UF

ЗЕМЕЛӘК

Категориясы: Тағам


Тоқаш қамырынан жасалатын тағам земелак деп аталады.

Иленуге қажетті шикізат (ұннан басқасы) әуелі мұқият араластырылады да содан соң ұн қосылып, барлығы 2-3 минут бойы тағы да араластырылады. Қамырдың ылғалдылығы 20-23 процент, температурасы 17-20 градус болу керек.

Қамыр 3-3,5 килограмнан бөлінеді, арнайы машинамен немесе қолмен 5-6 миллиметр қалыңдықта жайылады. Оның бетіне жұмыртқа жағылып, дәм қабық араластырылған құм шекер себіледі. Содан соң жайылған нан 40-45 миллиметр қалыңдықта қиғаш төрт бұрышталып кесіліп, табақтарға салынады да, температура 250-270 градусқа жеткізіліп, 10-12 минут бойы пісіріледі. Салқындаған соң тағам табақтардан алынып, қағаз төселген астаушаларға салынады.

Бір килограмм земеләк жасауға 506,6 грамм жоғары сортты ұн, 253,3 грамм құм шекер, үстіне себетін 76,0 грамм құм шекер, 202,6 грамм сарымай, 101,3 грамм жұмыртқа, бетіне жағатын 20,3 грамм жұмыртқа, 15,2 грамм қаймағы алынбаған құрғақ сүт, 0,75 грамм аммоний және үстіне себетін 10,1 грамм дәм қабық жұмсалады.

Дайын земеләктың формасы қиғаш төрт бұрыш немесе төрт бұрышты, үстіне құм шекер мен дәм қабық себілген, сынғыш, үгілгіш болып келеді. Ылғалдылығы - 6,5-8,5 процент.

  Жарияланған-2016-03-15 16:13:05     Қаралды-228

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ГУШИ ФИЛЬ (ТӘЖІКТЕР ӘДІСІМЕН ДАЙЫНДАЛҒАН ҚҰЛАҚШАЛАР)

...

Ұнға жұмыртқа, май, сут, қант қосылып, ашытылмастан қамыр иленеді. Ол «демін алдыру үшін» 30-40 минут қойып қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЯДРОЛЫҚ ЖАНДЫРҒЬІШ

...

Ядролық жандырғыш - ядролық энергияның босауымен жүретін бөліну немесе синтез реакцияларына ядролары қатысатын заттар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ПАРСЫ РУЛЕТ

...

Бұл - өрік пюресінен және қант помадасынан жасалған, рулет түрінде бөлініп, жармаланған бадамға аунатылған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУРЕТШІЛЕР ФОН ҚАЛАЙ ПАЙДАЛАНАДЫ?

...

Шығарма мейлі тарихи тақырыпқа арналсын, мейлі жәй әншейін тұрмыс көрінісіне арналсын, онда бейнелейтін оқиға не қалада, көшеде, не үй ішінде, не табиғат ортасында, әйтеуір бір нақты аяда өтетіні белгілі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘСІП ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ

...

Әсіп дайындау үшін қойдың ішегі бірнеше рет жылы су жүгіртіліп тазартылады. Ақырында тұзды су жүгіртіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮГЕРІ КЕКСІ

...

Жүгері және бидай ұнына сода қосылып елекпен еленеді. Жұмыртқа, қант, тұэ, ванильді қант және айран (простокваша) араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »