UF

САРЫМСАҚ - АС ҚОРЫТУ ЖҰМЫСТАРЫН ЖАҚСАРАДЫ

Категориясы: Өсімдікті


САРЫМСАҚ – ЧЕСНОК

Сарымсақ – биіктігі 1 метрге дейін жететін, екі жылдық, шөп тектес өсімдік. Жер астындағы түбір түйіні ақ немесе сұр түсті бірнеше майда бөліктерден тұрады. Сабағы жұмыр, ұзынша келген, жіңішке, ұштары сүйір. Гүлдері майда, ақшыл сұр түсті, сабақтарының ұш жағында қолшатыр тәрізденіп орналасқан. Гүл тәжі үш гүл жапырақшасынан тұрады. Шілде-тамыз айларында гүлдейді. Еліміздің барлық түкпірлерінде мәдени дақыл ретінде қолдан егіледі. Дәрілік мақсатқа өсімдіктің түйінін пайдаланады. Құрамында эфир майлары, азотты қосылыстар, фитостериндер, галлин гликозиді, С, Д, В витаминдері бар.

Халық медицинасында сарымсақты тамаққа тәбет шаптырып, ас қорыту жұмыстарын жақсарту үшін пайдаланады. Сонымен қатар сарымсақтың микробтарды жоятын, несеп айдайтып, ішек құрттарын түсіретін, жүректің бұлшық еттерінің күшін көбейтетін қасиеттері бар. Осыған байланысты бұл өсімдіктен жасалған дәрілерді іш өткенде, соқыр ішекке, жоғарғы тыныс жолдары және өкпе қабынғанда емдеу үшін пайдаланады. Бронх демікпесін, шеменді, тұмауды, қан қысымының көтерілуін емдеу үшін халық арасында сарымсақ кеңінен қолданылады. Бүйректің және қуықтың көптеген ауруларын, құрқұлақты, безгекті көп уақыттардан бері халық медицинасында сарымсақпен емдеп келген. Ал бүйрекке және қуыққа тас байланғанды, ревматизмді, подаграны сарымсақтың спиртті тұнбасымен емдейді.

Қөптеген зерттеулердің нәтижесінде сарымсақтың құрамынан табылған фитонцид деген ұшпалы заттардың көптеген микробтарды жоятыны анықталды. Сарымсақтың ұнтақталған түбір түйініндегі фитонцидтерді иіскеу арқылы грипті және тамақ бездерінің қабынуын емдейді. Сондай-ақ дене сыртындағы көптеген жазылмай жүрген жараларды, есекжемді, сүйелді емдеуде сарымсақтың шипалық қасиеті мол. Ол көпшілікке белгілі өт айдайтын аллахол деген дәрінің де құрамына кіреді. Сарымсақты бүйректің кенеттен пайда болған жедел қабынуын емдеу үшін пайдалануға болмайды.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Майдалап туралған сарымсақтың 10 түбір түйінін 1 бөтелке араққа салып 10 күн тұндырады да, жарты шай қасықтан күніне 3 рет ішеді.

  Жарияланған-2016-07-14 23:01:26     Қаралды-4197

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖАҢҒАҚ БӨЛКЕСІ

...

Жаңғақ бөлкесін жасау үшін жылытылған сүтке ашытқы қосылып, ол әбден еріп кеткенше араластырылады. Оның үстіне кагор шарабы құйылып, қант, жұмыртқа, тұз, какао, ұн, ұнтақталған жаңғақ салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗДАУ ЖӘНЕ МАРИНАДТАУ ҚАРАПАЙЫМ РЕЦЕПТІЛЕР

...

Негізінде қияр ағаш кеспектерге тұздалады. Тұздалатын қияр үстіне құйылатын тұздық бөлек дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАУЫН СІЛІКПЕСІ

...

Піскен қауынның қабығы аршылып, дәнінен тазартылады да шырыны сығып алынады. Суға қосып қант шырыны қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУ ТУРАЛЫ 15 ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР

...

Біз күн сайын сумен әрекеттесеміз: оны ішеміз, онымен тамақ әзірлейміз, жуынамыз, ыдыс жуамыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШӘКЕН АЙМАНОВ

...

Шәкен Кенжетайұлы Айманов (1914-1970) - Қазақстанның белгілі актері әрі режиссері, халық әртісі. Ол 1914 жылы 15 ақпанда Баянауылда дүниеге келген. Бала кезінен өнерге жақын Шәкен көркемөнерпаздар үйірмесіне белсене араласады. Ғ.Мүсіреповтың арнайы шақыру

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Мысық йодты қалай ойлап тапты. Тосын жаңалық

...

Француз химик-технологы және фармацевт Бернар Куртуа 1811 жылы йодты ойлап тапты. Бірақ, бұл жаңалығы ұзаққа созылып кетуі әбден мүмкін еді, егер Бернар Куртуаның сүйікті мысығы болмағанда. Бұл оқиғаны Куртуаның достары айтып береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »