UF

ВАНИЛЬДІ РАХАТ-ЛУКУМ

Категориясы: Тағам


Бұл - төрт бурышты кубик формалы крахмал қосып қант-сірне шырынынан қайнатып жасаған сілікпе (желе) секілді тағам. Бір килограмында оралмаған 40-50 кәмпит болады.

Сілікпе массасын қайнату тәртібі мынандай: қазанға 24 литр су құйып, оған қум шекер ерітіледі. Алынған ерітіндіге лимон немесе шарап-тас қышқылы қосылады. Олар алдын-ала 1:1 қатынаста жылы суға ерітіледі. Осылай алынған қант ерітіндісін тесіктері 1,5 миллиметрден аспайтын сүзгімен сүзеді де қайната бастайды.

Сүзілген крахмал 6 литр салқын суға салынып ерітіліп, үстіне сондай мөлшерде қайнаған су қуйылады да ол қант шырынына қосылады. Қайнатқан кезде масса ағаш қалақпен үздіксіз араластырылып отырылады. Сонда оның түбі күймейді.

Қайнату процесі 3-3,5 сағатқа созылады. Масса ылғал қалдығы 20-21 процентке жеткенше қайнатылады да содан соң оған ванилин қосылып, әбден араластырылады.

Қайнатылған масса ыстық күйінде дюралюминий немесе биіктігі 20 мм, тот баспайтын ыдысқа құйылады. Ол ыдыстар алдын-ала сарымаймен немесе өсімдік майымен майланады.

Салқындатылғаннан кейін массаның үстіне қант ұлпасы себіліп, мөлшері 3 х 3 см етіліп төрт бұрыштап кесіледі.

Бір килограмын жасау үшін 500,0 грамм қант, 200,0 грамм жүгері крахмалы, 205,0 грамм қант ұлпасы (үстіне себуге), 1,0 грамм лимон қышқылы және 0,1 грамм ванилин жұмсалады.

Ыдысқа салар алдында тағамның бетіне қант ұлпасы мол себіледі, содан пергамент қағаз төселген жәшікке салынады.

Ванильді рахат-лукум тік бұрышты кубик формалы болады, бетіне қант улпасы себілуі керек. Түсі крем түсінен ақ сарыға дейін ауытқиды, дәмі тәтті, иісі жағымды, қосылған заттардың дәмі анық білініп туруы қажет. Қоюлығы сілікпе сияқты аздап созылып турады.

Рахат-лукумның құрғақ, температурасы 18 градус және салыстырмалы ылғалдығы 75 процент жерде сақталу мерзімі - 10 күн.

  Жарияланған-2016-03-01 14:56:50     Қаралды-235

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ВАНИЛЬДІ ШЕКЕР-ПЕНДЕР

...

Құмшекер мен сірнеден шырын дайындалады да, 135-145 градусқа дейін қайнатылады. Дайын карамель массасын арнаулы столда 80-90 градусқа дейін салқындатып, аз-аздап ванилин қосылады. Содан соң илеп, машинамен не қолмен ақ жібектей болғанша тартылады, оның ше

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӨСІМДІК ТЕКТЕС ОЮ-ӨРНЕКТЕР

...

Шеберлер өз бұйымдарын сәндеуде өсімдіктер мен гүлдердің суреттерін көп қолданған. Мұндай өрнектер іс жүзінде әлемдегі барлық халықтың мәдениетінде кездеседі. Өсімдік тектес оюлар қазақтың қолданбалы шығармашылығында лайықты орын алады. Олар - жапырақтар,

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ТҮПНҰСҚА

...

Біз картинаны не мүсінді көріп: «Бұл түпнұсқа ғой», - деп ерекше ізет білдіреміз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Жержаңғақ динамиттің ингредиенті болып табылады

...

Сіздер динамиттің жержаңғақтың көмегімен жасауға болатындығын білдіңіздер ма?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АҚТАМБЕРДІ САРЫҰЛЫ

...

Ақтамберді Сарыұлы (1675-1768) - жырау, қолбасшы, дипломат. Ол Оңтүстік Қазақстан облысы Қаратау маңында дүниеге келген. 17 жасынан әскери жорықтарға қатысып, парасаттылығымен, батырлығымен көзге түседі. «Күмбір-күмбір кісінетіп», «Уа, қарт Бөгембай», «Ей

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫН ҚАЙНАТПАСЫ

...

Піскен қауынның қабығы аршылып, дәнінен тазартылады да жұмсақ етіп әбден езіледі. Суға салып қант шырыны дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »