ВАНИЛЬДІ КИХЕЛАХ
Категориясы: Тағам
Қамырдан жасалған құырма сияқты тағам осылай аталады. Бұл тағам қамырға химиялық қопсытқыш қосып дайындалады. Тиісті шикізаттардың ұннан басқасы алдын-ала микс машинаға салып біртекті массаға айналғанша араластырылады. Содан соң оған үн қосылады. Иленген қамырдың температурасы 18-20 градус, ылғалдылығы 20-23 процент.
Қамыр 3-3,5 килограмнан бөлініп, қамыр жаятын машинаға салынады да 4-6 миллиметр қалыңдықта жайылады, үстіне жұмыртқа жағылып құм шекер себіледі. Содан соң қабаттар 40-45 миллиметр қалыңдықта қиғаш төрт бұрыштап кесіледі. Олар табақтарға салынады да пеш температурасы 200-220 градусқа жеткізіліп, 10-12 минут бойы пісіріледі.
Пісіріліп салқындатылған тағам түбіне қағаз төселген астаушаларға салынады.
Кихелахтың формасы қиғаш төрт бұрышты, ақшыл, құм шекер себілген, мортылдақ, бірақ үгітілмейді, ваниль иісі шығып тұрады. Ылғалдылығы – 8-10 процент.
Бір килограмм ванильді кихелах жасауға 544,2 грамм жоғары сортты ұн, 326,5 грамм құм шекер, үстіне себетін 54,4 грамм құм шекер, 70,7 грамм сарымай, 13,6 грамм құрғақ сүт, 81,6 грамм жұмыртқа, 0,3 грамм ванилин, 0,8 грамм аммоний және үстіне жағатын 16,3 грамм жұмыртқа жұмсалады. Егер қаймағы алынбаған сүт қолданылатын болса, үстіне су қосылады.
Жарияланған-2016-03-02 10:34:40 Қаралды-1823
ОРАЗ МҰХАММЕД ДАСТАНЫ
Казақ жері туралы жазылған тарихи еңбектердің бірі - «Жылнамалар жинағы». Кітап «Ораз Мұхаммед дастаны» деп те аталады. Оны XVII ғасырдың басында қазақ халқының ғұлама ғалымы, белгілі биі Қадырғали Қосымұлы Жалайыр жазған.
ЖЫЛ БОЙЫ КҮНДІЗ БОЛЫП ТҰРУЫ МҮМКІН БЕ?
Қабырғада күнтізбе ілулі тұр. Бір жылда қанша күн болса, онда да соншама парақ бар.
БАЙҚАЛ ЖӘНЕ ҚАРАТАУ ТОМАҒА ШӨБІ
Қояншық ауруын және ревматизмге байланысты ми тамырларының, жүрек бұлшық еттерінің қабынуын емдейді.
ЖЕРДЕГІ ЕҢ БИІК ГҮЛ ҚАНДАЙ?
Биіктігі бойынша гүлдер арасындағы чемпион титандық аморфофалл
МУСКАТ ЖАҢҒАҒЫ САЛЫНҒАН ПЕЧЕНЬЕ
Қант пен жұмыртқа араластырылып, он бес минут бойы шайқалады. Мұқият тазаланған бадам ұсақтап туралады да оған қосатын басқа заттармен қосып араластырылады.