UF

ВАНИЛЬДІ РАХАТ-ЛУКУМ

Категориясы: Тағам


Бұл - төрт бурышты кубик формалы крахмал қосып қант-сірне шырынынан қайнатып жасаған сілікпе (желе) секілді тағам. Бір килограмында оралмаған 40-50 кәмпит болады.

Сілікпе массасын қайнату тәртібі мынандай: қазанға 24 литр су құйып, оған қум шекер ерітіледі. Алынған ерітіндіге лимон немесе шарап-тас қышқылы қосылады. Олар алдын-ала 1:1 қатынаста жылы суға ерітіледі. Осылай алынған қант ерітіндісін тесіктері 1,5 миллиметрден аспайтын сүзгімен сүзеді де қайната бастайды.

Сүзілген крахмал 6 литр салқын суға салынып ерітіліп, үстіне сондай мөлшерде қайнаған су қуйылады да ол қант шырынына қосылады. Қайнатқан кезде масса ағаш қалақпен үздіксіз араластырылып отырылады. Сонда оның түбі күймейді.

Қайнату процесі 3-3,5 сағатқа созылады. Масса ылғал қалдығы 20-21 процентке жеткенше қайнатылады да содан соң оған ванилин қосылып, әбден араластырылады.

Қайнатылған масса ыстық күйінде дюралюминий немесе биіктігі 20 мм, тот баспайтын ыдысқа құйылады. Ол ыдыстар алдын-ала сарымаймен немесе өсімдік майымен майланады.

Салқындатылғаннан кейін массаның үстіне қант ұлпасы себіліп, мөлшері 3 х 3 см етіліп төрт бұрыштап кесіледі.

Бір килограмын жасау үшін 500,0 грамм қант, 200,0 грамм жүгері крахмалы, 205,0 грамм қант ұлпасы (үстіне себуге), 1,0 грамм лимон қышқылы және 0,1 грамм ванилин жұмсалады.

Ыдысқа салар алдында тағамның бетіне қант ұлпасы мол себіледі, содан пергамент қағаз төселген жәшікке салынады.

Ванильді рахат-лукум тік бұрышты кубик формалы болады, бетіне қант улпасы себілуі керек. Түсі крем түсінен ақ сарыға дейін ауытқиды, дәмі тәтті, иісі жағымды, қосылған заттардың дәмі анық білініп туруы қажет. Қоюлығы сілікпе сияқты аздап созылып турады.

Рахат-лукумның құрғақ, температурасы 18 градус және салыстырмалы ылғалдығы 75 процент жерде сақталу мерзімі - 10 күн.

  Жарияланған-2016-03-01 14:56:50     Қаралды-368

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ШЕТЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Раушан гүлділердің алма тұқымдас тармағына жататын өсімдік. Жемісі адам организмі үшін өте пайдалы. Оны «витаминдер шығатын бұлақ» десек қателеспейміз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ДӘНІ САЛЫНҒАН ҚУЫРМА

...

Өсімдік майынан, қанттан, жаңғақтан, ұннан және цедра мен жарты лимонның шырыны қосылып қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕМІС-ЖИДЕК ЖӘНЕ ЖҮЗІМ ВИТАМИНДЕР КӨЗІ

...

Витаминдер - биологиялық жағынан өте сіңімді болатын, адамдар мен жануарлар организмдерінің тіршілігі үшін өте қажетті заттар. Қазіргі уақытта 40-тан астам витамин түрлері белгілі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПРОПОРЦИЯ

...

Бұл латынның «proportio» - «үйлесім», «сәйкестік» деген сөзінен шыққан. Ол қандай да зат болмасын оның жеке-жеке бөліктерінің арасындағы белгілі бір сәйкестікті білдіреді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЗАҚТЫҢ ҚАҺАРМАН ХАНДАРЫ

...

Қазақ төрінде отырып, халық қамын ойлаған ойлы хандар аз болған жоқ. «Ханда қырық кісінің ақылы бар» деп қазақ халқы тегін айтпаған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ ҚОСЫЛҒАН, БАЛ ЖАҒЫЛҒАН РУЛЕТ

...

Дайын қамыр мөлшері 20 х 25 сантиметрден келетіндей етіліп жайылады. Оның бір шеті екінші шетінен жұқалау болуы керек.

ТОЛЫҒЫРАҚ »