«ҚАРАКӨЗ» ҚУЫРМАСЫ
Категориясы: Тағам
Қаракөз қуырмасын жасау үшін белок пайдаланылады. Сары уызынан мұқият тазартылған белок салқындатылады, көпіршітіліп шайқалады. Шайқауды доғармастан оның үстіне құм шекер әуелі аз-аздан, соңынан мол етіп қосылады. Жалпы шайқау уақыты – 25-30 минут. Шайқалған белок массасына іріктелген көкнәр дәні қосылып, тез-тез араластырылады.
Шайқап болғанда белок көлемінің 5-6 есе артуы керек.
Алынған масса үстіне қағаз төселген немесе аздап май жағылған табақтарға қағаз немесе кондитер қалтасынан сығып, түймедағы гүлі сияқты етіп салынады да температурасы 100-110 градус пешке қойылып, 30-40 минут бойына пісіріледі.
«Қаракөз» қуырмасын жасауға 4 стакан қант, 4 жұмыртқаның ағы, 2 ас қасық көкнәр, бір шымшым ванилин жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-03 15:28:51 Қаралды-2301
БІРҚАЗАН
Бірқазан - өте ірі құс. Дене пішіні салмақты, әсіресе, тұмсығы өте ұзын. Тұмсығының астыңғы жағында азық жинайтын созылғыш тері қапшығы болады. Олар Қазақстанның қопалы өзен-көлдерінде кездеседі. Бірқазандар топтанып, көп болып тіршілік етеді.
ЕШКІ СҮТІНІҢ ПАЙДАСЫ ЗОР
Кавказ жағалауы елдерінде. Ортатык Азияда және кейбір шет елдерде ешкі сүті көптеп колданылады.
МЕЙРІМДІ БАОБАБ
Африканың жергілікті тұрғындары баобаб ағашын «мейірімді баобаб» деп атайды. Өйткені оның өте жуан діңіне су қоры көп жиналады. Ондағы судың көптігі соншалықты оны теміржол бойында тұратын цистернаның сиымдылығымен теңеуге болады.
СҮЙЕКТЕН ЖАСАЛҒАН ҚАНДАЙ БҰЙЫМДАР БОЛАДЫ?
Мал шаруашылығымен, аңшылықпен айналысқан қазақ халқы жануарлардын сүйектерін де түрлі қажеттеріне жарата білген. Қазақ шеберлері үй жиһаздарын, саз аспаптарын, т.б. әзірлегенде оларды әшекейлеп безендіру үшін мүйіз бен сүйекті кеңінен пайдаланған.
БАДАМ ҚОСЫЛҒАН ҮГІЛГІШ ҚАТТАМА
Ұн мен қант араластырылып, кесек-кесек күйінде сарымай немесе маргарин, жұмыртқа (бір жұмыртқа ақ уызы бетіне жағуға қалдырылады), ванилин немесе ұсақ көзді үккішпен үгілген лимон цедрасы