Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш
Категориясы: Технологии
Жиі қолданылатын хош исітендіргіштердің бірі – ванилин. Біз оны дәйім барлық жерде қосамыз. Пісіретіндерге, кілегейлерге, тәттілерге, дәйім барлық жеміс-жидек иістерге – барлық жерде ванилин бар. Іс жүзінде барлық жерде. Ванилин, бұл, әрине ешқандай да табиғи емес, керісінше синтетикалық. Сонымен «Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш» сөзі нені білдіреді?
Бүкіл синтетикалық ванилиндер мұнайдан жасалады, нақтырақ айтсақ оның өндірілген заттарынан: бензолдан, оны мұнайды өңдеу барысында алады, немесе толуол, ол мұнай өңдеу өнімдерінің бірі болып табылады. Ваниль қосылған бәлішті немесе «Құс сүті» тортын, немесе «Пломбир» балмұздағын, немесе тіпті шоколадты сатып алғанда сіз мұнайды жейсіз.
Айтпақшы, синтетикалық ванилиннің қалған бөлігі лигниннен – целлюлоза-қағаз өндірісі қалдықтарынан өндіріледі.
Табиғи ванилинге өту туралы ойланып қалдыңыз ба? Ванильді өсіру және өндіру – қиын және қымбат тұратын процесс. Ванильді жинаушыларда тіпті кәсіби ауру, яғни ванилизм болады. Ал отырғызғанда, су құғанда және жемісін жинағанда қанша мұнай қалатынын - тек тауып айту ғана қалады.
Жарияланған-2015-10-27 10:14:07 Қаралды-3714
ВАНИЛЬДІ КИХЕЛАХ
Қамырдан жасалған құырма сияқты тағам осылай аталады. Бұл тағам қамырға химиялық қопсытқыш қосып дайындалады.
ӘЛЕМДЕГІ ЕҢ ІРІ ҚАРТОП
2008 жылы ливандық фермер Халил Семхат өз бақшасынан алыл картоп қазып алды. Оның салмағы 11 (он бір) килограмнан асқан. Оны қазып алудың өзі оңайға соқпаған.
БАКУ ПАХЛАВАСЫ
Бұл тоқаш қамырынан жасалатын тағам. Формасы қиғаш төрт бұрышты, ішіне алты қабат жаңғақ салынған және қант-бал шырыны сіңірілген.