СҰЛЫ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ҚУЫРМА
Категориясы: Тағам
Май қантқа қосылып, хош иіс беретін заттармен бірге кастрюльге салынады, ағаш қалақшамен күңгірт тартқанша араластырылып, бірте-бірте бір жұмыртқадан қосып отырылады. Массадағы қант түйіршіктері еріп кеткенде оған сұлы үлпегі салынады. Сұлы үлпегіне алдын-ала ұн және ұнтақталып, аздап қуырылған жаңғақ қосылады. Қамыр аздап араластырылып, шай қасықпен алынады да, екінші қасықпен маймен майланып, ұн себіліп қойылған жұқа табаға ысырып салынады.
Пеш температурасын 170-200 градусқа жеткізіп, 15-20 минут пісіргеннен кейін қуырма табадан пышақпен еппен алынады.
550-600 грамм қуырма жасау үшін 2 стакан сұлы үлпегі, 1 шай қасық ұн, 3/4 стакан қант (құм шекер), 100 грамм май, 1 жұмыртқа, жарты стакан жаңғақ, 1 грамм ванильді қант немесе лимон яки апельсин цедрасы, 1 ас қасық ликер жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-11 12:50:05 Қаралды-2173
ҚҰМАЙ ҰЯСЫ

Сауыр мен Сайхан тауларын қақ жарып ағып жатқан өзеннің бойында құз жартас бар. Мұнда алып құс ұясының орны жатыр. Әбден сарғайып, көнеріп кеткен үлкен ағаш бұтақтарынан және шөп қалдықтарынан жиылған ұяны халык «Құмай ұясы» деп атайды. «Ұя осындай үлкен
СҰЛЫ – АЯҚ ТЕРЛЕУДІ БАСЫНДЫРАДЫ

Халық медицинасында сұлының сабағынан тер шығаратын, несеп айдайтын, дене қызуын төмендететін, жел шығаратын дәрілер жасап пайдаланады.
КЕСУ ҚАРУЫ

Кесу қаруының ертеде қолданылған екі жүзді, түзу келген түрі - «семсер». Ал сыртына қарай иіліп, кайқы келген бір жүзді кару «кылыш» деп аталады. Қылыштың өте қайқы болып келетін «наркескен», ұшы екіге айырылатын «зұлпықар», шапқанда ауыр болу үшін басы ү
КҮРЕС ӨНЕРІ ТАРИХЫНАН

Күш атасы атанған балуандык өнер - спорт сүйер қауымның ең қадірлісі десек, қателеспейміз.
АҢ-ҚҰСТАРДЫҢ ІШІНДЕ ТҮНГІ АҢШЫЛАР

Тек жапалақ қана емес, мысық, күзен, түлкі, қасқыр сияқты басқа да жануарлар өз кемдерін түнде аулайды.
ӨСКЕМЕН

Қазақстанның шығысында Алтай тауы Үлбі жотасының түбінде Ертіс өзенінің оң жағалауында орналасқан. Қаланың іргесі 1820 жылы әскери қамал ретінде қаланып, Усть-Каменная бекінісі аталған. Ертеректе қазақтар Үлба, Тұңғиық тұмсық, Қараөзен деген атауларды да