UF

ФАЙНКУХЕН

Категориясы: Тағам


Бөлке жасалатын қамырдан пісірілген сопақша нан осылай деп аталады.

Қамыр қабылданған жалпы схема бойынша ашытылып, дайындалады. Илеп болғаннан кейін қамыр біреуі көбірек, екіншісі азырақ екі белікке бөлінеді де әзырағына мейіз бен дәм қабық қосылады. Қамырдың екі бөлігін де 50-60 минут бойы ұстай тұру керек. 15-20 миллиметр қалыңдықта жайылған мейіз бен дәм қабық қосылмаған қамырдың үстіне мейізі бар жайылған қамыр жабылып, сопақша етіп, төмендегі қамырдың шеті қайырылады да төңкеріліп, үстіне мол етіп жұмыртқа жағылады. Піскеннен кейін файнкухен астаушаларға салынады.

Бір килограмм файнкухен жасауға 434,7 грамм жоғары сортты ұн, 143,4 грамм жұмыртқа, 130,4 грамм қант, 34,8 грамм ашытқы, 10,9 грамм дәм қабық, 173,8 грамм мейіз және 0,65 грамм тұз жұмсалады.

Файнкухенның ылғалдылығы - 23 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 3 күн.

  Жарияланған-2016-03-15 16:32:12     Қаралды-1103

Мәлімет сізге көмек берді ма

ДӘРІЛІК САБЫНШӨП (ЖЕР САБЫН)

...

Дәрілік сабыншөп - биіктігі 80 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АСКӨК

...

Аскөк – биіктігі 1,5 метрге жететін, бір жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы түзу, жұмыр.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕРТІС БОЙЫ

...

Ертіс бойы өңірі Қазақстанның солтүстік-шығысымен ағатын еліміздегі ең ұзын өзен (1698 км) - Ертіс алабын алып жатыр. Ертіс бойында Шығыс Қазақстан және Павлодар облысы орналасқан. Қытайдан бастау алатын (Зайсан көліне дейін «Қара Ертіс» дейді) бұл өзен е

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЙЫН

...

Жайын - жыртқыш балық. Ол корек талғамайды, бақалардан бастап ірі шортандарға дейін жейді. Реті келсе, үйрек, қаз, т.б. су құстарына да шабуыл жасайды. Жайындар жалқау, баяу қимылдайды. Жемін ұстау үшін әр түрлі амал-айла қолданады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ АЛЫНАТЫН АҒАШТЫ БІЛЕСІҢДЕР МЕ?

...

Біздің түсінігімізше қант - қант қызылшасынан немесе қант қамысынан алынатыны белгілі. Ал, ағаштан қант жасалатыны бізге онша таныс емес. Ол қандай ағаш, қайда өседі, қант қалай алынады және т.б.? Ғалымдар үйеңкінің 150-ден астам түрі бар деп есептейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ПАРСЫ РУЛЕТ

...

Бұл - өрік пюресінен және қант помадасынан жасалған, рулет түрінде бөлініп, жармаланған бадамға аунатылған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »