ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕРДЕН ЖАСАЛҒАН ЦУКАТТАР
Категориясы: Тағам
Жемістер мен жидектер жуылып, елекке салынады да сорықтырылып, содан кейін шырынға қосылып дайын болғанша қайнатылады. Қайнатып болған соң сол шырынның ішінде кемінде 8 сағат ұсталады. Содан соң жемістер кепсермен бөліп алынады да тақтайға салып кептіріледі. Температурасы 40 градус пешке немесе күн көзіне қойып кептіру керек. Жеміс жайылған тақтайлардың бетіне дәке жауып қою қажет.
Цукаттың кептірілген жемістерін түбіне алдын-ала пергамент төселген, сыйымдылығы 4-5 килограмм жәшіктерге салынады.
2 килограмм жеміске 1 литр су, 700 грамм қант жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-04 12:57:13 Қаралды-4033
Болашаққа көзқарас

Тесла шын мәнісінде тамаша адам болды. Міне оның 1908 жылы жазғаны – 60-тан астам жыл бойы компьютерлік желілер дами бастағанға дейін.
ӘЛЕМНІҢ ЖЕТІ КЕРЕМЕТІ

Әлемнің жеті кереметі - әлемге әйгілі болған ертедегі ғимараттар мен тас мүсіндердің атауы.
ТЕМІРДІ ҚАЙДАН АЛАДЫ?

Жер-жаһанда темір ұшан-теңіз: ол - сар шағыл құм арасынан, қызғылт-құба топырақ ішінен, қоңыр тас - кремнийден табылады. Керек десең су құрамында да бар.
ТАЙТҰЯҚ – МАСКҮНЕМДІККЕ ҚАРСЫ

Құрамында эфир майлары, азорон, пинен, эвгенол, борнилацетат, танин, қоймалжың заттар, шайырлар, азарин деген алкалоид бар.
ШАШУБАЙ ҚОШҚАРБАЕВ

Шашубай Қошқарбаев (1865-1952) - қазақтың белгілі айтыскер ақыны, сазгер, әнші, гармонь, домбыра аспаптарында шебер орындаушы. Ол Қарағанды облысындағы «Қызыл шоқы» деген жерде дүниеге келіп, ғасырға жуық ғұмыр кешті.
ҚОС АЛУА

Қант-сірне шырынымен араластырылған, шайқалып көпіршітілген масса белогына грек жаңғағын салып жасалатын тағам қос алуа деп аталады.