UF

МИНЕРАЛДАР

Категориясы: Технологии


Минералдар Жер бетіндегі немесе жердің қойнауындағы әр түрлі геологиялық процестерге байланысты пайда болады және олар тау жыныстарын, кентастар мен метеориттерді, т.б. кұрайды. Минералдар, негізінен, қатты болып келеді. Олар кристалды (пирит, голенит, т.б.), аморфты (опал, пимонит, т.б.) және металикті (сырты кристалл тәрізді, ішкі құрылысы аморфты, шыныға ұқсас) болып жіктеледі.

Табиғатта зерттелген минералдар түрлері 2,5 мыңға жуық. Жыл сайын 30-ға жуық жаңа минералдар түрі анықталады. Әр минерал - өзіне тән құрылымы бар табиғи қосынды. Минералдардың көпшілігінің құрылымы кристалдардан құралған. Әр түрлі қоспалар минералдардың қасиеттерін өзгертеді. Өте қатты минералдар (алмас, корунд, гранит, т.б.) заттарды тесуге, кесуге, өңдеуге пайдаланылады. Ал қатты, әдемі түстілерінен зергерлік бұйымдар жасалады. Қазақстанда табылған минералдардың таңдаулы жинағы Қазақстанның геологиялық мұражайына қойылған.

Минералдардың құрамын, қасиетін, пайда болуын зерттейтін ғылымды минералогия деп атайды.

  Жарияланған-2015-11-26 15:43:04     Қаралды-7074

Мәлімет сізге көмек берді ма

ОДАҢ ОЙЛАСЫ

...

Шайқалған кәмпит массасынан тұратын тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМ ҚАНТ

...

Тазартылған тұтас бадамнан тұратын, сырты балқыған қантпен қапталған тағам. Беті бұжыр, түсі қоңыр болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӨСКЕМЕН

...

Қазақстанның шығысында Алтай тауы Үлбі жотасының түбінде Ертіс өзенінің оң жағалауында орналасқан. Қаланың іргесі 1820 жылы әскери қамал ретінде қаланып, Усть-Каменная бекінісі аталған. Ертеректе қазақтар Үлба, Тұңғиық тұмсық, Қараөзен деген атауларды да

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МУДИ (ВЕНГР ОВЧАРКАСЫ)

...

Бұл Венгрия шопандары XIX ғасырда шығарған венгр овчаркасы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕЖЕЛГІ ДӘУІР ӨНЕРІ

...

Біздің заманымыздан бірнеше ғасыр бұрын Бағзы Греция мен оны жаулап алғап Римде қазір «Ежелгі дәуір өнері» деп ата латын сан алуан көркем өнер түрлері ерекше көркейіп өскен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙМАҚ КЕМЕСЕ КІЛЕГЕЙ ҚҰЙЫЛЫП, ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН ҚАРА АЛХОРЫ

...

Мұқият жуылған қара алхорының үстіне су құйылып, қайнағанша қыздырылады да содан соң 1,0-1,5 сағат бөктіріп қойылады. Бұдан кейін қара алхорының сүйектері алынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »