйші, анасы әнші болған.
ТАЙГА – ЖАСЫЛ МҰХИТ
Орманның өзі әр түрлі: шырша, қарағай, самырсын өсетіндерін - қылқан жапырақты, ал қайың, көк терек, жөке өсетіндерін жапырақты орман дейді.