UF

ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ

Категориясы: Тағам


Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы. Оны кез-келген еңбек адамының жағдайы көтермейтіні бәрімізге белгілі шындық. Сондықтан да тағам дайындау ісіне қолайлы болу үшін негізгі-негізгі деген өнімдердің өлшем мөлшерін ұсынып отырмыз.

Өнімдер

Грамм есебімен

кесе немесе стакан

ас қасық

шай қасық

1 данасы

1

2

3

4

5

Бидай ұны

160

25

10

-

Картоп ұны (крахмал)

200

30

10

-

Жүгері ұны

160

30

10

-

Бал

325

35

12

-

Ас содасы

180

28

12

-

Қарақұмық жармасы

210

25

7

-

Майда жарма

200

30

10

-

Жүгері жармасы

90

12

5

-

Арпа жармасы

230

25

7

-

Күріш

230

25

9

-

Сөк

220

25

9

-

Бұршақ

200

30

10

-

Ерітілген сары май

245

20

5

-

Қаймақ

250

25

10

-

Сәбіз (орташа)

-

-

-

50-75

Картоп (орташа)

-

-

-

75-100

Қияр (орташа)

-

-

-

75-100

Томат

200

30

10

-

Томат пюресі

220

25

8

-

Қант (құмқант)

200

25

10

-

Тұз

200

20

5

-

Сірке суы

250

15

5

-

Жұмыртқа (орташа)

-

-

-

40

Жаңғақ дәні

160

30

10

-

Сұйық май

245

20

5

-

Помидор (орташа)

-

-

-

90-100

Бұрыш (ұнтағы)

200

12

5

-

Қант ұлпасы

200

25

10

-

Су

250

18

5

-

Шие

200

30

10

-

Кофе

160

20

7

-

Таңқурай

150

20

6

-

Маргарин

240

20

5

-

Сүт (ұнтағы)

250

18

5

-

Қойылтылған сүт

400

30

12

-

Кепкен нан ұнтағы

125

15

5

-

Какао

150

15

5

-

Лимон қышқылы (ұнтағы)

200

25

8

-

Кілегей

250

14

5

-

Қызылша

-

-

-

230-250

Капуста

-

-

-

900-1000

Шомыр

-

-

-

200-210

Пияз

-

-

-

45-50

Мейіз

190

25

7

-

  Жарияланған-2016-09-22 13:55:50     Қаралды-2155

Мәлімет сізге көмек берді ма

АДАМНЫҢ МІНЕЗ-ҚҰЛҚЫ МЕН ІС-ӘРЕКЕТІНДЕГІ ЖАҒЫМДЫ ҚАСИЕТТЕР

...

Адалдық - адам бойындағы кіршіксіз ақ, таза ниет, имандылық қасиет. Атам қазақ кейінгі ұрпақтың тәрбиесіне көп мән берген. «Кісінің ала жібін аттама» (яғни, ұрлық жасама), «өтірік айтпа», «біреудің ақысын жеме» деген сияқты тыйымдар арқылы балалардың адал

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАМЫС

...

Қамыс - қияқ тұқымдасына жататын ең көп тараған өсімдік. Суда, ылғалды жерлерде өседі. Негізінен, 250-ден астам түрі белгілі, ал Қазақстанда оның 14 түрі бар. Ең жиі кездесетіні - көл қамысы немесе қоға. Оның биіктігі - 2,5 м-дей.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БИДАЙДАН АЛЫНҒАН ДӘРІ ЖҮРЕК ДЕРТІН ЕМДЕЙДІ

...

Қазіргі зерттеулер бойынша әлем халқының 66 пайызы жүрек дертінде шалдыққаны анықталып отыр. Бұл кардиолог (жүректі емдеуші) дәрігелерді қатты алаңдатуда.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЯДРОЛЫҚ ҚАРУ

...

Ядролық қару - уран мен плутонийдің бірқатар изотоптарының ауыр ядроларды бөлуімен болатын тізбекті реакция кезінде немесе сутегі

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ АЛЫНАТЫН АҒАШТЫ БІЛЕСІҢДЕР МЕ?

...

Біздің түсінігімізше қант - қант қызылшасынан немесе қант қамысынан алынатыны белгілі. Ал, ағаштан қант жасалатыны бізге онша таныс емес. Ол қандай ағаш, қайда өседі, қант қалай алынады және т.б.? Ғалымдар үйеңкінің 150-ден астам түрі бар деп есептейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗДАЛҒАН БАДАМ

...

Бұл - тұз себіліп қуырылған бадам. Бір килограмын жасауға 902,4 грамм бадам, 270,7 грамм тұз жұмсалады. Осындай рецептімен бадам орнына жер жаңғағы мен өрік дәндері алынып, тұз қосылып қуырылған тағамдар да жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »