UF

ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ

Категориясы: Тағам


Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы. Оны кез-келген еңбек адамының жағдайы көтермейтіні бәрімізге белгілі шындық. Сондықтан да тағам дайындау ісіне қолайлы болу үшін негізгі-негізгі деген өнімдердің өлшем мөлшерін ұсынып отырмыз.

Өнімдер

Грамм есебімен

кесе немесе стакан

ас қасық

шай қасық

1 данасы

1

2

3

4

5

Бидай ұны

160

25

10

-

Картоп ұны (крахмал)

200

30

10

-

Жүгері ұны

160

30

10

-

Бал

325

35

12

-

Ас содасы

180

28

12

-

Қарақұмық жармасы

210

25

7

-

Майда жарма

200

30

10

-

Жүгері жармасы

90

12

5

-

Арпа жармасы

230

25

7

-

Күріш

230

25

9

-

Сөк

220

25

9

-

Бұршақ

200

30

10

-

Ерітілген сары май

245

20

5

-

Қаймақ

250

25

10

-

Сәбіз (орташа)

-

-

-

50-75

Картоп (орташа)

-

-

-

75-100

Қияр (орташа)

-

-

-

75-100

Томат

200

30

10

-

Томат пюресі

220

25

8

-

Қант (құмқант)

200

25

10

-

Тұз

200

20

5

-

Сірке суы

250

15

5

-

Жұмыртқа (орташа)

-

-

-

40

Жаңғақ дәні

160

30

10

-

Сұйық май

245

20

5

-

Помидор (орташа)

-

-

-

90-100

Бұрыш (ұнтағы)

200

12

5

-

Қант ұлпасы

200

25

10

-

Су

250

18

5

-

Шие

200

30

10

-

Кофе

160

20

7

-

Таңқурай

150

20

6

-

Маргарин

240

20

5

-

Сүт (ұнтағы)

250

18

5

-

Қойылтылған сүт

400

30

12

-

Кепкен нан ұнтағы

125

15

5

-

Какао

150

15

5

-

Лимон қышқылы (ұнтағы)

200

25

8

-

Кілегей

250

14

5

-

Қызылша

-

-

-

230-250

Капуста

-

-

-

900-1000

Шомыр

-

-

-

200-210

Пияз

-

-

-

45-50

Мейіз

190

25

7

-

  Жарияланған-2016-09-22 13:55:50     Қаралды-676

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

МІРЖАҚЫП ДУЛАТҰЛЫ (1885-1935)

...

Міржақып Торғай өңірінде өмірге келген. Әкесі Дулат сауатты адам болған. Міржақып кезінде қазакша-орысша білім алған. Ақындық дарыны ерте дамыған. Оның шығармашылығы аса бай. «Серке» газетінде жарияланған «Жастарға», «Біздің мақсатымыз» атты өлең, мақалал

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ТҮТІКШЕЛЕР

...

Бұл - арасына жаңғақ салынған тоқаш қамырынан жасалған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ ЧУРЧХЕЛАСЫ

...

Қант сірне мен агарға қосылып, ылғалдылығы 20 процентке жеткенше қайнатылады да сілікпе массасы дайындалады. Оған жүгері крахмалы қосылады. Ром эссенциясы мен ванилин қосылып, хош иіс береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАСҚЫР

...

Қазақстанның барлық аймақтарында таралған жыртқыш аңдардың бірі - қасқыр. Дене тұрқы асыранды иттей. Қасқыр асыранды иттің арғы жабайы тегі деп есептелінеді. Топтанып тіршілік етеді, қорегін көбіне түнде аулайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛХОРЫ КӘМПИТІ (пастила)

...

Піскен алхоры жуылып, сүйектері алынады, эмальды кастрюльге салынып, үздіксіз араластырыла отырып, қоюлана бастағанша қыздырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛ ҚОСЫЛҒАН ІРІМШІК

...

Шикі жұмыртқаның сары уызы, қант, ұнтақталған жаңғақ дәні және бал қосылып үгіледі. Осы қоспа ерітілген сарымайға салынып көпіргенше араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »