ЗЕМЕЛӘК
Категориясы: Тағам
Тоқаш қамырынан жасалатын тағам земелак деп аталады.
Иленуге қажетті шикізат (ұннан басқасы) әуелі мұқият араластырылады да содан соң ұн қосылып, барлығы 2-3 минут бойы тағы да араластырылады. Қамырдың ылғалдылығы 20-23 процент, температурасы 17-20 градус болу керек.
Қамыр 3-3,5 килограмнан бөлінеді, арнайы машинамен немесе қолмен 5-6 миллиметр қалыңдықта жайылады. Оның бетіне жұмыртқа жағылып, дәм қабық араластырылған құм шекер себіледі. Содан соң жайылған нан 40-45 миллиметр қалыңдықта қиғаш төрт бұрышталып кесіліп, табақтарға салынады да, температура 250-270 градусқа жеткізіліп, 10-12 минут бойы пісіріледі. Салқындаған соң тағам табақтардан алынып, қағаз төселген астаушаларға салынады.
Бір килограмм земеләк жасауға 506,6 грамм жоғары сортты ұн, 253,3 грамм құм шекер, үстіне себетін 76,0 грамм құм шекер, 202,6 грамм сарымай, 101,3 грамм жұмыртқа, бетіне жағатын 20,3 грамм жұмыртқа, 15,2 грамм қаймағы алынбаған құрғақ сүт, 0,75 грамм аммоний және үстіне себетін 10,1 грамм дәм қабық жұмсалады.
Дайын земеләктың формасы қиғаш төрт бұрыш немесе төрт бұрышты, үстіне құм шекер мен дәм қабық себілген, сынғыш, үгілгіш болып келеді. Ылғалдылығы - 6,5-8,5 процент.
Жарияланған-2016-03-15 16:13:05 Қаралды-1325
БҮРГЕН (ШӘҢКІШ)

Бүрген – биіктігі 3 метрге дейін жететін бұталы өсімдік. Қабығы қызыл қоңыр, жапырақтары қарама- қарсы орналасқан, үш, бес салалы, сабақтары ұзын.
ҚАПШАҒАЙ ТАҢБАЛЫ ТАСЫ

Қапшағай таңбалы тасы - Алматы каласынан солтүстікке қарай 100 км жердегі Іле арнасының жарқабағындағы суреттер мен жазулар. Қапшағай жазу-таңбалары біздің заманымыздан бұрынғы II ғасыр мен біздің заманымыздың XIII ғасырлары аралығында ойып салынған.
БАЛ ҚОСЫЛҒАН СҮЗБЕ

Жұмыртқаның сары уызы, қант және бал қосылып езіледі. Май немесе қаймақ, үгілген сүзбе қосылып тағы да езілгеннен кейін формаға аударылып, суытылады.
АТ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН

Моторсыз, аттың күшін пайдаланып жарыс жолына шығу жүректілер ісі деуге әбден болады.
АЛМАДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Алма жемісінің адам организмінде пайдасы мол. Онда қант, алма, лимон қышқылдары, илік және пектин заттары, А1,В1, С витаминдері бар. Жемісінен повидло, пастила, желе, мармелад, квас, компот, кофе жасалады және шырын алынады.
ЭРЕБУНИ

Бұл - ішіне дәм қабық пен ванилин салынып қабатталған қамырдан жасалатын шығыстың жаңадан шығарылған тәтті тағамы.