UF

ҚОРТПА

Категориясы: Жануарлар


Бекіре тұқымдастардың ішіндегі өте ірісі - қортпа. Қортпаның (белуга) ұзындығы 4 м-ден астам, салмағы – 1-1,5 тоннаға дейін барады. Бірақ Каспий теңізінде аулағанда көбіне ауға салмағы 46-64 кг келетін қортпалар түседі. Терісі сауыт тәрізді келеді. Денесін өзге балықтардікіндей қабыршақ емес, ұсақ-ұсақ мықты мүйізделген сүйектер қаптап тұрады.

Уылдырық шашу үшін қортпа өзенге өтеді. Олар көбіне Орал өзеніне уылдырық шашады. Бұл өзенге кортпалар жылына көктемде және күзде екі рет келеді.

Жағалық алқапта және ашық теңізде қортпа судың жоғарғы қабатында, 50 метрдей тереңдікте жүреді, ал басқа тұқымдас балықтар судың төменгі қабатында, түбіне таяу жерде болады. Ол ұсақ балықтармен, ұлулармен, шаян тәрізділермен қоректенеді. Қортпа - ұзақ жасайтын, жыртқыш балық. Олардың 100 жыл жасайтындары да болады. Оның еті дәмді, әсіресе, уылдырығы өте бағалы.

 

  Жарияланған-2015-11-26 14:55:11     Қаралды-1458

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ТОҚЫЛДАҚ

...

Тоқылдақ – ұсақ және орташа келген орман құсы. Елімізде токылдақтың 9 түрі кездеседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БҰҚАРДЫҢ ДОМАЛАҚ КАРАМЕЛЬДЕРІ (БҰҚАР ШАРЛАРЫ)

...

Бұл - оралмаған, шар сияқты домалақ карамельдер. Бетінде түрлі түске боялған жолақтары болады. Беті құрғақ, қолға жабыспайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ВАНИЛЬДІ ШЕКЕР-ПЕНДЕР

...

Құмшекер мен сірнеден шырын дайындалады да, 135-145 градусқа дейін қайнатылады. Дайын карамель массасын арнаулы столда 80-90 градусқа дейін салқындатып, аз-аздап ванилин қосылады. Содан соң илеп, машинамен не қолмен ақ жібектей болғанша тартылады, оның ше

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮЛКІМЕН ДЕ КІСІ ӨЛТІРУГЕ БОЛАДЫ (КАРИКАТУРА)

...

Жеке бір адамның, не белгілі бір топтың жағымсыз мінезін келеке қылу - карикатураның мақсаты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ҚОСЫП КЕПТІРІЛГЕН ШАБДАЛ

...

Шабдал тазаланып, үстіңгі жағынан дөңгелектеліп ойып алынады да қабығы мен сүйегі алып тасталады. Шабдал мен ойып алынған кесегі күннің көзіне немесе пешке қойып кептіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮЗІМ ОЙЛАСЫ

...

Бұл - қайнатылған жеміс массасы мен жаңғақтан дайындалып, бадаммен және грек жаңғағымен әсемделген тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »