UF

ЗЕМЕЛӘК

Категориясы: Тағам


Тоқаш қамырынан жасалатын тағам земелак деп аталады.

Иленуге қажетті шикізат (ұннан басқасы) әуелі мұқият араластырылады да содан соң ұн қосылып, барлығы 2-3 минут бойы тағы да араластырылады. Қамырдың ылғалдылығы 20-23 процент, температурасы 17-20 градус болу керек.

Қамыр 3-3,5 килограмнан бөлінеді, арнайы машинамен немесе қолмен 5-6 миллиметр қалыңдықта жайылады. Оның бетіне жұмыртқа жағылып, дәм қабық араластырылған құм шекер себіледі. Содан соң жайылған нан 40-45 миллиметр қалыңдықта қиғаш төрт бұрышталып кесіліп, табақтарға салынады да, температура 250-270 градусқа жеткізіліп, 10-12 минут бойы пісіріледі. Салқындаған соң тағам табақтардан алынып, қағаз төселген астаушаларға салынады.

Бір килограмм земеләк жасауға 506,6 грамм жоғары сортты ұн, 253,3 грамм құм шекер, үстіне себетін 76,0 грамм құм шекер, 202,6 грамм сарымай, 101,3 грамм жұмыртқа, бетіне жағатын 20,3 грамм жұмыртқа, 15,2 грамм қаймағы алынбаған құрғақ сүт, 0,75 грамм аммоний және үстіне себетін 10,1 грамм дәм қабық жұмсалады.

Дайын земеләктың формасы қиғаш төрт бұрыш немесе төрт бұрышты, үстіне құм шекер мен дәм қабық себілген, сынғыш, үгілгіш болып келеді. Ылғалдылығы - 6,5-8,5 процент.

  Жарияланған-2016-03-15 16:13:05     Қаралды-532

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ЭСТАМП ДЕГЕН НЕ?

...

Суретшінің картинасы тек бір ғана дана күйінде сақталатын түп-нұсқа болып есептеледі. Эстамп та сондай түпнұсқа.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕТ МҮШЕЛЕРІНІҢ НЕГІЗГІ ҚАЗАҚША АТАУЛАРЫ

...

Мал етін мүшелеуді біреу біліп, біреу біле бермейді. Сол жөнінде әңгіме болғанда этнограф С. Қасиманов былай деген еді:

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Неге қаламның қақпақшасы осылай болуы тиіс?

...

Шарлы қаламды барлығы біледі. Бірақ, қаламның қақпақшасы неге осылай болатынын ешкім ойламаған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҮСТІРТТІҢ ТАС МҮСІНДЕРІ

...

Еліміздің батыс бөлігіндегі Маңғыстау облысы аумағында орналасқан көтеріңкі, жазық келген Үстірт және оның кемерлерінің пішіндері адам қызығарлықтай. Дүние жүзінде теңдесі жоқ қыраттар мен кемерлер мыңдаған жылдар бойы жел мен судың әсеріне ұшырап, адам т

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГИЛЬОМ ДЕ РУБРУК

...

1253 жылы француз королі Людовик IX жіберген фламандтық монах Рубрук басқарған елшілік Моңғолияға сапарға шығады. Бұл миссияның максаты: моңғолдар арасында христиан дінін уағыздаймыз деп, оның астарында Ұлы хан мен ислам дінін ұстанған елдерге қарсы одақ

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕМІС ҚОСЫЛҒАН СҮЗБЕ

...

Сарымайға қант қосу керек. Үгілген ірімшік, жүзім, кептірілген өрік, қуырып, ұнтақталған жаңғақ, ванилин қоса отырып, ағарғанша езіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »