UF

МИНЕРАЛДАР

Категориясы: Технологии


Минералдар Жер бетіндегі немесе жердің қойнауындағы әр түрлі геологиялық процестерге байланысты пайда болады және олар тау жыныстарын, кентастар мен метеориттерді, т.б. кұрайды. Минералдар, негізінен, қатты болып келеді. Олар кристалды (пирит, голенит, т.б.), аморфты (опал, пимонит, т.б.) және металикті (сырты кристалл тәрізді, ішкі құрылысы аморфты, шыныға ұқсас) болып жіктеледі.

Табиғатта зерттелген минералдар түрлері 2,5 мыңға жуық. Жыл сайын 30-ға жуық жаңа минералдар түрі анықталады. Әр минерал - өзіне тән құрылымы бар табиғи қосынды. Минералдардың көпшілігінің құрылымы кристалдардан құралған. Әр түрлі қоспалар минералдардың қасиеттерін өзгертеді. Өте қатты минералдар (алмас, корунд, гранит, т.б.) заттарды тесуге, кесуге, өңдеуге пайдаланылады. Ал қатты, әдемі түстілерінен зергерлік бұйымдар жасалады. Қазақстанда табылған минералдардың таңдаулы жинағы Қазақстанның геологиялық мұражайына қойылған.

Минералдардың құрамын, қасиетін, пайда болуын зерттейтін ғылымды минералогия деп атайды.

  Жарияланған-2015-11-26 15:43:04     Қаралды-1318

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

СҰҢҚАР

...

Қазақтың кәнігі құсбегілері сұңқардың өзін бірнеше түрге бөліп, түр-түсіне, мінез-бітіміне орай саралай білген. Мәселен, ак сұңқар, ақ бас сұңқар деп атайтын болған. Сол атауларына орай, сұңқардың сырт түсі әр түрлі болып келгенімен, тұлға-бітімінде, міне

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗДАЛҒАН БАДАМ

...

Бұл - тұз себіліп қуырылған бадам. Бір килограмын жасауға 902,4 грамм бадам, 270,7 грамм тұз жұмсалады. Осындай рецептімен бадам орнына жер жаңғағы мен өрік дәндері алынып, тұз қосылып қуырылған тағамдар да жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕКІРЕ

...

Бекіре (осётр) - аузы кіші, тұмсығы сүйір, дене тұрқы 2 м-ге, салмағы 12- 24, кейде 80 кг-ға дейін баратын көшпелі балық. Теңізде және оған құятын өзендерде өседі. Олар уылдырықтарын сәуір-мамыр айларында өзенге шашқаннан кейін теңізге қайта оралады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АВИАЦИЯДА АЛҒАШҚЫ ҰШУ ТАРИХЫ

...

Атам заманнан бері адам көкке көтерілуді армандап келді. Сұңқардай қалықтап, қырандай самғаса, шіркін!

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АСҚАБАҚТАН, АЛМАДАН ЖӘНЕ ҚАУЫННАН ЖАСАЛҒАН САЛАТ

...

Асқабақ ұсақталып туралады да балмен араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖИДЕНІҢ ІШІ АУЫРҒАНДА ЕМДЕУГЕ БОЛАДЫ

...

Жиденің жемісін тамаққа пайдаланады. Химиялық құрамы: сабағының, бұтағынын; құрамында илік және бояу заттары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »