UF

ШОКОЛАД НУГАСЫ

Категориясы: Тағам


Шайқалған кәмпит массасына жаңғақ пен какао қосылған тағам осылай аталады.

Жаңғақ дәні жақсылап іріктеліп, бөгде қоспалардан, қабықтарынан, бұзылған дәндерінен тазартылады да соңынан жаңғақ жармалағышқа салынып жармаланады. Какао ұнтағы еленеді.

Құм шекер мен сірнеден шырын дайындалады. Ол үшін шырын 10-15 минут бойы температурасы 118-125 градусқа жеткізіліп, әлсіз карамель массасының белгілері көрінгенше қайнатылады.

Дайын шырынның үштен бір бөлігі құйып алынып, температурасы 80-90 градусқа жеткенше салқындатылады. Шырынды қайнатумен қоса жұмыртқаның белогы ақ көбік пайда болғанша шайқалады да оған жіңішкелеп қант-сірне шырынының үштен бірі құйылып отырады. Бұл кезде ол қатты-қатты араластырылады. Бұдан соң біртіндеп қалған шырын құйылады. Содан кейін бәрі универсалды шайқағыш машинаға құйылып, 15-20 минут бойы ақ көбігі атқанша шайқалады. Шайқап бола бергенде массаға жаңғақ дәндері, какао ұнтағы қосылады. Бәрі мұқият араластырылады да алдын ала ұн себіліп қойылған столдың үстіне төгіледі. Салқындатылады.

Дайын масса әрқайсысы 2-3 килограмм келетіндей етіліп бөлінеді де 10-13 милиметр қалыңдықта жайылған массаның ұзына бойына сызықтар жүргізіледі. 2-3 сағат кептіргеннен кейін мөлшері шамамен 35 х 35 миллиметрден келетіндей етіліп кесіледі. Содан соң 40-60 минут бойы кептіріледі. Дайын болған нуга түбіне қағаз төселген астаушаларға салынады.

Бір килограмм нуга жасауға 584,1 грамм құм шекер, 292,0 грамм сірне, 35,0 грамм жұмыртқаның ақ уызы 81,8 грамм кептірілген жаңғақ (бұл 84,5 грамм кептірілмеген жаңғаққа пара-пар), 58,4 грамм какао ұнтағы және бөлген кезде себу үшін 23,4 грамм жоғары сортты ұн жұмсалады.

Тағам төрт бұрышты болып келеді. Түсі қоңыр. Беті қыртысты, арасынан жаңғақ дәндері керініп тұрады. Ылғалдылығы 8-10 процент.

  Жарияланған-2016-03-01 12:00:03     Қаралды-249

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚАМЫР ҚОСЫП ПІСІРІЛГЕН АЛМА

...

Жуылған, өзегі алынып, қабығы аршылған алма қалыңдығы 0,5 сантиметр етіліп, дөңгелектеліп кесіледі де үстіне қант себіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАЙТҰЯҚ – МАСКҮНЕМДІККЕ ҚАРСЫ

...

Құрамында эфир майлары, азорон, пинен, эвгенол, борнилацетат, танин, қоймалжың заттар, шайырлар, азарин деген алкалоид бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ ҚОСЫЛҒАН ЖАҢҒАҚ КЕКСІ

...

Ұн еленіп, ысқыштан өткізілген грек жаңғағымен және жүзіммен араластырылады. Белок әбден көпіршігенше шайқалып, аз-аздан қант ұлпасы қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕҢ ҮЛКЕН ҚИЯР

...

1986 жылы бақша дақылдарын өсірумен айналысатын австралиялық фермер Эйлин Челпелдің бақшасыңда бұрын-соңды ел көрмеген ең үлкен қияр өсірген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘЛЕМДЕ ЕҢ ҚЫМБАТ ЗАТТЕКТЕР

...

ӘЛЕМДЕ ЕҢ ҚЫМБАТ ЗАТТЕКТЕР

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШИ БАУЫРСАҚ

...

Сүтке, жұмыртқа қосылған сорпаға иленген қамыр созылып, ұсақтап туралады да мол етіп май құйылып

ТОЛЫҒЫРАҚ »