ІНЖІР ОЙЛАСЫ
Категориясы: Тағам
Жеміс массасы мен жаңғақты қант-сірне шырынына қосып қайнатып, бадам және грек жаңғағымен әшекейлеген тағам осылай аталады.
Ашық отқа қойып қайнатқан кезде рецепте көрсетілген мөлшерді көбейтуге болмайды, өйткені масса күйіп кетеді.
Жүзім ойласы үккіштен өткізілген жүзім массасы мен өрік дәнін қант-сірне шырынына қосып қайнату жолымен жасалады. Оны әшекейлеу үшін қолданылатын бадам қабығынан тазаланады.
Салқындатылған соң ойланың бүйір жақтарына өрік сүйегінің ұнтақтары себіледі де, қайтадан жәшікке салынады. Әрбір жәшікке інжір ойласының 6-7 килограмы кетеді.
Бір килограмм ойла жасауға 410,0 грамм қант, 61,5 грамм сірне, 410,0 грам інжір, 12,3 грамм грек жаңғағының дәні, 2,0 грамм лимон қышқылы, 24,6 грамм бадам және 143,5 грамм өрік сүйегінің дәндері жұмсалады.
Дайын тағамның ылғалдылығы – 9-10 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі 2,5 ай.
Жарияланған-2016-03-01 11:40:08 Қаралды-2043
НҰРҒИСА ТІЛЕНДИЕВ
Нұрғиса Тілендиев (1925-1998) - «Қазақстанның халық әртісі», «Халық қаһарманы», профессор, Жетісу күй мектебінің дарынды күйші-сазгері. Нұрғиса Алматы облысында дүниеге келген. Оның әкесі күйші, анасы әнші болған.
НЕМІС ОВЧАРКАСЫ
Бұл овчарка өткен ғасырдың аяғында шығарылып, әуелі Германияның түрлі облыстарында қой бағатын бақташы ит ретінде пайдаланылды.
БІЗДІҢ АТА-БАБАЛАРЫМЫЗ НЕМЕН ЖУЫНҒАН?
Ежелгі уақытта Ресейде ең көп таралған жуғыш зат сілті болды.
Абайлаңыз, улы саңырауқұлақ!
Саңырауқұлақ жинаушының басты ережесі – тек сенімді болғанын жинау ережесіне қарамастан – адамдар бәрібір саңырауқұлақпен уланып жатады. Жыл сайын улы саңырауқұлақтардан 100-ден аса адам өліп жатады. Уланып өлу саны анағұрлым көп. Ең улы саңырауқұлақтарды