UF

ШОКОЛАД НУГАСЫ

Категориясы: Тағам


Шайқалған кәмпит массасына жаңғақ пен какао қосылған тағам осылай аталады.

Жаңғақ дәні жақсылап іріктеліп, бөгде қоспалардан, қабықтарынан, бұзылған дәндерінен тазартылады да соңынан жаңғақ жармалағышқа салынып жармаланады. Какао ұнтағы еленеді.

Құм шекер мен сірнеден шырын дайындалады. Ол үшін шырын 10-15 минут бойы температурасы 118-125 градусқа жеткізіліп, әлсіз карамель массасының белгілері көрінгенше қайнатылады.

Дайын шырынның үштен бір бөлігі құйып алынып, температурасы 80-90 градусқа жеткенше салқындатылады. Шырынды қайнатумен қоса жұмыртқаның белогы ақ көбік пайда болғанша шайқалады да оған жіңішкелеп қант-сірне шырынының үштен бірі құйылып отырады. Бұл кезде ол қатты-қатты араластырылады. Бұдан соң біртіндеп қалған шырын құйылады. Содан кейін бәрі универсалды шайқағыш машинаға құйылып, 15-20 минут бойы ақ көбігі атқанша шайқалады. Шайқап бола бергенде массаға жаңғақ дәндері, какао ұнтағы қосылады. Бәрі мұқият араластырылады да алдын ала ұн себіліп қойылған столдың үстіне төгіледі. Салқындатылады.

Дайын масса әрқайсысы 2-3 килограмм келетіндей етіліп бөлінеді де 10-13 милиметр қалыңдықта жайылған массаның ұзына бойына сызықтар жүргізіледі. 2-3 сағат кептіргеннен кейін мөлшері шамамен 35 х 35 миллиметрден келетіндей етіліп кесіледі. Содан соң 40-60 минут бойы кептіріледі. Дайын болған нуга түбіне қағаз төселген астаушаларға салынады.

Бір килограмм нуга жасауға 584,1 грамм құм шекер, 292,0 грамм сірне, 35,0 грамм жұмыртқаның ақ уызы 81,8 грамм кептірілген жаңғақ (бұл 84,5 грамм кептірілмеген жаңғаққа пара-пар), 58,4 грамм какао ұнтағы және бөлген кезде себу үшін 23,4 грамм жоғары сортты ұн жұмсалады.

Тағам төрт бұрышты болып келеді. Түсі қоңыр. Беті қыртысты, арасынан жаңғақ дәндері керініп тұрады. Ылғалдылығы 8-10 процент.

  Жарияланған-2016-03-01 12:00:03     Қаралды-1434

Мәлімет сізге көмек берді ма

СҮТ ШӘРБЕТІ

...

Фундук жаңғағының дәндері қосылған кілегей помадасынан жасалған қалақша түріндегі тағам осылай аталады. Сүт помадасын әзірлеу әдісі қарапайым. Ол құмшекер мен сүттен пісіріледі. Шырынның қоңыр тартып кетпеуі үшін қайнап бітуіне 10-15 минут қалғанда сірне

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЭРЕБУНИ

...

Бұл - ішіне дәм қабық пен ванилин салынып қабатталған қамырдан жасалатын шығыстың жаңадан шығарылған тәтті тағамы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ХАҚНАЗАР ХАН

...

Хақназар, Ақназар (шамамен 1510/20-1580 жж.) - қазақ халқын біріктіруге, мемлекеттігін нығайтуға айрықша еңбек сіңірген мемлекет қайраткері, қолбасшы, Қасым ханның кіші ұлы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БРУНСЛИ ПЕЧЕНЬЕ

...

Тазаланған бадам шоколадқа қосылып, әбден ұсақталғанша үккішпен үгіледі. Жұмыртқаның ақ уызына қант қосылып, жақсылап шайқалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДӘСТҮРЛІ ҰН ТАҒАМДАРЫ

...

Ұн тағамдары өзінің қоректілік құндылығы жағынан жоғары калориялы тағамдарға жатады. Өйткені оның құрамына май да, ет те, сүт өнімдері де, жұмыртқа да, тіпті көкөніс те енеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЫҚЫЛАС ДҮКЕНҰЛЫ

...

Ықылас Дүкенүлы (1843-1916) - қазақ халқының дәулескер күйші-қобызшысы. Ол Жезқазған облысының Жаңаарқа ауданында дүниеге келген. Оның атасы мен әкесі қобызшы болған. Киелі өнер ұлдарына да қонып, Ықылас қобыз әуенімен ер жетеді. Қорқыт ата аян беріп, әке

ТОЛЫҒЫРАҚ »