UF

ҚОЛӨНЕРДЕ ТҮРЛІ-ТҮСТІ ЛАКТАР

Категориясы: Өнер


Шап-шағын кішкене қорапшаның жып жылтыр қақпағына алтындап өрнек салыныпты. Оның иесінің кім болғаны қазір белгісіз. Бұл бір кезде атақты Лукутин фабрикасынан шыққан темекі сауыт. Мұндай темекі сауыттар Ресейде XVIII ғасырда жасалған. Олар қақпағына қара лак жағылатын да, үстінен түрлі-түсті бояулармен әшекей салынатын.

Қобди "Гауфтың ертегілері". 1980 ж.

Ал, Шығыс елдерінде мұндай әдемі сандықшалар жасау ертеде-ақ басталған. Ол, әсіресе, Қытай мен Корея, Жапония мен Индонезияда кең етек алған. Шебер жалпақ қаламмен қорапшаның қақпағын бірер сүйкеп лактап өтеді. Ол кезде тек әлгі жерге ешқандай шаң қонбаса болғаны. Шеберлер өте құнды бұйымдар жасағанда, оны қайыңқа мініп ал, ешқандай шаңы жоқ, теңіз үстіне барып лактап қайтады екен.

Шығыс жұрты мыңдаған жыл бұрын білген осы өнер Ресейде тек XVIII ғасырда ғана белгілі болған. Бірақ, орыс шеберлерінің қолынан шыққан бұйымдар көп ұзамай-ақ күллі дүниеге тарады.

Революциядан кейін бұрыңғы икона жасайтын Палех, Мстера, Холуй сынды шеберханалар әлгіндей қымбат жасаулар жасайтын орындарға айналды.

Кішкене қорапшалардың жалтыраған қап-қара қақпағына қызылды-жасыл киінген адамдардың, гүлдер мен ағаштардың суреті салынады да, жиектеріне нәзік өрнек жүргізіледі.

Каменева Е. Кемпірқосақтың түсі қандай? -Алматы: Өнер, 1981. -168 б.

  Жарияланған-2016-11-17 12:59:20     Қаралды-1263

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ЖЕМІС ҚОСЫЛҒАН СҮЗБЕ

...

Сарымайға қант қосу керек. Үгілген ірімшік, жүзім, кептірілген өрік, қуырып, ұнтақталған жаңғақ, ванилин қоса отырып, ағарғанша езіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰЛАҚТЫ БАТ-БАТ

...

Құлақты бат-бат - негізінен, құмды мекендейтін жануар. Інін қатты жерден 1 метрге дейінгі тереңдікте қазады. Қауіп төнсе, құмға кіреді де, басын шығарып, ештеңе байқалмаса, суырылып кете береді. Кейде аяқтарын тарбитып, денесін ширықтырып, аузын кең ашып,

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Кейбір бақалардың шаштары бар

...

Шашты бақа — қосмекенді пискунья тұқымдасына жатады. Бұл түрінің аты қиқым терілердің («шаштардың» )бір-біріне тығыз орналасқандығынан пайда болған, олар аталығында көбею кезінде пайда болады. Бұл түрінің ерекшелігі бүйілердің сүйектерін сындыруға және о

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ БӨЛКЕСІ

...

Жаңғақ бөлкесін жасау үшін жылытылған сүтке ашытқы қосылып, ол әбден еріп кеткенше араластырылады. Оның үстіне кагор шарабы құйылып, қант, жұмыртқа, тұз, какао, ұн, ұнтақталған жаңғақ салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СӘБІЗ - ҚУЫҚТАҒЫ ТАС ПЕН ҚҰМДЫ ЕРІТЕДІ

...

Құрамында В тобындағы витаминдер, А витамині, крахмал, қант, каротин бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮЗІМ МЕН ЖАҢҒАҚ ҚОСЫП ПІСІРІЛГЕН АЛМА

...

Алма жуылады. Ортасындағы өзегі ойылып алынып, бірнеше жерінен тілінеді. Іріктелген сүйексіз жүзім жуылып, жармаланған жаңғаққа қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »