UF

САРЫМСАҚ - АС ҚОРЫТУ ЖҰМЫСТАРЫН ЖАҚСАРАДЫ

Категориясы: Өсімдікті


САРЫМСАҚ – ЧЕСНОК

Сарымсақ – биіктігі 1 метрге дейін жететін, екі жылдық, шөп тектес өсімдік. Жер астындағы түбір түйіні ақ немесе сұр түсті бірнеше майда бөліктерден тұрады. Сабағы жұмыр, ұзынша келген, жіңішке, ұштары сүйір. Гүлдері майда, ақшыл сұр түсті, сабақтарының ұш жағында қолшатыр тәрізденіп орналасқан. Гүл тәжі үш гүл жапырақшасынан тұрады. Шілде-тамыз айларында гүлдейді. Еліміздің барлық түкпірлерінде мәдени дақыл ретінде қолдан егіледі. Дәрілік мақсатқа өсімдіктің түйінін пайдаланады. Құрамында эфир майлары, азотты қосылыстар, фитостериндер, галлин гликозиді, С, Д, В витаминдері бар.

Халық медицинасында сарымсақты тамаққа тәбет шаптырып, ас қорыту жұмыстарын жақсарту үшін пайдаланады. Сонымен қатар сарымсақтың микробтарды жоятын, несеп айдайтып, ішек құрттарын түсіретін, жүректің бұлшық еттерінің күшін көбейтетін қасиеттері бар. Осыған байланысты бұл өсімдіктен жасалған дәрілерді іш өткенде, соқыр ішекке, жоғарғы тыныс жолдары және өкпе қабынғанда емдеу үшін пайдаланады. Бронх демікпесін, шеменді, тұмауды, қан қысымының көтерілуін емдеу үшін халық арасында сарымсақ кеңінен қолданылады. Бүйректің және қуықтың көптеген ауруларын, құрқұлақты, безгекті көп уақыттардан бері халық медицинасында сарымсақпен емдеп келген. Ал бүйрекке және қуыққа тас байланғанды, ревматизмді, подаграны сарымсақтың спиртті тұнбасымен емдейді.

Қөптеген зерттеулердің нәтижесінде сарымсақтың құрамынан табылған фитонцид деген ұшпалы заттардың көптеген микробтарды жоятыны анықталды. Сарымсақтың ұнтақталған түбір түйініндегі фитонцидтерді иіскеу арқылы грипті және тамақ бездерінің қабынуын емдейді. Сондай-ақ дене сыртындағы көптеген жазылмай жүрген жараларды, есекжемді, сүйелді емдеуде сарымсақтың шипалық қасиеті мол. Ол көпшілікке белгілі өт айдайтын аллахол деген дәрінің де құрамына кіреді. Сарымсақты бүйректің кенеттен пайда болған жедел қабынуын емдеу үшін пайдалануға болмайды.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Майдалап туралған сарымсақтың 10 түбір түйінін 1 бөтелке араққа салып 10 күн тұндырады да, жарты шай қасықтан күніне 3 рет ішеді.

  Жарияланған-2016-07-14 23:01:26     Қаралды-949

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ҚАРА ҚАРАҚАТ – ВИТАМИНДІ ӨСІМДІК

...

Қара қарақат – биіктігі 125 сантиметрге жететін, бұталы өсімдік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Жыландар өз денелерін жей алады

...

Жыландар күйзеліске ұшырай алады және сондай жағдайда олар тамақтануы тиіс. Бірақ, олар үнемі олжаларын жей бермейді. Жыландар салқын қанды, бұл деген олардың дене температурасын реттей алатын жағдайда еместігін білдіреді. Олардың жылынуы үшін сыртқы ж

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙТА ӨРЛЕУ ДӘУІРІ

...

Рим империясы құлағаннан кейін бірнеше жүз жылдарға созылған орта ғасыр дәуірі орнады. Ол кезде шіркеу тек жеке адамдарға ғана емес, мемлекеттерге де өктемдік етті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҰСТАЛЫҚ ӨНЕР

...

Ұста - әр түрлі металдан, темірден тұрмыста тұтынатын түрлі бұйымдар мен шаруашылыққа қажет құрал-саймандар, қару-жарақтар, т.б. жасайтын адам. Кейде ұстаны «темірші», «темір ұстасы» деп те атайды. Ертеректе ұсталарды қара ұста, ақ ұста деп екі топқа бөлг

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҮЙДЕ ЖҰМЫС ІСТЕГЕНДЕ ДЕНСАУЛЫҒЫҢДЫ ОЙЛАСАҢ...

...

Жазу жұмысына отырғанда жарық (терезе, шам) сол жағыңда болсын.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЫҒЫС ЖАҢҒАҒЫНАН ДАЙЫНДАЛҒАН ҚУЫРМА (печенье)

...

Кастрюльге су құйылады. Жұмыртқа салынады. Тұз бен қант ұлпасы ерітіліп, стол үстінде еленген ұнды әр жерінен тесіп, үстіне жаңағы ерітінді құйылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »