НҰРҒИСА ТІЛЕНДИЕВ
Категориясы: Адамдар
Нұрғиса Тілендиев (1925-1998) - «Қазақстанның халық әртісі», «Халық қаһарманы», профессор, Жетісу күй мектебінің дарынды күйші-сазгері. Нұрғиса Алматы облысында дүниеге келген. Оның әкесі күйші, анасы әнші болған. Өзі домбыра тартуды бес жасынан меңгерген. Он екі жасында оркестр құрамында ойнайды. Өнерге қанат қағуына академик А. Жұбанов ықпал етеді. Нұрғиса аспапты музыка өнерінің жаңаша өркендеп дамуына жол ашады. Дәстүрлі музыканы жете меңгерген өнер саңлағы көптеген спектакльдер мен көркем суретті фильмдерге ән жазған. Халық арасында кеңінен танымал өлеңдері де аз емес.
Үкімет қаулысымен «Отырар сазы» оркестрі 1999 жылдан бастап Н.Тілендиев атындағы этнографиялық оркестр деп атауын өзгертті.
Жарияланған-2015-11-24 19:15:53 Қаралды-7788
ЧУРЧХЕЛА
Чурчхеланың ішіне тек грек жаңғағы дәнінің тең жартысы ғана пайдаланылады. Сондықтан грек жаңғағы мұқият іріктеліп, сұрыпталып, қоспалардан, сынып қалған дәндерінен тазартылады. Жаңғақтың жарты дәні ине-жіппен, жіпті қосып есептегендегі салмағы 50-55 грам
СҰЛЫ – АЯҚ ТЕРЛЕУДІ БАСЫНДЫРАДЫ
Халық медицинасында сұлының сабағынан тер шығаратын, несеп айдайтын, дене қызуын төмендететін, жел шығаратын дәрілер жасап пайдаланады.
АРХЕОЛОГИЯ МҰРАЖАЙЫ
Археология мұражайы Қазақстандағы археологиялық қазбалар кезінде табылған көне заман мұраларын сақтап, зерттейтін мекеме болып табылады. Бұл мұражай 1973 жылы Тарих, археология және этнография институтының жанынан ашылған.
БАЛ ЖАҢҒАҚТАР
Балды жақсылап ерітіп, қантпен, ұнмен, содамен, маймен және ұнтақталған жаңғақтармен араластырып, қатты қамыр иленеді.
ЖҮГЕРІ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН КҮЛШЕ (коржик)
Қант, жұмыртқа, қаймақ араластырылып, оған жуылған мейіз, жүгері үлпегі және сода қосылады да, 1 минут бойы тағы араластырылып, қамыр иленеді.
БАДАМ ҚАНТ
Тазартылған тұтас бадамнан тұратын, сырты балқыған қантпен қапталған тағам. Беті бұжыр, түсі қоңыр болады.