UF

Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш

Категориясы: Технологии


 

Жиі қолданылатын хош исітендіргіштердің бірі – ванилин. Біз оны дәйім барлық жерде қосамыз. Пісіретіндерге, кілегейлерге, тәттілерге, дәйім барлық жеміс-жидек иістерге – барлық жерде ванилин бар. Іс  жүзінде барлық жерде. Ванилин, бұл, әрине ешқандай да табиғи емес, керісінше синтетикалық. Сонымен «Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш» сөзі нені білдіреді?

Бүкіл синтетикалық ванилиндер мұнайдан жасалады, нақтырақ айтсақ оның өндірілген заттарынан: бензолдан, оны мұнайды өңдеу барысында алады, немесе толуол, ол мұнай өңдеу өнімдерінің бірі болып табылады. Ваниль қосылған бәлішті немесе «Құс сүті» тортын, немесе «Пломбир» балмұздағын, немесе тіпті шоколадты сатып алғанда сіз мұнайды жейсіз.

Айтпақшы, синтетикалық ванилиннің қалған бөлігі лигниннен – целлюлоза-қағаз өндірісі қалдықтарынан өндіріледі.

Табиғи ванилинге өту туралы ойланып қалдыңыз ба? Ванильді өсіру және өндіру – қиын және қымбат тұратын процесс. Ванильді жинаушыларда тіпті кәсіби ауру, яғни ванилизм болады. Ал отырғызғанда, су құғанда және жемісін жинағанда қанша мұнай қалатынын - тек тауып айту ғана қалады. 

  Жарияланған-2015-10-27 10:14:07     Қаралды-2207

Мәлімет сізге көмек берді ма

СУҒА ЖҮЗУ СПОРТ ТАРИХЫНАН

...

Суда жүзіп жүрген адамдарды бейнелейтін сурет осыдан 25 ғасыр бұрын салынған, ол Ливия шөлінен табылған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫМЫЗ - БАТЫРЛАР СУСЫНЫ

...

Қымыз - бабын таппасаң өте кірпияз ас.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Медицинада итбүлдірген жапырақтарын ұнтақ немесе қайнатып алынған тұнба турінде қызылшамен ауырған адамның қызуын түсіруге және асқазан сөлінің қышқылын баяулатуға қолданады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҮҢГУІР ҚАЙЫҚТЫҢ ІШІНДЕ НЕ БАР?

...

Суға кез келген әйнек сынығын тастап көр - ол су түбіне шым батып жоғалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫН ҚАЙНАТПАСЫ

...

Піскен қауынның қабығы аршылып, дәнінен тазартылады да жұмсақ етіп әбден езіледі. Суға салып қант шырыны дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

...

Піскен алмалар жуылып, шағын бөліктерге бөлінеді, кастрюльге салынып, үстіне аздап су құйылады да үздіксіз араластырыла отырып, қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »