UF

ҚОЖАҚАТ – ДЕНЕГЕ ҚУАТ

Категориясы: Өсімдікті


ҚОЖАҚАТ –  ЕЖЕВИКА

Қожақат – биіктігі 1-3 метрге жуық жартылай бұталы өсімдік. Сабағы жерге төселіп өседі, немесе тік өсіп барып майысып тұрады. Бүкіл бойы тікенекті. Жапырақтары қауырсын тәрізді, сағақтары ұзын, 3-5 жапырақшалардан тұрады. Шеттері ара тісті, пішіні жұмыртқа тәрізді, екі жағында да түктері бар. Гүлдері ақ, ірі, гүл тәжісінің жапырақшалары да, гүл тостағаншасының қалақшалары да бес-бестен. Жемісі бірнеше сүйегі бар қара дәндерден тұрады. Өзен жағаларында, төбелердің басында, бұталардың арасында, жол жиектерінде өседі. Маусым-шілде айларында гүлдейді. Дәрілік мақсат үшін есімдіктің жапырағын гүлдеген кезінде, ал жемісін піскен кезінде жинап алады. Құрамында глюкоза, фруктоза, сахароза, аскорбин кышқылы, каротин, Е витамині, органикалық қышқылдар, илік заттар бар.

Халық арасында қожақатты жалпы іштің өтуіне және дизентерияға (қантышқаққа) қарсы пайдаланады. Өсімдіктің тер шығаратын, қабынуға қарсы әсер ететін қасиеттері бар. Сондықтан оны жұтқыншақ бездері қабынғанда, тамақ ауырғанда, тіс түбінің еттері босағанда ауыз, тамақ шайқау үшін пайдалануға болады. Бұған қоса өсімдіктің нервті тыныштандыратын, денеге қуат беретін қасиеті де бар. Онымен асқазан жарасын, ішектің қабынуын, шемен ауруларын емдеуге де болады.


Қолдану тәсілі. Диабетті емдеу үшін шағанның, дала қырықбуынының, қожақаттың және дәрілік шүйгіншөптің бір-бір бөлігін тең мөлшерде алып араластырады. Осы қоспаның 6-8 грамын қайнап тұрған 1 литр суға салып тұндырады да, ыстықтай да, салқындай да шетінен ұрттап іше береді.


Сулы тұнба жасау тәсілі: өсімдіктің 20 грамын алып қайнап тұрған 1,5 стакан суға салады да 20 минут тұндырады, сонан соң оны жарты стаканнан күніне 3 рет ішеді.

Ішек қабынғанда қожақаттың екі бөлігін, қырмызы гұлдің 1 бөлігін алып бір-біріне арластырады. Бұдан кейін осы қоспаны қайнап тұрған 1 стакан суға 4 шай қасықтан келетіндей етіп салып әзірлейді де, 20 минут тұндырады, сонан соң оны жарты стаканнан күніне 3-4 рет ішеді. 

  Жарияланған-2016-07-14 15:32:16     Қаралды-2984

Мәлімет сізге көмек берді ма

АТ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН

...

Моторсыз, аттың күшін пайдаланып жарыс жолына шығу жүректілер ісі деуге әбден болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ОДАҢ ОЙЛАСЫ

...

Шайқалған кәмпит массасынан тұратын тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЙЫН

...

Жайын - жыртқыш балық. Ол корек талғамайды, бақалардан бастап ірі шортандарға дейін жейді. Реті келсе, үйрек, қаз, т.б. су құстарына да шабуыл жасайды. Жайындар жалқау, баяу қимылдайды. Жемін ұстау үшін әр түрлі амал-айла қолданады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАЙ ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ АЙҒАҚТАР!

...

Шайдың шаршап шалдыққанда көңіл көтеріп, өсіресе, таңертең ішкен кезде ұйқы ашатынын және денені сергітіп, рахатқа бөлейтінін білеміз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«КӨЛСАЙ КӨЛДЕРІ» ҰЛТТЫҚ САЯБАҒЫ

...

«Көлсай көлдері» ұлттық саябағы Алматы облысының Райымбек және Талғар аудандарында орналасқан. Саябақ 2007 жылы ұйымдастырылған. Аумағы - 161,04 мың гектар, шығыстан батысқа қарай 98 шакырымға, солтүстіктен оңтүстікке қарай 23 шақырымға созылған аумағының

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ПЫШАҚТЫҢ ЖҮЗІН НЕЛІКТЕН ТОТ БАСАДЫ?

...

«Тот - темірдің соры, шер - көңілдің соры» деген мәтел бар! Бұл жайында ескіден келе жатқан мына бір оқиғаға құлақ сал.

ТОЛЫҒЫРАҚ »