Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш
Категориясы: Технологии
Жиі қолданылатын хош исітендіргіштердің бірі – ванилин. Біз оны дәйім барлық жерде қосамыз. Пісіретіндерге, кілегейлерге, тәттілерге, дәйім барлық жеміс-жидек иістерге – барлық жерде ванилин бар. Іс жүзінде барлық жерде. Ванилин, бұл, әрине ешқандай да табиғи емес, керісінше синтетикалық. Сонымен «Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш» сөзі нені білдіреді?
Бүкіл синтетикалық ванилиндер мұнайдан жасалады, нақтырақ айтсақ оның өндірілген заттарынан: бензолдан, оны мұнайды өңдеу барысында алады, немесе толуол, ол мұнай өңдеу өнімдерінің бірі болып табылады. Ваниль қосылған бәлішті немесе «Құс сүті» тортын, немесе «Пломбир» балмұздағын, немесе тіпті шоколадты сатып алғанда сіз мұнайды жейсіз.
Айтпақшы, синтетикалық ванилиннің қалған бөлігі лигниннен – целлюлоза-қағаз өндірісі қалдықтарынан өндіріледі.
Табиғи ванилинге өту туралы ойланып қалдыңыз ба? Ванильді өсіру және өндіру – қиын және қымбат тұратын процесс. Ванильді жинаушыларда тіпті кәсіби ауру, яғни ванилизм болады. Ал отырғызғанда, су құғанда және жемісін жинағанда қанша мұнай қалатынын - тек тауып айту ғана қалады.
Жарияланған-2015-10-27 10:14:07 Қаралды-3521
МЕРГЕНДІК НЕМЕСЕ НЫСАНА КӨЗДЕУ
Бізге мәлім болғандай оқ ататын мылтық XIV ғасырдан пайда болған.
АЛМҰРТТАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ
Алмұрттың жемісінде қант, пектин, илік, бояу заттар, алма және лимон қышқылдары, В1, С витаминдері бар. Бұл заттар адам тіршілігіне және организмдегі зат алмасу процесін жақсартуға өте қажетті.
КӨКПАР
Көкпар - атқа мінген топ жігіттердің қатысуымен өтетін ойын. Ойынды бастау үшін көкпаршылар белгіленген сызықтың бойына қатар түзеп тұрады. Сызықтан 50-60 адымдай жерге көкпар тасталынады.
БЕРЕЛ КОРЫМЫНЫҢ КЕРЕМЕТТЕРІ
Берел қорымы - Қазақстандағы сақ дәуірінен сақталған тарихи ескерткіш. Қорым б.з.б. V-IV ғасырларда салынған. Берел қорымы Шығыс Қазақстан облысындағы Бұқтырма өзенінің оң жағалауында Берел ауылынан оңтүстік-батысқа қарай 7 шақырым жерде, таулы аңғарда ор
АЛМАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ
Піскен алмалар жуылып, шағын бөліктерге бөлінеді, кастрюльге салынып, үстіне аздап су құйылады да үздіксіз араластырыла отырып, қайнатылады.
ҚАБАТТАЛҒАН ПАХЛАВА
Ішіне жаңғақ салып, ашытқы қосылған қамырдан жасалған май мен балға салынған тағам осылай аталады.