UF

ІЛЕ ҚҰРТҚАШАШЫ – ҚАҚЫРЫҚ ТҮСІРЕДІ

Категориясы: Өсімдікті


ІЛЕ ҚҰРТҚАШАШЫ – КАСАТИК ИЛИЙСКИЙ

Іле құртқашашы – биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Тамыры жуан, ақ түсті, көптеген қосымша тамырлары бар. Сабағы жоғарғы жағында бұтақтанған. Тамырдан өсіп шыққан жапырақтары семсер тәрізді. Сабақтан өсіп шыққан жапырақтары сопақшалау болып келеді. Гүлдері – ірі, өте әдемі, көкшіл түсті. Сәуір-мамыр айларында гүлдейді. Іле бойындағы шабындықтарда, құмды жерлерде қалың болып өседі. Қейде сәндік өсімдік ретінде де егіледі.

Қазақстанда құртқашаштың 21 түрі бар. Осылардың ішінде қылыш құртқашаш, орыс кұртқашашы, сібір құртқашашы, ірі жапырақты құртқашаш және тағы да басқа түрлері кездеседі. Дәрілік мақсат үшін құртқашаштың тамырын қазып алады. Оның құрамында эфир майлары, иридин гликозиді, қант, крахмал, майлар бар. Тамырынан жасалған дәрілердін қақырық түсіретін, іш түйіліп ауырғанда тыныштандыратын қасиеттері бар.

  Жарияланған-2016-07-15 17:25:01     Қаралды-814

Мәлімет сізге көмек берді ма

Загрузка...

ІЛЕ ҚҰРТҚАШАШЫ – ҚАҚЫРЫҚ ТҮСІРЕДІ

...

Іле құртқашашы – биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Тамыры жуан, ақ түсті, көптеген қосымша тамырлары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗДАУ ЖӘНЕ МАРИНАДТАУ ҚАРАПАЙЫМ РЕЦЕПТІЛЕР

...

Негізінде қияр ағаш кеспектерге тұздалады. Тұздалатын қияр үстіне құйылатын тұздық бөлек дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШҰБАТТЫҢ ДӘРУЛІК, ШИПАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ

...

Шұбат та қазақ халқының дәстүрлі сусындарының бірі. Сонымен қатар бұл сусынның дәрулік, шипалық қасиеті де бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕРТІС ӨЗЕНІ

...

Ертіс - республикамыздағы ең үлкен өзен. Ұзындығы - 4248 км. Оның Қазақстандағы ұзындығы - 1700 км. Моңғол Алтайынан басталып, Қазақстанның шығысынан өтеді де, Ресей аймағындағы Обь өзеніне келіп құяды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Кин-дза-дза!

...

«Кин-дза-дза!» фильмі түсіріліп жатқанда КСРО бассекретары Константин Устинович Черненко болды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ

...

Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »