UF

ЖАҢҒАҚ ШҰЖЫҚТАРЫ

Категориясы: Тағам


Бал-шұжық.

Грек жаңғағының мықты-мықты жарты дәндері іріктеліп алынып, бір тәулік бойы салқын суға салып қойылады. Содан соң суы төгіледі де ол дәндердің жалпақ жағы жоғары қаратылып ұзындығы 45-50 сантиметр мықты жіпке тізіледі. Жіптің бір ұшын таяқшаға байлап, күн көзіне іліп қою керек.

Жүзімнің салқын шырынына майда жарма қосылып, жартысы қалғанша қайнатылады. Салқындаған азғана шырынға крахмал салынып ерітіледі де үздіксіз араластырыла отырып, қайнап жатқан жүзім шырынына қосылады. Масса орташа сілікпе түріне жеткенше қайнатылып, оған жіпке тізілген жаңғақ дәндері кезекпен батырылып алынады. Қоюланған масса сіңген жаңғақтың астына ыдыс қойылып, аздап сорғытылады, содан соң әбден кепкенше ілініп қойылады. Жіпке тізілген жаңғақ дәні диаметрінің жуандығы 4-5 сантиметрдей шұжық формасына жеткенше осылайша массаға батырылып, сорғытыла беріледі. Әр батырған сайын жүзім массасы қайнатылып отырылады. Әйтпесе ол жаңғақтарға жұқпайды. Дайын болған шұжықтарды соңғы рет кептіру үшін жел соғып тұратын көлеңкеге іліп қойылады. Содан соң крахмалға аунатып алынып, пергаментке оралады, лайық ыдысқа салынып, құрғақ жерде сақталады.

Бұл тағамды жасауға 700 грамм жүзім шырыны, 1,5 килограмм жаңғақ, 100 грамм майда жарма, 80 грамм крахмал жұмсалады.

Чурчхела.

Ұзындығы 50 сантиметрге дейін жететін жуан жіпке грек жаңғағының (бір бөлігін немесе төрттен бірін) емесе тәтті бадамның дәндері тізіледі де жіптің ұшы ілмектенеді. Жіпке тізілген жаңғақ күн көзіне ілініп, екі күн кептіріледі.

Жүзімнің азғана салқын шырынына ұн мен картоп крахмалы езілелі. Жүзім шырыны қайнатылып, қант, ұнмен қосып езілген крахмал қосылады, сөйтіп 2-3 минут бойы пісіріледі. Алынған қою массаға жіпке тізілген жаңғақтың дәндері олардың барлығына да масса жұғатындай етіліп малынады. Осылайша 3-5 ретке дейін батырылады. Әрбір батыру алдында масса қайнатылып отырылады. Содан соң ол ілмегінен ілініп, күн көзіне кептіріледі. 3-5 күннен соң олар алынып, қалталарға салынады да, құрғақ жерде сақталады. Бұл шұжықтарды тәтті тағам ретінде 3-4 бөлікке бөліп, сыртына қант сеуіп жейді.

Бұл тағамды жасауға 1 килограмм жаңғақ, 80 грамм қант, 40 грамм крахмал, 500 грамм шырын, 70 грамм ұн жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-04 16:47:55     Қаралды-862

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚАЗАҚТАРДА ЕҢ КӨНЕ ДІННІҢ БІР ТҮРІ

...

Адамзат баласының тарихында алғашқы қауымдық құрылыстан басталатын ең көне діннің бір түрі шаманизм екені белгілі. Шаман діні қазақ арасында небір азулы діннің түрлерімен, небір аққаптал саяси ағымдармен жағаласа жүріп XX ғасырдың басына дейін жетті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АПИЫН-КӨКНӘР

...

Бұл да – биіктігі 1 метрге дейін жететін, бір жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы тік әрі қысқа, жапырақтары көп.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨКПАР

...

Көкпар - атқа мінген топ жігіттердің қатысуымен өтетін ойын. Ойынды бастау үшін көкпаршылар белгіленген сызықтың бойына қатар түзеп тұрады. Сызықтан 50-60 адымдай жерге көкпар тасталынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨГІЛДІР ТҮСТІ РАУШАНДЫ КӨРДІҢІЗ БЕ?

...

Жақында баспа бетінде гулдерге қатысы бар жағымды жаңалық жарияланды. Жапонияның «Сантори» деген корпорациясы аспан түстес көгілдір раушан гүлін өсіріп шығарғандығы туралы жазылды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАЗЫЛАР (ОРТААЗИЯ ТАЗЫСЫ)

...

Қазақстан малшылары қой бағуға пайдаланатын иттермен қатар иттің ең ежелден келе жатқан тұқымдарының бірі - ортаазия тазысын немесе тазының басқа да түрлерін өсіреді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ХАЛВАЙТАР

...

Ұннан жасалған сүйық алуа осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »